7 tips voor de voorjaarsschoonmaak

Getty Images

Zodra de eerste narcissen zich laten zien, krijgt Nederland de kriebels: het is tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Het winterse stof moet het huis uit, het is tijd voor zon en frisheid. Met deze schoonmaaktips wordt het ook écht schoon en fris.

Welke klus pakt u als eerste aan als u de poetskriebels krijgt? Krijgt de boekenkast een grote beurt, of gaat u eerst met de ramen aan de gang?

Ramen lappen

Hoe verleidelijk ook als de zon lekker naar binnen schijnt: ramen lappen kunt u juist dan beter even niet doen. De warme zon zorgt er namelijk voor dat de ramen te snel drogen, met irritante droogstrepen als resultaat.

Dekbed

Steeds meer mensen wisselen in het voor- en najaar van dekbed. Als u dat ook doet, hang dan eerst de beide dekbedden een paar uur buiten in de zon. Huisstofmijt die onvermijdelijk in het dekbed zitten, overleven de UV-straling niet - toch een fijn idee als u 's avonds weer onder dat frisse dekbed kruipt.

Wasmachine

Staat u er weleens bij stil wat er allemaal door uw wasmachine heen gaat? Bezwete sportkleding, huidschilders, haren, zeepresten - en dan hebben we de dweil en de vaatdoek nog niet eens genoemd. Na verloop van tijd ontstaat er vetluis in de machine: een vieze, vettige smurrie die behoorlijk kan gaan stinken. Wast u in een vieze wasmachine, dan kan het zomaar gebeuren dat de schone was helemaal niet zo schoon en fris ruikt. De beste remedie is een kookwas met bijvoorbeeld een paar vaatdoeken of ander keukentextiel. In plaats van het gewone wasmiddel gebruikt u soda of schoonmaakazijn. Na zo'n 90 gradenwas ruikt de wasmachine zelf ook weer lekker fris.

Het sopje

Hoe meer zeep, hoe beter? Nee dus - sterker nog: hoe meer zeep, hoe viezer! In de eerste plaats omdat het gepoetste oppervlak streperig wordt in plaats van blinkend schoon, maar ook omdat een sopje met te veel zeep vuil minder goed verwijdert. Daar komt natuurlijk nog bij dat te veel zeep niet goed is voor het milieu. Houd u dus altijd aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat vermeld - en een beetje minder mag ook.

Stoffen

Veel mensen halen wekelijks een nat doekje langs bijvoorbeeld vensterbanken, kasten en boekenplanken, maar eigenlijk werkt een plumeau of een Swiffer veel beter. Daarmee wordt het stof namelijk echt verwijderd, terwijl een nat doekje het stof vooral verplaatst, terwijl het natte oppervlak dat achterblijft ook nog eens extra stof aantrekt.

Stofzuigen

Heeft uw stofzuiger een wegwerpzak of moet u de bak en het filter zelf leeggooien? Hoe dan ook: doe dat altijd voordat de stofzuiger echt vol is. De zuigkracht van een stofzuiger neemt redelijk snel af naarmate er meer vuil in zit en bovendien wordt het er allemaal niet hygiënischer op: hoe meer vuil, hoe meer kans op schimmels, bacteriën en vieze luchtjes. Vervang daarom de zak of leeg de stofzuiger daarom als hij hooguit voor tweederde vol zit.

Dweilen

Denkt u er wel aan om de dweil of mop na elke dweilbeurt op minimaal 60 graden te wassen? Net als het vaatdoekje is de dweil een broedplaats voor allerhande bacteriën: lekker warm en vochtig en bovendien boordevol etensrestjes, schilfers en andere viezigheid. Heet wassen is de enige remedie.

Auteur