Uw pensioen: informatie op internet

Of u ernaar uitkijkt of tegenop ziet, op een moment is het zover: u gaat met pensioen. Het is een gebeurtenis die allerlei vragen met zich meebrengt. In dit artikel leest u waar u op internet de antwoorden vindt.

AOW

Een pensioen kan uit meerdere delen bestaan. In de eerste plaats is er de AOW voor iedereen die in Nederland gewoond of gewerkt heeft. Daarnaast is er nog het aanvullende pensioen dat u opbouwt tijdens uw werkzame leven. De AOW -Algemene Ouderdomswet- valt onder de zogenaamde volksverzekeringen. Dat wil zeggen dat deze uitkering wordt bekostigd uit belastinginkomsten en dat iedereen die in Nederland gewoond of gewerkt heeft, recht heeft op deze uitkering vanaf zijn 65-ste.

U hoeft zich dus niet apart zelf te verzekeren als u aan deze voorwaarden voldoet. De uitvoerende organisatie voor de AOW is de Sociale Verzekeringsbank, die namens de Nederlandse overheid bepaalde uitkeringen verzorgt. Op de website van de SVB vindt u dan ook meer informatie over de AOW: www.svb.nl.

U gaat direct naar de hoofdpagina voor AOW-informatie als u op de link AOW-pensioen klikt. Op dit gedeelte van de website kunt u niet alleen uitgebreide informatie over de AOW lezen, maar ook vragen stellen via het digitaal loket rechts op de pagina. Daarnaast zijn via de website brochures te bestellen en wijzigingen in uw persoonsgegevens door te geven.

Nog meer informatie in eenvoudige bewoordingen over de AOW vindt u op de website www.kennisring.nl. Klik daar onder Sociale zekerheid op Ouderen. Klik vervolgens op AOW en u kunt de antwoorden op een aantal hoofdvragen terugvinden.

Aanvullend pensioen

Behalve het AOW-basispensioen bestaat er ook nog het aanvullend pensioen. Dit aanvullend pensioen zorgt voor een extra uitkering bovenop de AOW. Het kan op verschillende manieren worden opgebouwd. Vaak verplicht via de werkgever, waarbij een deel van het salaris maandelijks in een pensioenfonds wordt gestort. Werknemers die niet verplicht een aanvullende pensioenpolis hebben of ondernemers moeten zelf een aanvullende pensioenvoorziening regelen.

De voor de hand liggende plek om meer informatie daarover te vinden, is de website van de pensioenuitvoerder. Naast allerlei informatie over de mogelijke aanvullende pensioenen, vindt u op zo'n website ook de nodige contactgegevens voor het verder stellen van vragen. Een goed voorbeeld van een grote pensioenverzekeraar is te vinden op www.pggm.nl.

Voor aanvullende pensioenen die u zelf moet regelen, gaat u naar een van de vele verzekeringsmaatschappijen in Nederland, bijvoorbeeld www.aegon.nl of www.rvs.nl. Een uitgebreid overzicht vindt u op pensioen.startpagina.nl onder de kopjes Pensioenfonds, Levensverzekeraars en Vermogensbeheer.

Voor een overzicht van oude, niet meer bestaande pensioenfondsen is een bezoekje aan www.dnb.nl van De Nederlandse Bank een idee. Typ in het zoekenvak 'register pensioenfondsen' en klik op het vergrootglas. In de verschenen lijst klikt u op Register pensioenfondsen.

Onafhankelijke informatie

Ook voor onafhankelijke informatie over pensioenen kunt u prima terecht op internet. Bijvoorbeeld op de website: www.pensioenkijker.nl. Deze website wordt onder andere ondersteund door het bekende Nibud: het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

Voor een goede pensioenbelangenbehartiging moet u bij de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen zijn op www.pensioenbelangen.nl. Als niet-lid kunt u hier verschillende tips en nieuwsberichten terugvinden. Wie lid wordt, kan rekenen op ondersteuning bij problemen en vragen, een magazine en meer extra's.

Producten vergelijken die een rol spelen bij de pensioenopbouw is geen slecht idee: dat kan vele euro's schelen. Een handige vergelijkingssite is te vinden op www.meeroverhouden.nl. Hier zijn financiële bijsluiters van allerlei verzekerings-, spaar- en beleggingsproducten met elkaar te vergelijken. Erg prettig, aangezien bijsluiters niet altijd uitblinken in duidelijkheid. Nog meer informatie over financiële bijsluiters vindt u op www.definancielebijsluiter.nl.

Vergeten pensioenen

Verdwenen of vergeten pensioenen komen regelmatig voor bij mensen die een of meer keer van baan zijn veranderd en daardoor in een andere pensioenregeling terecht zijn gekomen, bij een nieuwe werkgever. Daardoor kunt u later aardig wat pensioeneuro's mislopen. Er zijn verschillende websites die u helpen deze oude polissen op te sporen.

Om de verzekeringsmaatschappijen van uw oude pensioenpolissen terug te vinden, kunt u eens naar www.rensen.nl/verzekering/polisoude.htm gaan. U heeft het programma Acrobat Reader nodig om de documenten te kunnen lezen (te downloaden via het knopje Get Acrobat Reader).

Ook via www.oudepolis.nl zijn vergeten polissen op te sporen. U kunt dat zelf doen via de link 'Overzicht oude maatschappijen en hun rechtsopvolgers' of het werk voor u laten doen tegen een vergoeding.

Klachten over pensioenen

Er gaat weleens iets mis bij de opbouw of uitbetaling van een pensioen. Er zijn gelukkig een aantal organisaties waar u met uw pensioenklachten terecht kunt. In eerste instantie moet u bij een klacht contact opnemen met het betrokken pensioenfonds of de betrokken verzekeringsmaatschappij.

Komt er op die manier geen oplossing, dan kunt u voor verzekeringsmaatschappijen daarna terecht bij www.kifid.nl/consumenten. Voor pensioenfondsen is naar de Ombudsman Pensioenen stappen op www.ombudsmanpensioenen.nl aan te raden.

Er is nog steeds veel te doen over de beruchte woekerpolissen: beleggingsverzekeringen waarbij het beloofde rendement niet werd en wordt gehaald door verborgen gehouden kosten van verzekeringsmaatschappijen. Meer over dit soort polissen en hoe u hierbij verloren geld terug kunt proberen te krijgen, leest u op www.woekerpolisclaim.nl.

Lees ook