December is Top 2000-maand! Miljoenen Nederlanders zitten vanaf eerste kerstdag aan de radio gekluisterd.
Bent u een echte fan? Doe mee met onze Top 2000 Quiz!
Best beluisterd
De Top 2000 wordt sinds 1999 uitgezonden op Radio 2. De uitzending begint om 12 uur op eerste kerstdag en gaat non-stop door tot middernacht in de oudejaarsnacht. Het is verreweg het best beluisterde radioprogramma van Nederland. Sinds 2002 is er ook een versie op televisie: de Top 2000 a gogo, met Matthijs van Nieuwkerk en ‘pop-professor’ Leo Blokhuis.
De 2000 popsongs worden elk jaar gekozen door miljoenen luisteraars uit een lijst met 3500 nummers. Ook is er elk jaar een Top 2000 in Concert en kunnen fans de live-uitzendingen bijwonen in het Top 2000 Café. Mannen domineren deze hitparade, als fan én als artiest. Drie mannelijke luisteraars vertellen over hun passie.
Familieritueel: meezingen met Radio 2
Wim: "We vieren met de Top 2000 op een prettige manier het eind van het jaar. Ik associeer het erg met de gezelligheid die om de maand december hangt. Ik vind het leuk om nummers te horen van bandjes die niet aan de weg hebben getimmerd, maar alleen bekend zijn van dat ene hitje. Van nummers zoals To Make My Life Beautiful van Alex Harvey of Love Is All van Roger Glover word ik vrolijk. We vinden de Top 2000 trouwens nóg leuker op tv. Dan komen er nog eens mensen aan het woord en worden tussendoor verhalen verteld. Daar zitten we met ons drieën graag naar te luisteren: op de bank, vaak met het bord op schoot. En als we een nummer goed kennen, brullen we natuurlijk mee.
Mijn zoon Tim zingt, net als ik, de héle dag. Van zingen krijg ik een goed humeur en vroeger hadden we nog geen iPods en dergelijke, dus zong ik zelf al die mooie liedjes. Met Tim deed ik dat ook toen hij klein was: op de fiets, onder de douche, in de keuken. Hij heeft dat van me overgenomen. Toen hij 15 was, deed Tim mee aan X Factor: daar heeft hij ook nummers gezongen die in de Top 2000 staan, zoals Superstition van Stevie Wonder. Met die keus verbaasde hij me wel.
Hij is nu op een leeftijd dat hij liever dingen met zijn vrienden doet en dat we ook regelmatig botsen. Maar als het om muziek gaat, is dat nooit zo! Laatst zijn we voor het eerst samen naar het North Sea Jazz Festival geweest. Dat was geweldig. Tim houdt zowel van nieuwere als oude muziek. De generatiekloof die er vroeger was in de muziek, is nu vervaagd. Ellen is niet zo muzikaal als wij, maar ze vindt het wel leuk als wij iets voor haar spelen of zingen. Zij is mooi publiek voor ons.”
'De lijst laat ons bloed sneller stromen'
Evert: "De passie van mijn zoon Kasper en mij voor de Top 2000 gaat heel ver. Ik heb in de laatste week van het jaar overal Top 2000-lijsten liggen: op kantoor, in de keuken, in de slaapkamer. Ik kijk steeds wat er de komende uren komen gaat en ik streep aan wat ik graag wil horen. En natuurlijk bekijk ik ook wat ik noodgedwongen moet missen tijdens de uren die ik slaap of werk. Tussendoor mailen Kasper en ik: heb je die en die plaat gehoord? Als we elkaar tegenkomen, bespreken we welke platen en welke liedjes in ons hoofd zijn blijven hangen en wat we er mooi aan vinden. Dan wordt ook duidelijk met welke nummers we zijn opgegroeid, want dat zijn toch meestal de nummers die je mooi vindt. Ik sta open voor Kaspers kennis en smaak, hij ook voor die van mij. De Top 2000 doet ons beider bloed sneller stromen, het is hét radio-evenement bij uitstek: warm en mooi.
Kasper en ik zijn allebei radiomannen. Hij ging als kind vaak mee op reportage en al op de basisschool kreeg hij zijn eigen uurtje bij de lokale omroep in Capelle aan den IJssel: Jonge Honden en later Huiswerkvitaminen. Thuis spraken we ook altijd over radio. Na mijn scheiding van zijn moeder is Kasper bij mij komen wonen. Hij was toen 14. Onze band was al hecht, maar is daardoor nog veel hechter geworden. Radio heeft daarbij altijd een grote rol gespeeld.
Wat ik mooi vind aan de Top 2000: het verbindt, ook al ben je op verschillende plekken. Dat geldt voor mij en Kasper, maar ook voor mijn vriendin Yvonne, die 120 kilometer bij mij vandaan woont. Zij is twaalf jaar jonger. Toen ik haar leerde kennen, zei ze: ‘Dat is niks voor mij.’ Maar na een paar minuten Top 2000 luisteren was ze om! Radio is een bindmiddel, en de Top 2000 helemaal. Zelfs als je aan de andere kant van de wereld zit, in een andere tijdzone, beleef je door de muziek hetzelfde, dat is heel mooi.”
'Het hoort inmiddels bij de uitjes'
Jip: "Als familie gaan we rond kerst vaak samen weg. Met mijn zus en zwager en zijn broer en vrouw huren we een huisje in de Achterhoek of Drenthe. Die week valt samen met de Top 2000 en vooraf heerst er een soort spanning: hij komt weer! Het hoort gewoon bij die uitjes. We luisteren en kijken elke avond wel een uurtje: met zes volwassenen en zes kinderen. We zorgen dat we voor die tijd gegeten hebben en kruipen samen op de bank met koffie of een biertje. Maar we hebben ook weleens een huisje gehad dat zo klein was dat we alle banken aan de kant schoven en op de grond voor de buis gingen zitten. Want het draait bij de Top 2000 om de liedjes, maar we vinden de tv-versie ook leuk: lekker luisteren naar de anekdotes en de documentaires kijken. Grappig zijn de vragen van de kinderen: ‘Zagen jullie er vroeger ook zo uit?’ De quiz vinden we ook leuk. Daar doet iedereen aan mee. Het is leuk om te kijken of we meer weten dan de deelnemers op tv. De kinderen refereren er later nog weleens aan: ‘Papa, welk liedje hoorde ook alweer bij dat verhaal?’ Vooral mijn dochter Loïs houdt van muziek. Bij een nummer als Tell Laura I Love Her van Ray Peterson kan ze tot tranen toe geroerd raken.
De liefde voor radio-evenementen als de Top 2000 gaat ver terug. Op de middelbare school luisterde ik al met vrienden en mijn zus naar de Top Honderd Aller Tijden, de voorloper van de Top 2000. Dat was echt een happening. We haalden een krat bier in huis en luisterden naar de radio. Die top 100 was een soort inleiding in de popmuziek, daar hoorde je voor het eerst Sympathy For The Devil van The Rolling Stones en nummers van bijvoorbeeld Fleetwood Mac. Er hing een vrolijke gezelligheid omheen, een enthousiaste sfeer. Dat is nu met de Top 2000 nog steeds zo. Ik kan me er echt op verheugen.”
Succesnummers: Britse bands én Boudewijn de Groot
• The Beatles hebben nog altijd de meeste nummers in de Top 2000. Op de tweede plaats staan The Rolling Stones.
• Populaire Nederlandse artiesten in de lijst zijn Marco Borsato, Anouk, Bløf en Golden Earring. De best scorende Nederlander is al jaren Boudewijn de Groot, vooral dankzij het lied 'Avond'.
• Het oudste nummer dat ooit in de Top 2000 heeft gestaan was Rhapsody In Blue van George Gershwin uit 1924. De gemiddelde leeftijd van de liedjes is 28,7 jaar. Oudere nummers hebben een grotere kans om in de lijst te blijven, nieuwere verdwijnen vaak weer. In Noord-Holland houden luisteraars van de oudste platen: de daar gekozen nummers zijn gemiddeld bijna dertig jaar oud.
• Ramses Shaffy was de enige artiest die met drie nummers in de top 10 stond. Dit gebeurde in 2009, het jaar dat Shaffy overleed.
• Er staan steeds minder artiesten in de Top 2000 met maar één nummer. In 1999 lukte dat nog 779 bands en zangers, tien jaar later nog maar 492 (al is dat trouwens nog steeds een kwart van alle liedjes in de lijst).
• 83% van de muziek in de Top 2000 is Engelstalig. Een schamele 10% van de platen is Nederlandstalig.
- Plus Magazine