Heerlijk herfstig dessert
Karl Bruninx
Proef de herfst op je bord met dit overheerlijke toetje. Het is even werk, maar als het klaar is het smullen!
Aantal personen
4
Voorbereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
25 minuten
Bereidingsduur
45 minuten
Ingrediënten
- 500 g volle Griekse yoghurt
- 2 appels
- 2 vijgen
- 2 peren
- 125 g bramen
- 1 sinaasappel
- 100 g pistachenoten
- 100 g amandelschaafsel
- 1 vanillestokje
- 3 el oranjebloesemwater
- sumak
- honing
Bereiding
- Meng de yoghurt met 4 eetlepels honing en 2 eetlepels oranjebloesemwater en schep dit in een kaasdoek. Hang de doek boven een kom, zet alles 1 nacht in de koelkast en laat de yoghurt goed uitlekken.
- Verwarm de volgende dag de oven voor op 185°C. Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap er de zaadjes uit. Boen de appelen en de peren schoon en snij ze in plakjes. Meng ze met de bramen, de vijgen, een snuifje sumak, het sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil, 1 eetlepel oranjebloesemwater, de vanillezaadjes en het stokje en hussel alles goed door elkaar.
- Doe het fruit in een ovenschaal en besprenkel het royaal met honing. Bak het 20 minuten in de oven. Rooster intussen het amandelschaafsel en de pistachenoten in een pan zonder vetstof. Schenk er flink wat honing bij en laat zachtjes karamelliseren. Schep de noten uit de pan, laat ze afkoelen en breek ze in stukjes.
- Roer de labneh los en lepel hem op een grote schaal. Schep er het ovengebakken herfstfruit op en garneer met de krokante nootjes.
Tip
Ook lekker: voeg voor de volwassenen een scheutje rum toe aan het herfstfruit voor je het in de oven zet.
Dit recept verscheen eerder in Plus lekker oktober 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.