Ik heb mijn pensioen voor de helft gedeeld met mijn ex, als appeltje voor de dorst. Maar krijgt zij wel iets als ik eerder overlijd?

Ik heb mijn pensioen voor de helft gedeeld met mijn ex, als appeltje voor de dorst. Maar krijgt zij wel iets als ik eerder overlijd?
Bij onze scheiding hebben mijn ex-vrouw en ik mijn pensioen gelijkelijk verdeeld. Ik heb het opgebouwd bij pensioenfonds PME. Stel dat ik eerder overlijd dan mijn ex, blijft zij dan recht houden op dit vastgelegde gedeelte? Of komt dat helemaal te vervallen?
Erik Bogaards, redacteur Geld & Recht:
Navraag bij pensioenfonds PME leert dat het pensioen voor uw ex-vrouw dan normaal gesproken stopt. Als u de scheiding binnen twee jaar nadat u gescheiden bent doorgeeft aan PME, gaat bij ingang van uw ouderdomspensioen ook het ‘verevende’ (ofwel verdeelde) pensioen in voor uw ex-vrouw. Volgens de standaardverdeling krijgt de ex dan de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Het verevende pensioen voor uw ex ‘volgt’ dus het ouderdomspensioen van u als deelnemer aan het pensioenfonds.
Als u overlijdt wanneer u al met pensioen bent, stopt logischerwijs uw eigen ouderdomspensioen. Ook het verevende pensioen van uw ex-vrouw stopt dan. De ex-partner ontvangt vanaf het overlijden van de deelnemer dan misschien wél partnerpensioen. Dit wordt het ‘bijzonder partnerpensioen’ genoemd. Maar: als de ex-partner afstand heeft gedaan van het bijzonder partnerpensioen, ontvangt hij of zij niets als de deelnemer overlijdt.
Als u overlijdt vóórdat uw pensioen ingaat, krijgt uw ex-vrouw vanaf dat moment direct het bijzonder partnerpensioen, behalve als zij hier afstand van heeft gedaan: dan krijgt ze niets.