Heeft u de AOW-gerechtigde leeftijd al bereikt?
Gaat u met pensioen? Veel mensen kopen dan graag een bootje of camper. Het idee van vrijheid op de weg of op het water klinkt fantastisch, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen waar u rekening mee moet houden.
Een droomauto, wereldreis of traplift voor het huis waar je nooit meer weg wil. Met enkel een AOW-uitkering is dat niet te financieren. Per 1 juli 2025 moet het mogelijk worden om 10 procent van de complete pensioenspaarpot uit te laten betalen op de eerste pensioendag. Met dit 'bedrag ineens' is een grote meerderheid van de Tweede Kamer akkoord. En ook in de Eerste Kamer, die er binnenkort over stemt, lijkt er een ruime meerderheid voor te zijn.
Interesse is nu al hoog
Stel je hebt in je werkende leven 250.000 euro opgebouwd in je pensioenpot, dan zou je dus 25.000 euro op kunnen nemen. Uit onderzoek van budgetvoorlichter Nibud blijkt dat een derde van de mensen tussen 55 en 67 jaar interesse heeft in het direct opnemen van een bedrag.
Werkenden die tegen hun pensioen zitten, willen dat dan vooral gebruiken voor reizen, het afbetalen van de hypotheek of de aanschaf van bijvoorbeeld een auto, boot of camper. In mindere mate wordt schenken aan de kinderen of aan een goed doel genoemd.
Addertje: tot 80 procent inleveren?
Het Nibud waarschuwt voor de financiële risico's van het bedrag ineens opnemen. "Verkeerde keuzes kunnen leiden tot spijt", zegt onderzoeker Michael Visser. "Bij de opname van het bedrag ineens vóór de AOW-datum zijn vooral lagere en middeninkomens financieel slechter af. Dit komt voornamelijk door de nadelige effecten op toeslagen."
Omdat iemand een groot bedrag ontvangt, kan het voorkomen dat die gekort wordt op zorg- of huurtoeslag. Daarnaast wordt het bedrag als inkomen beschouwd in het jaar dat iemand het ontvangt, waardoor inkomstenbelasting verschuldigd is. Het Nibud berekent dat mensen vaak zo'n 50 procent aan belasting moeten betalen van het 'bedrag ineens'. Wanneer iemand een relatief laag inkomen heeft, tussen de 20.000 en 30.000 euro per jaar, blijft er nog minder van over. Door aftrek van belasting en het stopzetten van toeslagen moet iemand zo'n 70 tot 80 procent van het bedrag inleveren.
Het Nibud riep daarom eerder het kabinet op het 'bedrag ineens' fiscaal neutraal te maken. Dat zou er moeten voor zorgen dat het voor mensen met een lager inkomen een serieuze optie wordt. Maar een motie van het CDA daarover werd door de Tweede Kamer afgewezen.
Wat als u een boot of camper wilt kopen?
Hoewel de aankoop van een camper of bootje op het eerste gezicht een opwindende stap lijkt, zijn er enkele verborgen kosten en financiële overwegingen. Laten we eens kijken naar de belangrijkste punten:
- Aankoopprijs: De initiële investering voor een camper of boot kan aanzienlijk zijn. Dit bedrag kan variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van het type en de staat van het voertuig.
- Onderhoudskosten: Net als een huis heeft een camper of boot regelmatig onderhoud nodig. Dit kan variëren van periodieke inspecties tot grotere reparaties, en dit kan snel oplopen.
- Verzekering: Het is belangrijk om een goede verzekering af te sluiten voor uw camper of boot. Dit is niet alleen verplicht, maar ook cruciaal voor uw financiële bescherming.
- Belastingen en registratie: Vergeet niet dat er ook jaarlijkse kosten verbonden zijn aan belastingen en registraties. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op uw budget.
De praktische aspecten van bezit
Naast de financiële elementen zijn er ook praktische overwegingen bij het bezitten van een camper of boot. Denk hierbij aan:
- Opslag: Waar gaat u uw camper of boot stallen wanneer deze niet in gebruik is? Dit kan extra kosten met zich meebrengen.
- Gebruik: Hoe vaak heeft u echt de tijd om uw camper of boot te gebruiken? Het kan zijn dat u meer betaalt voor iets dan u daadwerkelijk gebruikt.
- Reisplannen: Heeft u al een duidelijk idee over waar u naartoe wilt reizen? Het plannen van reizen vereist tijd en voorbereiding, iets waar niet iedereen rekening mee houdt.