Keukenklassieker: Griekse moussaka

Moussaka typisch Grieks gerecht
Getty Images

In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we elke maand een klassieker. Deze keer: moussaka, een typisch Grieks gerecht.

Recept: Moussaka met lamsgehakt

4 pers. 1 uur + 45 min. in de oven

  • 500 g lamsgehakt
  • 500 g vastkokende aardappelen 
  • 3 grote aubergines 
  • 2 rode uien 
  • 2 teentjes knoflook 
  • 2 stengels bleekselderij 
  • 2 wortelen 
  • enkele takjes verse oregano, voor de garnering 
  • 400 g tomatenblokjes, blik
  • 75 g tomatenpuree • 200 ml rode wijn
  • 800 ml melk • 100 g harde schapenkaas, zoals pecorino • 40 g bloem • 1 tl suiker • ½ tl gemalen komijnzaad • 1 kaneelstokje • ½ tl gedroogde oregano
  • ½ tl gedroogde marjolein • snufje nootmuskaat
  • 40 g boter • olijfolie
  • peper en zout
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Pel en snipper de knoflook en de rode uien. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote kookpan en fruit de knoflook en de rode ui. Doe er het lamsgehakt bij en bak het rul. Kruid met de komijn, de gedroogde oregano en de gedroogde marjolein.
  2. Maak de bleekselderij en de wortelen schoon en snipper ze fijn. Verhit 1 eetlepel olie in een pan en stoof de bleekselderij en de wortelen gaar. Meng de groenten door het gehakt. Doe er ook de rode wijn bij en laat de alcohol verdampen. Lepel de ­tomatenpuree door het gehakt, doe er de tomatenblokjes, de suiker en het kaneelstokje bij en laat de saus 1 uur sudderen.
  3. Spoel de aubergines af en snij ze in ronde plakken van 0,5 cm. Bestrooi de plakken royaal met zout en laat ze zo’n 15 minuten rusten. Spoel het zout eraf, knijp ze lichtjes uit en dep ze droog. Bak de plakjes in 2 eetlepels olijfolie of borstel ze in met olijfolie en rooster ze onder de grill tot ze bruin en zacht zijn.
  4. Maak intussen de bechamelsaus. Smelt de boter op een zacht vuur. Roer er de bloem door en laat die even drogen ­zodat de bloemsmaak verdwijnt en je een koekjesgeur ruikt. Giet er de melk bij en klop goed met een garde, zodat de saus niet aanbrandt. Breng de saus zachtjes aan de kook, zo krijg je een mooi gebonden bechamel. Kruid met peper, zout en flink wat nootmuskaat.
  5. Schil de aardappelen en snij ze in flinterdunne plakjes. Haal het kaneelstokje uit de tomatensaus. Bouw de moussaka op in laagjes in een grote ovenvaste schaal of in 4 kleine schaaltjes: eerst de helft van de tomatensaus, dan een laagje aubergine, een laagje aardappelen en de helft van de bechamelsaus. Herhaal. Rasp of schaaf er de schapenkaas over en laat de moussaka 45 minuten garen in de oven. Garneer met de takjes verse oregano.
Moussaka in een ronde schaal
Getty Images

De juiste smaakmakers

  • Kaneel geeft je moussaka een exotisch tintje. Haal het stokje eruit voordat de moussaka de oven in gaat.
  • Verse oregano is heerlijk om je mediterrane gerechten mee te garneren. Gedroogde oregano geeft je tomatensaus smaak.
  • Nootmuskaat geeft je bechamelsaus diepte.
  • Komijn: nog zo’n exotische specerij die perfect in een moussaka past.
  • Gehakt dat geblust is met rode wijn, is intenser van smaak.
  • Marjolein, familie van oregano, is zowel vers als gedroogd lekker.
  • Een snufje suiker in je tomatensaus breekt de zuurtegraad van je tomaten af en zorgt voor een rijke, vollere smaak.

Aubergines

Door de aubergines te zouten voor het grillen maak je ze zachter van textuur en minder bitter van smaak. Bovendien zuigen ze minder olie op tijdens het bakken.

Liever light?

Je kunt je moussaka ook lichter maken. Met deze tips is dat makkelijk én lekker.

  • Vervang de bechamelsaus door een saus op basis van bloemkool. Weinig calorieën, veel smaak! Mix een gare bloemkool in een blender met 2 eetlepels rijstmelk en 2 eetlepels olijfolie. Kruid met nootmuskaat, zwarte peper en zout en voeg er gratinkaas aan toe. Of mix 100 gram feta met 500 milliliter rijstdrank tot een smeuïge saus en verdeel die over de moussaka in plaats van bechamelsaus.
  • Vervang het lamsgehakt door runder- of gemengd gehakt en maak een licht, maar lekker korstje door cottagecheese te mengen met gemalen mozzarella.
  • Meng twee derde ricotta met een derde geraspte mozzarella voor een lichtere bechamelsaus.
  • Serveer bij de moussaka een frisse salade, bijvoorbeeld met komkommer, tomaat, gele en rode paprika en rode ui, met een dressing van olijfolie, peper, zout en oregano. Drink er een glas Griekse wijn bij. En nee, dat hoeft niet per se retsina te zijn.
Moussaka
Getty Images

Lekker snel

Soms is het handig om wat kant-en-klare ­ingrediënten in huis te hebben, zodat je ook in minder tijd een lekkere moussaka op tafel tovert. De supermarkten verkopen ­genoeg producten die een handje helpen:

  • kant-en-klare tomatensaus uit een glazen fles of pot;
  • kant-en-klare bechamelsaus uit pot of pak;
  • geblancheerde aardappelschijfjes uit de vriezer of koeling.

Moussaka 3x anders

  1. Laat het gehakt weg en geef je moussaka extra smaak met zoete aardappel, kikker­erwten en courgette. 
  2. Vervang de aardappelen door schijfjes pompoen en de aubergine door champignons. Hartverwarmend!
  3. De basis van gehakt, groenten en bechamel is ideaal om de groenten uit je moestuin of groentepakket te verwerken. De bleekselderij kun je bijvoorbeeld vervangen door snijbietstengels, de aardappel door plakjes knolselderij en de ­aubergine door courgette. Ook lekker en gezond: doe er een laagje savooiekool tussen.
Moussaka
Getty Images
Auteur