Expert Jeroen Wolfsen legt uit
Ik heb een bancaire lijfrente, maar vraag me af of ik het geld niet beter in een oude sok kan stoppen of op de bank te laten staan.
Veel mensen die in het verleden een lijfrente hebben afgesloten, zijn in de praktijk slecht op de hoogte van de voor-en nadelen en de fiscale spelregels. Tijd om uit te leggen hoe een lijfrente werkt.
Jaarruimte
Als je een lijfrente afsluit dan mag je de premie op je lijfrenteverzekering of inleg op je lijfrente bankspaarrekening aftrekken van de inkomstenbelasting. De Belastingdienst betaalt dus mee aan de opbouw van je lijfrentekaptaal. Daarbij is één voorwaarde heel belangrijk: je moet aantonen dat er sprake is van een pensioentekort. Dat doe je door een berekening te maken van de jaarruimte. Dat kan op de site van de Belastingdienst. Hoe hoger je inkomen en hoe lager je pensioen, des te groter is je jaarruimte.
Het bedrag dat je aan jaarruimte hebt kun je storten op een lijfrente en aftrekken van de inkomsten belasting. Vroeger kon dat alleen bij een verzekeraar in een lijfrentepolis, tegenwoordig kiest bijna iedereen voor lijfrente banksparen omdat dit product minder kosten kent, transparanter is en meer zekerheid biedt bij overlijden.
Lijfrente uitkeren vanaf AOW leeftijd
Het bedrag dat gespaard wordt in een lijfrente moet gebruikt worden als een aanvulling op het inkomen. In de meeste gevallen kan dat pas vanaf de AOW leeftijd. Tenzij er sprake is van oude rechten waarbij het ook mogelijk was om het geld uit je lijfrente eerder te ontvangen.
Belastingvoordeel
Op het moment dat je de lijfrente laat uitkeren met je belasting betalen over de uitkeringen. Alles in één keer laten uitkeren is geen goed idee: dan is er sprake van afkoop en betaal je naast maximaal 52% belasting ook nog eens 20% boete in de vorm revisierente.
Na je AOW leeftijd heb je vaak een lager inkomen en daardoor betaal je minder belasting over de lijfrente uitkeringen. Dat is wat een lijfrente interessant maakt. Aftrekken tegen een zo hoog mogelijk belastingtarief en uitkeren tegen een zo laag mogelijk tarief. Het geld dat in een lijfrente zit telt niet mee voor je vermogen in box 3 en je betaalt er dus ook geen vermogensrendementsheffing over. Die zaken maken een lijfrente interessanter dan een 'oude sok'.
Lijfrente uitkeren
Een lijfrente laten uitkeren kan het beste via banksparen vanaf AOW leeftijd. Dat moet in minimaal 5 jaar maar langer mag ook. Dat bepaal je op dat moment zelf. Net als bij het opbouwen van een lijfrente wordt het uitkeren van een lijfrente tegenwoordig bijna altijd gedaan via banksparen. Dat levert meer op en er is nooit verlies van kapitaal bij overlijden. De uitkering gaat altijd naar je erfgenamen. Dat is bij een verzekering wel anders. Daar kan het geld in de zak van de verzekeraar verdwijnen.
Tijdens de opbouwperiode kun je kiezen of je wilt sparen of beleggen. Je kunt op het moment dat je het geld laat uitkeren, kiezen door bij welke bank je dat laat doen. Dat kan dus een andere zijn dan waar je het hebt opgebouwd. Bij het uitkeren is het van belang om goed lijfrente banksparen te vergelijken, want er is een flink verschil in rente tussen de verschillende aanbieders van lijfrente banksparen. Het mag duidelijk zijn dat een hogere rente een hogere maandelijkse uitkering oplevert. Die uitkering staat vast gedurende de afgesproken periode.
Jeroen Wolfsen is financieel planner en medeoprichter van MoneyWise.nl, de grootste vergelijkingssite voor banksparen.
Beeld: Still YouTube/Kassa