Uit onderzoek van ouderenbond KBO-PCOB blijkt dat ouderen zich grote zorgen over hun financiële toekomst. Zij vrezen dat de corona-crisis een aanslag zal betekenen op hun koopkracht.
Over het onderzoek schrijft de Telegraaf dat veel ouderen zich vergeten voelen bij het huidige pakket aan maatregelen. Volgens 58 procent van de senioren ligt er momenteel te veel nadruk op de ondersteuning van ondernemers en mensen met werk en te weinig op de koopkracht van ouderen. Aan het onderzoek deden 1300 ouderen mee met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar.
Voor de corona-crisis waren er al grote zorgen over de pensioenen. Veel fondsen hebben al jarenlang de pensioenen niet mee laten stijgen met de inflatie. Door het uitblijven van deze indexatie is er in de koopkracht van veel pensioenen een flink gat geslagen van gemiddeld zo'n 12 procent.
Er ligt nu wel een pensioenakkoord voor een nieuw pensioenstelsel, maar het is zelfs niet zeker of hiermee pensioenkortingen in 2021 kunnen worden voorkomen, laat staan dat er ruimte is voor het herstellen van de indexatie.
De ouderenbond bestrijdt het beeld van de Nederlandse oudere die het financieel wel goed voor elkaar heeft. Dat beeld is volgens KBO-PCOB gebaseerd op gemiddeldes, want volgens het onderzoek heeft 22 procent van de ouderen geen buffer en 30 procent heeft een te kleine buffer om grote tegenvallers op te vangen.