Pensioenpot vaak pas leeg na je 90-ste

Getty Images

Honderdduizenden werknemers die via hun werkgever een pensioen hebben opgebouwd bij een verzekeraar of een Premie Pensioen Instelling (PPI) zullen een flink deel van het opgebouwde kapitaal niet terugzien.

Daarvoor moeten ze eerst 90 jaar worden, zo blijkt uit onderzoek van Moneywise.nl.

De online vergelijker deed onderzoek naar deze zogeheten ‘beschikbare premieregelingen’. Steeds meer (kleine) werkgevers en werknemers kiezen voor deze vorm van pensioenopbouw die onder meer wordt uitgevoerd door verzekeraars zoals Zwitserleven, Nationale Nederlanden en Aegon.

Bij deze regelingen wordt de inleg tot het pensioen gespaard en/of belegd. De werkgever betaalt een deel (meestal de helft) en de werknemer een deel van het bruto-salaris. De premie gaat naar de verzekeraar die het geld vervolgens belegt. De opbouw van het pensioen kan daardoor grillig verlopen. Het resultaat kan mee- of tegenvallen en het risico ligt bij de werknemer.

Getty Images

Afbeelding Zwitserleven

Na de opbouw gaat de werknemer met pensioen. De verzekeraar stelt op dat moment vast hoeveel er in de pensioenpot zit en bepaalt hoeveel de gepensioneerde per maand krijgt. Uit het onderzoek van Moneywise blijkt dat deze bedragen per maand vaak zo laag zijn, dat gepensioneerden stokoud moeten worden om de zelf opgebouwde pensioenpot ook leeg te krijgen.

"We worden dan misschien steeds ouder, maar Nederlanders die dit jaar met pensioen gaan, worden statistisch gezien gemiddeld 84 jaar oud. Het is schrijnend om te zien dat deze mensen vaak slechts een fractie van hun opgebouwde pensioenkapitaal terugzien", aldus Jochem Kessens van Moneywise. 

Kies voor hoog-laag

Kessens wijst erop dat er wel mogelijkheden zijn om iets meer pensioen te krijgen. "Je kunt kiezen voor een hoog / laag pensioen. Je krijgt dan de 1e periode van 5 of 10 jaar een hogere uitkering dan de overige periode."
Feitelijk haal je een deel van het pensioen naar voren en dat kan volgens Kessens een verschil van duizenden euro’s opleveren. Moneywise werkte enkele scenario’s uit in een onderzoek.

UPDATE: dit artikel is aangepast. In een eerdere versie stond nog dat Nederlanders die dit jaar met pensioen gaan, gemiddeld 77 jaar oud worden. Dat is 84 jaar. Op basis van cijfers van het CBS betekent dit dat nu zo'n 70 procent niet oud genoeg wordt om de pensioenpot volledig te gebruiken

Auteur