Afdrukken vanuit je woonkamer: Fotofinish

Handig hoor, om thuis foto’s af te drukken. Goede apparatuur helpt. Maar wat zijn aanraders en wat is overbodige luxe?

Er kunnen verschillende redenen zijn om zelf je foto’s af te drukken. Als het bijvoorbeeld maar om een paar foto’s gaat, is het vaak niet de moeite waard om de afdrukcentrale van een Kruidvat of Hema te gebruiken. En wie oneffenheden als rode ogen wil weghalen of op een bepaald deel van de foto wil inzoomen, vindt het misschien fijn om thuis op de printer te kijken of dat gelukt is, in plaats van een kant-en-klaarresultaat bij de winkel op te halen. Om ze goed af te drukken, moeten de foto’s zelf natuurlijk al van voldoende kwaliteit zijn.

Veel megapixels, goede afdruk

Voor goede foto’s is de resolutie van de ­camera belangrijk: hoe hoger die is, hoe scherper het beeld, ook op de afdruk. Voor een print op gewoon formaat is de standaardresolutie van 5 megapixels al prima. Maar om tijdens de fotobewerking op de computer sterk te kunnen ­inzoomen of foto’s op groot formaat af te drukken, is een hogere resolutie aan te raden.

Weg schoonheidsfoutjes

Hoewel het mogelijk is om foto’s direct vanaf de camera op een ­printer af te drukken, is het de moeite waard om ze eerst op de computer te bekijken. Schoonheidsfoutjes vallen dan beter op. Met een goed fotobewerkings­programma kun je die vervolgens wegwerken. Verwacht geen wonderen, maar een foto die niet helemaal zo geworden is als gehoopt kun je wel mooier maken. Er is veel mogelijk: beeld verscherpen, contrast en helderheid aanpassen, onvolledigheden retoucheren. Ook zijn dit soort programma’s ideaal tegen de bekende rode ogen na het flitsen. Verder kan bewerkingssoftware worden gebruikt om foto’s tot een ander formaat te snijden en extra’s zoals teksten toe te voegen.

Missing media-item.

Fotoprinter niet verplicht

Na het maken en bewerken van de foto’s kunnen ze worden afgedrukt. Er bestaan speciale fotoprinters; deze onderscheiden zich vooral door hun hogere afdrukresolutie. De inkjetvariant van deze printers heeft vaak meer kleuren dan de standaard drie, waardoor de foto’s wat ‘rijker’ worden. Dye-­sublimation printers gebruiken een techniek met folie.

Maar met een goede kleuren­printer van nog geen €100, de juiste inkt en geschikt papier druk je ook al mooie foto’s af. Al lijkt het een ­re­clamepraatje van fabrikanten, inkt en papier van hetzelfde merk als de printer geven vaak de beste resultaten. De producten zijn optimaal op elkaar afgestemd en met inkt en papier van een ander merk krijg je soms vreemd verkleurde foto’s. In de printerhandleiding staat welke inktcartridges er gebruikt moeten worden.

De papierkwestie

Foto’s op gewoon 80 grams A4 ­papier afdrukken is geen goed idee. Gebruik altijd speciaal fotopapier. Dat is gladder en verkrijgbaar in verschillende formaten en diktes. Niet elke printer kan alle formaten en elk gewicht aan. Gebruik ook geen papier van een laserkleurenprinter voor een inkjetprinter en omgekeerd. De keuzemogelijk­heden zijn te vinden in de handleiding. Bekijk het eindresultaat eerst op de computer in het afdrukvoorbeeld. Hier bepaal je hoe de foto op papier komt te staan. Druk eventueel eerst een kladversie (met een lage reso­lutie) op gewoon papier af. Zelf foto’s afdrukken blijft toch vooral een kwestie van uitproberen.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine