Stamppot de luxe: 4 unieke recepten

Getty Images

Hoe kouder het wordt, hoe beter stamp­pot smaakt. Vooral als er dan ook nog extra lekkere verrassingen in zitten.

Stamppot met rucola, pijnboom­pitten en parmezaan
Voor 4 personen | vegetarisch | bereidingstijd 40 minuten
 

• 800 gram vastkokende aardappelen • 2 eetlepels pijnboompitten • 100 gram rucola • 1 klein teentje knoflook • 1 à 2 el citroensap • 3 à 4 el olijfolie • 200 ml warme melk • 25 g boter • nootmuskaat • zout en peper • 100 g Parmezaanse kaas in flinters

Schil en was de aardappelen, snij ze in vieren en kook ze in gezouten ­water in 20 minuten gaar. Rooster intussen de pijnboompitten goudbruin in een koekenpan zonder vet. Laat ze afkoelen op een bord. Pluk de blaadjes rucola van de stugge steeltjes, hou een handvol apart en doe de rest van de rucolablaadjes met de knoflook, het citroensap en de olijfolie in een mengkom. Maal dit met de staafmixer fijn en breng op smaak met zout en peper. Giet de aardappelen af en laat ze uitdampen. Knijp of stamp ze fijn, voeg de melk en boter toe en meng tot een grove puree. Schep de rucolapasta erdoor. Breng op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat. Verdeel de stamppot over de borden, strooi de Parmezaanse kaas en pijnboompitten erover en garneer met wat grof gescheurde blaadjes rucola.

Stamppot met andijvie, croutons en tuinkers
Voor 4 personen | bereidingstijd 40 minuten
 

• 800 g kruimige aardappelen • 150 g spekreepjes • 2 el olijfolie • 2 sneetjes witbrood • ½ krop andijvie • 150 ml warme melk • 25 g boter • (vers)geraspte nootmuskaat • zout en peper • 4 el crème fraîche • 1 doosje tuinkers

Schil en was de aardappelen, snij ze in vieren en kook ze in gezouten water in 20 minuten gaar. Bak intussen de spekreepjes uit in de olijfolie op middelhoog vuur. Schep ze met een schuimspaan op een bord met keukenpapier. Ontkorst het brood en snij het in kleine blokjes. Bak het brood goudbruin en krokant in het achtergebleven spekvet. Schep de broodblokjes (croutons) ook op een bord met keukenpapier. Was de andijvie, schud de bladeren goed droog en snij ze in smalle reepjes. Giet de aardappelen af en laat ze uitdampen. Voeg de melk en boter toe en stamp de aardappelen tot een grove puree. Schep de andijvie erdoor. Breng op smaak met zout en nootmuskaat. Verdeel de stamppot over de borden. Schep er een lepel losgeroerde crème ­fraîche op en bestrooi met spek en croutons. Maal er wat peper boven en ­garneer met plukjes tuinkers.

Stamppot met pastinaak, spekjes en nootmuskaat
Voor 4 personen | bereidingstijd 30 minuten + 50 minuten wachttijd
 

• 600 g kruimige aardappelen • 400 g pastinaken • 150 g bloem • zout • (vers)geraspte nootmuskaat • 1 ui • 50 g spekreepjes • 6 el geklaarde boter (ghee) • paar takjes peterselie

Schil en was de aardappelen en pastinaken en snij ze in stukken. Kook de aardappelen en pastinaken samen in gezouten water in 20 minuten gaar. Giet ze af, laat ze uitdampen en knijp of stamp ze fijn. Druk de massa uit op een houten snijplank en laat afkoelen. Strooi de bloem, wat zout en nootmuskaat erover en meng alles tot een kruimelige massa. Pel en ­snipper de ui. Bak de ui met het spek in 2 eetlepels hete boter glazig. Schep het ­aardappel-pastinaakmengsel losjes erdoor. Schep nog 2 eetlepels boter in de pan, druk het stamppotmengsel plat en bak de onderkant goudbruin. Keer de stamppot om, voeg de rest van de boter toe en bak ook de andere kant goudbruin. Breek de gebakken stamppot in kleinere stukken en ­verdeel deze over 4 kommen. Garneer met wat peterselieblaadjes.

Stamppot met koolrabi, augurk, spekblokjes en gehakt
Voor 4 personen | bereidingstijd 1 uur
 

Voor de stamppot: • 600 g kruimige aardappelen • 2 wortels • 1 koolrabi • 100 g spekblokjes • 200 ml vleesbouillon • 2 augurken • nootmuskaat • 2 el fijngesneden peterselie
Voor de gehaktballen (‘frikadellen’): • 2 sneetjes oudbakken witbrood • 1 ui • 2 el boter • 500 g half-om-halfgehakt • 1 ei • 1 tl gladde mosterd • 2 tl milde paprikapoeder • 2 el fijn­gesneden peterselie • 1 el plantaardige olie
Voor de jus: • 300 ml vlees­bouillon • 2 tl maizena • zout, peper

Bereid eerst het gehakt. Week het brood in wat lauw water. Snipper en bak de ui zachtjes glazig in 1 eetlepel boter en laat het afkoelen. Meng het gehakt met de ui, het goed uitgeknepen brood, het ei, de mosterd, de paprikapoeder en de peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Vorm met natgemaakte handen balletjes van het gehakt en druk ze iets plat. Bewaar ze afgedekt in de koelkast.

Schil en was daarna de aardappelen, snij ze in vieren en kook ze in gezouten water in 20 minuten gaar. Schil de wortels en koolrabi en snij ze in kleine blokjes. Bak de ­spekblokjes in een koekenpan zonder vet en schep ze, als ze krokant zijn, op een bord met keukenpapier. Bak de groente­blokjes glazig in het achtergebleven spekvet. Schenk 200 ml bouillon erbij en laat 5 minuten zacht sudderen. Snij de augurken in kleine blokjes. Giet de aardappelen af, laat ze uitdampen en knijp of stamp ze fijn. Meng de ­groenteblokjes met het stoofvocht, de spekblokjes en de augurk door de aardappelpuree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en hou de stamppot warm.

Verhit 1 eetlepel boter met 1 eetlepel ­plantaardige olie in een braadpan en bak de gehaktballen in 6 à 8 ­minuten rondom bruin. Schep de ballen op een warm bord en hou ze warm onder aluminiumfolie of in de oven (80 °C).
Blus het vet in de braadpan met 300 ml bouillon en roer de aanbaksels los. Meng de maizena met een lepel water tot een papje. Roer dit door de jus en laat nog 1 minuut zachtjes ­koken. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de peterselie door de stamppot. Verdeel de gehaktballen en stamppot over de borden en serveer de jus apart.

Auteur