Plus Adventskalender dag 16: Lekkere voorgerechtjes

Kerst keuken voorgerechten
Getty Images

Met kerst iets bijzonders én lekkers op tafel zetten? Wij hebben drie tips die nét even anders zijn dan normaal!

Deze recepten zijn afkomstig van Delicious, het No. 1 Food Magazine en sinds kort een zusterblad van Plus Magazine.

Geroosterde pijlinktvis met chili-limoenolie

De perfecte opening voor een feestelijk diner is dit gerecht met geroosterde pijlinktvis. Serveer het met frisse chili-limoenolie!

Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 8 minuten
Totale tijd: 28 minuten

Ingrediënten
500 g pijlinktvis
sap en rasp van 2 biolimoen
1 rode peper zonder zaadlijsten, fijngesneden
2 tenen knoflook fijngesneden
1/2 ingemaakte citroen* pulp verwijderd, schil fijngesneden
4 el olijfolie
1/2 bosje koriander blad grof gesneden

Meng het limoensap- en rasp met de rode peper, knoflook, gezouten citroenschil en de olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Schep de lijfjes en de tentakels door de limoen- pepermarinade. Marineer de inktvis afgedekt minimaal 30 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200C. Spreid de inktvis uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze in 6-8 min. gaar. Leg ze op een schaal en besprenkel met extra olijfolie. Bestrooi met de koriander.

*in zout ingemaakte citroenen koop je bij goed gesorteerde supermarkten, meditarrane en midden-oosterste winkels.

Voorbereiden: kan de ochtend van tevoren. Maak de inktvis schoon: trek voorzichtig de kop met de tentakels van het lijf. Het inktzakje en de ingewanden komen vanzelf mee. Maak het lijf vanbinnen schoon, verwijder ook de harde balein en snijd de kop van de tentakels. Spoel alle delen onder koud stromend water en laat uitlekken.

Steak tartare op z’n Aziatisch

Deze steak tartare is Frans en tegelijkertijd Aziatisch, dit alles dankzij een paar simpele ingrediënten als gember en sesamolie. Proef de kwaliteit van de Franse keuken en de rijkheid aan smaken van de Aziatische keuken. Gegarandeerd genieten!

Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 30 minuten

Ingrediënten:
60 ml sojasaus licht
¼ tl sesamolie
1½ el mirin
1 el sake
½ limoen sap
2 el korianderblad fijngesneden
2 cm gemberwortel vers, geschild, geraspt
1 teen knoflook fijngesneden
1 chilipeper rood, zonder zaad en fijngesneden
2 tl sesamzaad zwart
2 tl sesamzaad wit
500 g ossenhaas ragfijn gesneden
6 kwarteleidooiers

Voor erbij: korianderkiemen of korianderblaadjes en shiso

Ook nodig: bakring van 8 cm Ø

Instructies
Roer in een kom de sojasaus met sesamolie, mirin, sake, limoensap, koriander, gember, knoflook, chilipeper en sesamzaad door elkaar. Voeg het vlees toe en meng alles goed. Zet de bakring op een bord. Druk een zesde deel van het tartaarmengsel in de ring. Haal de ring weg. Maak zo op alle borden een portie tartaar. 
Druk met de bolle kant van een theelepel een kuiltje in het midden van elke portie tartaar en leg er een kwarteleidooier in. Verdeel de koriandercress en shiso erover en serveer direct.

Hert met druiven-walnootdressing en bietensalade

De volle smaak van hert wordt heerlijk in balans gebracht door de frisse druiven walnootdressing. Super feestelijk voor kerst. Maar ook heerlijk wanneer je gewoon eens zin hebt om uit te pakken.
Kooktijd: 45 minuten

Ingrediënten
300 g hertenbiefstuk aan één stuk
1 tl vijfkruidenpoeder
2 el olijfolie
200 g groene druiven
75 g gepelde walnoten grof gehakt
3 el balsamicoazijn
4 el extra vierge olijfolie
75 g veldsla gewassen
500 g gekookte rode bieten in partjes

Instructies
Dep de hertenbiefstuk droog en bestrooi met peper, zout en het vijfkruidenpoeder.
Verhit de olie en bak de biefstuk in ± 2 min. rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en laat ± 10 min. onder aluminiumfolie rusten. Voeg de druiven en noten toe aan het bakvet en bak ze 1 min. mee tot de velletjes van de druiven knappen. Voeg de balsamicoazijn toe. Bak nog 1 min. door en doe in een kom. Roer de olijfolie erdoor en breng de dressing op smaak met peper en zout. Snijd de hertenbiefstuk dwars op de draad in zo dun mogelijke plakjes en verdeel ze over de borden. Verdeel wat druivendressing over het hertenvlees. Meng de rest van de dressing met de bieten en de veldsla. Geef de bietensalade erbij.

Wijntip: deTenute del Cerro Rosso di Montepulciano. Lekker kruidig, met tonen van kersen.

Auteur 
Bron 
  • Delicious