Het gebruiksgemak en de kwaliteit van de digitale videocamera heeft de ouderwetse analoge videocamera geheel naar de achtergrond gedrongen. Wilt u ook overstappen naar digitaal? Wij vertellen u waar u op moet letten.
Waar hobby-fotografen nog weleens de voorkeur geven aan analoog boven digitaal, gaat dat bij video amper meer op. Het gebruiksgemak en de kwaliteit van de digitale videocamera heeft de ouderwetse analoge videocamera geheel naar de achtergrond gedrongen. Wilt u ook overstappen naar digitale video? Wij vertellen u waar u op moet letten.
Soorten camera's
Digitale videocamera's onderscheiden voornamelijk van elkaar door het medium waarop de video wordt opgeslagen:
Digital8 - Type videotape dat alleen door Sony op de markt wordt gebracht. Voordeel: gebaseerd op de analoge voorganger Hi8 en kan daarom dezelfde cassettes gebruiken . Nadeel: zeer beperkte keuze in camera's, groter formaat camera's en mindere kwaliteit.
Mini-DV - Zeer populaire videotape door veel verschillende fabrikanten als standaard gebruikt. Het opnemen op tape zorgt ervoor dat video- en geluid in originele vorm worden opgeslagen. Voordeel: compact, goede kwaliteit, goedkoop en veel keuze bij camera's. Nadeel: tragere gegevensoverdracht naar de computer, er moet gespoeld worden om specifieke beelden te kunnen zien.
Dvd-camera - Camera waarbij de beelden worden opgeslagen op een mini-dvd. Video wordt hierbij gecomprimeerd en dus niet in originele vorm opgeslagen. Voordeel: beelden direct te bekijken vanaf dvd in een dvd-speler, lichter en veiliger dan tape. Nadeel: duurder en mindere kwaliteit dan tape. Beperkte opnametijd.
Geheugenkaartcamera - Camera waarbij de beelden worden opgeslagen op een verwisselbare geheugenkaart, zoals een SD-kaartje. Ook hierbij wordt videobeeld gecomprimeerd. Voordeel: beelden direct te bekijken op de geheugenkaart in een computer, lichter, compacter en sneller dan tape. Nadeel: duurder en mindere kwaliteit dan tape. Beperkte opnametijd.
Harde schijf-camera - Camera waarbij de beelden worden opgeslagen op een harde schijf van 10 tot 30 gigabyte (GB). Hierbij wordt videobeeld gecomprimeerd. Voordeel: beelden direct te bekijken op de computer, snelle informatie-overdracht. Nadeel: duurder en mindere kwaliteit dan tape. Ondanks de ruime opnametijd: als de schijf vol is, moeten de beelden worden gewist of overgezet naar een ander medium.
HDV-camera - Camera die in staat is in High Definition op te nemen, oftewel in hoge resolutie. Dat is vooral interessant voor mensen die hun video's op HD-ready tv's willen bekijken. Gebruikt tape als opslagmedium.Voordeel: de hoogste beeld- en geluidkwaliteit. Nadeel: duur, zware computer nodig voor bewerking van de beelden.
Belangrijke eigenschappen
Een aantal onderdelen bepalen voor het belangrijkste deel het beeldresultaat van een camera:
Beeldkwaliteit - Wordt vooral bepaald door de lens en de CCD-chip. De CCD-chip zet het via de lens opgevangen licht om in digitale signalen die worden opgeslagen. Des te groter deze chip, en des te meer pixels deze bevat, des te hoger de kwaliteit van het beeldmateriaal. Het loont dus het aantal pixels (ook wel de resolutie) tussen camera's te vergelijken. Er komen ook steeds meer camera's met drie CCD-chips in plaats van een. Hierbij wordt licht omgezet in de drie basiskleuren: rood, groen en blauw. Dit zorgt voor een hogere beeldkwaliteit, ook bij weinig licht.
De beeldkwaliteit is ook afhankelijk van hoe informatie wordt opgeslagen in de camera. Zo wordt bij opslag op dvd, geheugenkaart of harde schijf video gecomprimeerd, waardoor de kwaliteit minder wordt. U kunt ook zelf met een instelling kiezen voor een verminderde kwaliteit, om meer video op een medium op te kunnen slaan. De naam hiervoor verschilt per fabrikant, maar meestal worden de termen Long Play (LP) en Short Play (SP) gebruikt. Long Play houdt dan in: meer video opslaan met een lagere kwaliteit.
Zoomen - Met de zoomoptie haalt u onderwerpen in beeld dichterbij of zet ze juist verderaf. Er zijn twee soorten zoom: de optische en digitale. Bij optisch wordt met behulp van de lens ingezoomd op een onderwerp. Hierbij gaat geen beeldkwaliteit verloren. Bij digitale zoom wordt de digitale opname gewoon uitvergroot (zoals inzoomen op een foto op de computer). Dat laatste geeft matige resultaten, dus let vooral op de mogelijkheden voor optisch zoomen. Des te hoger het getal, des te meer u kunt inzoomen. Een optische zoom van 10x to 20x is de standaard op dit moment, naast een digitale zoom van 300x tot 400x.
Lichtgevoeligheid - Een camera met een CCD-chip met een hoge lichtgevoeligheid kan beter beeld opnemen bij minder licht. Des te groter de CCD-chip en hoger de resolutie, des te hoger de lichtgevoeligheid. Camera's kunnen vaak op een speciale nachtstand gezet worden, waardoor de camera met heel weinig licht al kan opnemen. Overigens is het beeld dan vaak zeer matig en geven bewegingen in beeld schokkerige resultaten.
De lichtgevoeligheid wordt weergegeven in Lux. Lastig is dat fabrikanten soms de algemene Lux-waarde van de camera vermelden en soms alleen de Lux-waarde in de nachtstand.
Extra onderdelen
Veel camera's hebben allerlei extra's in de aanbieding om het gebruik aantrekkelijker te maken:
Foto's maken - Met veel videocamera's zijn tegenwoordig foto's te maken. Deze worden dan opgeslagen op een apart geheugenkaartje of -zoals bij harde schijf-camera's- in een aparte map op de schijf. De kwaliteit van de foto's is meestal minder dan bij echte fotocamera's. Let erop dat de camera minstens een fotoresolutie van 1 megapixel moet hebben om foto's van een bruikbare kwaliteit te produceren.
Beeldstabilisator - Een onderdeel dat ervoor zorgt dat trillingen in het beeld worden gecorrigeerd. Vooral handig bij het schieten van een video uit de hand en ingezoomd.
LCD-scherm - Naast de optische zoeker om via de camera het beeld te kunnen zien, hebben de meeste camera's ook een LCD-scherm. Zo'n LCD-scherm maakt het opnemen en afkijken van beelden een stuk makkelijker. Vaak wordt het scherm ook gebruikt om via menu's de camera te bedienen.
Breedbeeld - De mogelijkheid om video op te nemen in breedbeeldformaat van 16:9. Let erop dat breedbeeld dat met behulp van software wordt gecreëerd de beeldkwaliteit vermindert.
Accu's - Digitale videocamera's verbruiken veel stroom. Daarom zijn meerdere oplaadbare accu's die lang meegaan onmisbaar. Let erop of de camera gebruik kan maken van accu's van een ander merk. Vaak zijn niet merkgebonden accu's een stuk goedkoper. Als u de camera niet gebruikt: zet hem dan uit. Gebruik het LCD-scherm spaarzaam.
Aansluitingen - De gangbare verbindingen voor videocamera's zijn USB en firewire. De camera is daarmee direct aan te sluiten op een computer, zodat daarop de beelden kunnen worden bekeken en bewerkt. USB kan op iedere moderne computer worden aangesloten. Firewire alleen als er een firewirekaart in de computer zit.
Een andere mogelijkheid is video direct vanaf de geheugenkaart (met een kaartlezer) of dvd (met een dvd-speler) in de computer in te lezen.
Koopadvies - Wanneer u gaat voor de allerhoogste kwaliteit video, bedoeld om af te spelen op een HD-Ready tv, dan is een HDV-camera de keuze. Wie goedkoper uit wil zijn, maar toch een hoge kwaliteit wil, kan goed terecht bij mini-DV. Wie de kwaliteit minder belangrijk vindt en vooral gaat voor het gebruiksgemak, kan eens kijken naar een camera met een dvd, geheugenkaart of harde schijf als opslagmedium.
Tot slot: voor aanschaf is het verstandig camera's en prijzen te vergelijken op een website als http://www.kieskeurig.nl/ of http://www.vergelijk.nl/. Door een camera bij een andere winkel te bestellen, kunt u soms meer dan 100 euro besparen.