Neem een vakantiestekker mee
Het lijkt te simpel voor woorden, maar juist de eenvoudigste dingen gaan vaak mis: u heeft niets aan uw telefoon als u hem niet kunt opladen. Vergeet de oplader niet en denk eraan dat stopcontacten in het buitenland een andere vorm kunnen hebben dan in Nederland. Het is dan ook niet gegarandeerd dat de stekker van de oplader in ieder buitenlandse stopcontact past. Gelukkig doet dit probleem zich in veel Europese landen niet voor, maar check voor de zekerheid op internet of uw vakantieland dezelfde stopcontacten heeft als Nederland. Is dat niet het geval zorg dan dat u een universele reisstekker bij u heeft of een reisstekker voor het betreffende land. Het is geen goed idee om in het buitenland zo’n stekker te kopen, want er is een grote kans dat de oplader daar ook niet inpast. Wees voorzichtig bij het opladen, leg uw telefoon liever niet een paar uur lang in het toiletgebouw op de camping.
'Internationaliseer’ uw nummers
Wilt u vanuit het buitenland naar Nederland bellen, dan draait u eerst het internationale toegangsnummer gevolgd door het landnummer van Nederland (31). In verreweg de meeste landen is 00 het internationale toegangsnummer. In de Verenigde Staten is het 011. Na 0031 (dit wordt meestal als +31 geschreven) laat u de volgende 0 weg. Het telefoonnummer 012 345 67 89 wordt dan 0031 123 456 789. ‘Internationaliseer’ thuis alvast de telefoonnummers van familieleden en vrienden die u onderweg wilt bellen. Dat scheelt tijdens de vakantie veel gedoe. Terug in Nederland kunt u de 0031 voor de nummers laten staan, dit levert geen enkel probleem op bij het bellen. Ben u in de VS geweest, wijzig 01131 dan wel terug, want anders doet uw mobiele telefoon het in Nederland niet. Familie en vrienden die u willen bellen, kunnen uw 06-nummer kiezen alsof je in Nederland bent. De verbinding komt tot stand, waar u ter wereld ook bent.
Bekijk de tarieven
Vanuit het buitenland is bellen met uw eigen mobiel verreweg het handigst, want telefooncellen worden zeldzaam en bellen vanuit een hotelkamer is erg duur. De kosten voor mobiel bellen vallen binnen de Europese Unie tegenwoordig erg mee omdat er vaste tarieven gelden voor het bellen van en naar Nederland. Vanaf 1 juli dit jaar kost een telefoontje 29 cent per minuut, een telefoontje ontvangen 8 cent per minuut en een sms sturen 10 cent. Voor 1 juli is het enkele centen duurder. Vanuit de rest van de wereld zijn de tarieven flink hoger, soms 5 à 10 keer zo hoog. Bekijk daarom de tarieven bij uw eigen telecomprovider of op de site
www.vakantiebellen.com om verrassingen te voorkomen. In veel landen zijn er concurrerende netwerken die het telefoonverkeer ter plaatse afhandelen. Soms verschillen de tarieven. Uw provider werkt samen met één provider. Als dat niet de goedkoopste is, kunt u de instellingen van uw telefoon veranderen en zelf handmatig het goedkoopste netwerk selecteren.
Overweeg een buitenlandabonnement
Verschillende telecomproviders bieden speciale buitenlandabonnementen aan. Dat kan voordelig zijn, zeker als u naar een ver buitenland gaat met hoge tarieven. Aan de andere kant kunnen de Europese tarieven in zo’n buitenlandabonnement soms hoger zijn dan de standaardtarieven. Heeft u zo’n abonnement en wilt u ervanaf, dan kunt u dat per direct opzeggen als het abonnement langer dan twee maanden loopt. Er zijn ook providers die speciale bundels voor de vakantie aanbieden bovenop het bestaande abonnement. Zulke vakantiebundels eindigen meestal automatisch. De mogelijkheden verschillen per provider. Soms loopt de bundel een aantal weken, soms kun je voor een zeer bescheiden bedrag op één dag een aantal minuten bellen, een aantal minuten gebeld worden en een aantal sms’en versturen. Het is interessant om één à twee keer per week zo’n korte reisbundel te nemen om voordelig bij te praten met het thuisfront. Hou wel de tijd in de gaten, want als u door uw minuten bent, betaalt uw het standaardtarief.
Hou de kosten in de hand
Hoewel mobiel bellen in de Europese Unie tegenwoordig aanzienlijk goedkoper is dan enkele jaren geleden, kan het geen kwaad de kosten in de gaten te houden. Dat geldt zeker op vakantie buiten de Europese Unie. De kosten vallen namelijk buiten uw bundel. De eenvoudigste manier om op de telefoonkosten te besparen is het thuisfront vragen contact op te nemen met u in plaats van andersom. Gebeld worden is niet gratis, maar het is aanzienlijk goedkoper dan zelf bellen. De beller betaalt het normale tarief, ongeacht waar u bent in het buitenland. Een andere besparing is het uitzetten van de voicemail. Bellen naar de voicemail is weliswaar gratis, maar het afluisteren van de berichten niet. U kunt ook sms’en als alternatief voor bellen. Vooral voor korte mededelingen (We zijn aangekomen op de camping) is dit ideaal. Ook als er een flink tijdverschil is tussen uw vakantieland en Nederland is een sms sturen een verstandig alternatief.
Makkelijk opwaarderen
Belt u prepaid dan wilt u niet dat uw beltegoed op is op het moment dat u iemand hoognodig moet bellen. Dat probleem kunt u eenvoudig voorkomen, want ook over de grens kunt u uw tegoed gemakkelijk opwaarderen. Bij verschillende providers kunt u met een sms uw beltegoed aanvullen. Als uw provider die service beidt, maakt u voor uw vertrek een account aan met uw betaalgegevens. Zijn deze geregistreerd bij de provider, dan is het op reis voldoende om een sms te sturen met het gewenste opwaardeerbedrag. Sla het telefoonnummer voor de sms op in uw telefoonlijst. U kunt ook telefonisch opwaarderen. Ook hiervoor registreert u uw betaalgegevens, zodat een simpel telefoontje naar uw provider voldoende is. Sla ook dit nummer op in uw telefoonlijst. Nederlandse opwaardeerbonnen meenemen op vakantie is niet handig, want u loopt het risico op verlies en diefstal. Ter plaatste in het buitenland een opwaardeerbon kopen is bij veel providers niet meer mogelijk.
Voorzichtig met mobiel internet
Internet op uw mobiele telefoon betaalt u per MB. Toepassingen die weinig MB’s vergen, zoals e-mail lezen, zijn dus goedkoop terwijl toepassingen die veel data verbruiken, zoals Youtube-filmpjes bekijken en programma’s updaten, duur zijn. Dat maakt het eenvoudig om de kosten van mobiel internet in de hand te houden. Zet op uw telefoon alle automatische updates uit, dat scheelt veel MB’s. Download ook thuis alvast de handige apps voor de vakantie, dat is goedkoper dan onderweg. Tegenwoordig is er een begrenzing voor mobiel internet. Zodra u meer dan €60,50 aan data hebt verbruikt, wordt uw internet afgesloten na een waarschuwings-sms. U kunt die datalimiet bij uw provider aan- en uitzetten. Ook kunt u een hogere datalimiet instellen als u van plan bent in het buitenland veel te internetten. Bent u van plan internet absoluut niet te gebruiken, dan zet u de dataroaming op uw toestel uit.
Gratis videobellen
Er is een gratis alternatief voor bellen met uw mobiel: Skype. Dit programma kunt u gratis downloaden en installeren op uw smartphone, tabletcomputer en laptop. Skype is videobellen. U krijgt niet alleen geluid, maar ook beeld. Als de verbinding slecht is, kunt u het beeld eventueel uitschakelen. Probeer Skype eerst thuis, want soms is de kwaliteit van microfoon en speakers op uw apparatuur onvoldoende voor een ontspannen gesprek en kunt u beter een koptelefoon met microfoon kopen. Skype werkt alleen als beide kanten een Skype-account hebben en online zijn. Nog belangrijker, Skype-gesprekken gaan via internet, dus op het vakantieadres moet er wifi (draadloos internet) zijn. Gelukkig bieden steeds meer hotels en campings wifi aan hun gasten. Soms moet u daarvoor betalen of is er een datalimiet, dan is het de vraag of ‘gratis’ nog wel zo lucratief is. Op andere plaatsen is wifi gratis en onbeperkt. Dan kunt u gratis het thuisfront horen én zien.
Koop een buitenlandse simkaart
Belt u veel binnen het land van uw verblijf, dan kunt u een buitenlandse sim-kaart kopen. Binnen de Europese Unie schiet u er niet zoveel me op, buiten de EU ligt dat anders, bijvoorbeeld als u bij vrienden in de Verenigde Staten logeert of er rondreist. U belt dan tegen lokaal tarief en dat is aanzienlijk goedkoper dan bellen via Nederland. Wel zit er een adder onder het gras: met een buitenlandse sim-kaart kan bellen naar Nederland duur uitpakken. Gebeld worden is voor u gratis, maar voor de beller is het aanzienlijk duurder. Voor het contact met het thuisfront kunt u dus beter uw Nederlandse sim-kaart gebruiken. Neem desnoods een extra toestel mee of koop het ter plaatse, zodat u niet om de haverklap de sim-kaarten hoeft te wisselen. Nog een aandachtspuntje: met sommige buitenlandse sim-kaarten is het niet mogelijk van en naar Nederland te sms’en.
Sluit een goede verzekering af
Mobiele telefoons behoren tot de meest gestolen voorwerpen op vakantie, samen met elektronica zoals tablets en laptops. Neem bij diefstal meteen contact op met uw provider om de sim-kaart te blokkeren. Beveilig uw mobiel met een pincode. Dit helpt niet tegen diefstal, maar het verkleint de schade, omdat de dief het toestel niet kan gebruiken. Helaas werkt dit alleen als de telefoon uitstaat. Heeft u een dure telefoon en/of andere elektronica, kijk dan naar de voorwaarden van uw reisverzekering. Bij veel verzekeringen is de dekking beperkt, soms krijgt u niet meer dan honderd of een paar honderd euro terug voor een gestolen telefoon. Bovendien hanteren verzekeraars vaak een eigen risico. Heeft u pech, dan is de vergoeding van uw reisverzekering bij lange na niet voldoende om een nieuwe telefoon te kopen, zeker niet als je een dure smartphone hebt. Wilt u geen financieel risico lopen, sluit dan een goede reisverzekering af.