Op 6 november 1919 begon de eerste Nederlandse radio-uitzending. Honderd jaar later presenteert radiopresentator Govert van Brakel het boek ‘Moet je horen… Verhalen en anekdotes uit 100 jaar radio.’
100 jaar radio
Op 6 november 1919 begint om acht uur ’s avonds de Nederlandse radiogeschiedenis. In een woonkamer in Den Haag. Twee uur lang zond de Friese wetenschapper Idzerda met Radio Soirée Musicale liedjes uit. De aankondiging had de dag ervoor in de krant gestaan. Mede door de radiolampen van Philips groeide de radio uit tot een fenomeen die in steeds meer huiskamers te vinden was. Na de oorlog ging het snel, met de komst van regionale omroepen en middengolf (zee)zenders als Veronica en Radio Luxemburg die de verhoudingen tussen de jeugd en Hilversum op scherp zette. Daar begint ook het radioleven van Govert van Brakel.
Door de ogen van een vakman
Govert van Brakel - bekend van NCRV, NOS, Radio 1 en Omroep Max - werkte 42 jaar voor de Nederlandse radio. Een echte vakman dus, die als sport- en nieuwspresentator in die jaren getuige was van belangrijke nieuwsmomenten: de moord op Pim Fortuyn, het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima, de val van de Berlijnse Muur en de aanslagen op de Twin Towers. Hij geeft een kijkje in de keuken: hoe brengt de radio dit nieuws?
Lezende luisteraar
‘Moet je horen’ neemt de lezende luisteraar mee langs 100 jaar radiogeschiedenis. Met grappige anekdotes, verhalen over radiopioniers, maar vooral ervaringen vanuit de ogen van Govert van Brakel. Hoe hij als kind luisterde naar Veronica, per ongeluk zelf bij de landelijke radio belandde en vervolgens 42 jaar het omroepen- en radiolandschap zag veranderen. Een brede geschiedenis vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen.
Het boek ‘Moet je horen… Verhalen en anekdotes uit 100 jaar radio’ is vanaf 15 oktober 2019 verkrijgbaar.