Prijsplafond energienota in zicht

Getty Images

Energiebedrijven en het kabinet zijn het eens geworden over een prijsplafond voor gas en stroom voor dit jaar.

Dat melden onder meer de Telegraaf en de Volkskrant.

De precieze details ontbreken, maar volgens de laatste berichten zou dit plan vanaf 1 november de energierekening al omlaag moeten brengen. Deze maatregel zou dan gelden tot en met 2023.

De totale kosten van deze maatregel worden geschat op 6 tot 10 miljard euro, maar hoe dat geld verdeeld wordt is de grote vraag. Ten eerste ligt er een plan om de maandbedragen vanaf 1 november 2022 niet meer te verhogen, zodat huishoudens niet verder in de problemen komen. Bovendien mogen gemeenten een deel van de extra energietoeslag (500 van de 1.300 euro) dit jaar al uitkeren aan minima.

Energieprijs van 1 januari 2022

Daarnaast ligt er het plan om de prijzen van gemiddeld verbruik vast te zetten op het niveau van januari 2022. Sindsdien zijn de energieprijzen meer dan verdubbeld. Maar er is géén sprake van volledige compensatie, omdat er uitgegaan wordt van 'gemiddeld verbruik'. Dat ligt nu op zon 1170 kuub (m3) per jaar voor gas en 2500 kilowattuur (kWh) voor stroom. Tot die hoeveelheid betaal je dan het oude tarief, daarboven het nieuwe. Volgens de NOS zou het plafond komen te liggen bij 1200 kuub met een prijs van 1,50 euro per kuub en bij 2400 kWh met een maximum van 70 cent per kWh. Deze plannen worden deels betaald uit een eerder geplande belastingverlaging op energie. Die belastingverlaging is nu van de baan.

Volgens minister Kaag (Financiën) kunnen deze maatregelen sommige huishoudens een voordeel van maximaal 190 euro per maand opleveren.

Veelverbruikers let op! Want het plafond, is geen plafond

Hoe dat straks verrekend wordt op de eindnota en wanneer, kan nog een hele puzzel worden voor energiebedrijven én huishoudens. Alhoewel er gesproken wordt over een 'plafond' is daarvan in de praktijk geen sprake. Tot de nog precies te bepalen grens van 'gemiddeld verbruik', betalen huishoudens minder dan verwacht. Maar verbruik je meer, dan betaal je de volle mep, plus het hogere bealstingtarief en daarvoor geldt géén maximum.
Alleen voor wie de energierekening écht niet kan betalen wordt er nog gewerkt aan een noodfonds om verdere betalingsproblemen te voorkomen.

De beste manier om de energierekening binnen de perken te houden, blijft zuinig omgaan met stroom en gas. Hier leest u meer tips.

Auteur