Ziekenhuizen vragen er standaard naar als je wordt opgenomen: wilt u gereanimeerd worden bij een hartstilstand? Geen makkelijke vraag. Het Erasmus MC maakte een voorlichtingsvideo voor patiënten.
Cardioloog-intensivist Lucia Jewbali legt in de video uit wat reanimatie na hartstilstand inhoudt. Soms stopt de bloedsomloop en ademhaling bij een patient in het ziekenhuis. Een levensbedreigende situatie. Artsen en verpleegkundigen proberen de bloedsomloop weer op gang te brengen, dat heet ‘reanimeren’.
Heldendaad
In Hollywood-films ziet een reanimatie eruit als een heldendaad. Een slachtoffer zijgt ineen. De held springt overeind en beademt het slachtoffer, gecombineerd met wat hartmassage. Het slachtoffer opent de ogen, zucht eens diep, geeft zijn redder een hand en loopt vrolijk verder.
Hersenschade
In het echte leven gaat het niet zo. Reanimeren kent risico’s, legt cardioloog-intensivist Jewbali uit. Door de hartstilstand kan zuurstoftekort ontstaan, wat de hersenen kan beschadigen. Dit is voor veel mensen een angstbeeld: eindigen als een kasplantje. Gelukkig heeft een reanimatie in het algemeen een goede kans van slagen, zonder grote blijvende slagen, blijkt uit onderzoek in het AMC. Maar als je gezondheid al slecht is, loop je meer risico om met hersenschade uit de reanimatie te komen, of om op een nare manier te overlijden.
Grijs gebied
Maar wanneer is je gezondheid zo slecht dat reanimeren geen goed idee is? Die vraag is ook voor artsen niet altijd eenvoudig te beantwoorden. Het is een grijs gebied. Het hangt af van je conditie, maar ook af van de verwachtingen die je zelf hebt van het leven. Daarom krijgt iedereen deze vraag voorgelegd bij opname. Je kunt dan aan de arts vragen wat je kansen zijn bij reanimatie en een afweging maken.
In sommige gevallen zijn artsen al zeker dat reanimatie niet goed zal aflopen. In die gevallen zetten zij zelf een ‘niet reanimeer beleid’ in, om medische redenen. Dit wordt besproken met de patient en de familie, aldus de video.