Zoeken op internet begint vaak bij de bekendste zoekmachine, Google. Maar Google is niet zaligmakend. Tips voor een alternatieve websearch.
Algemeen
Sommige deskundigen klagen al over een ‘monopolie’ van Google. Deels terecht want Google wordt hett meest gebruikt en dat is logisch door de eenvoud, doeltreffendheid, snelheid en talloze mogelijkheden. Alternatieven zoals alltheweb.com en altavista.com zijn meer op de Verenigde Staten georiënteerd. Maar om niets aan het toeval over te laten, zijn er de zogeheten meta-zoekmachines. Die combineren de resultaten van bijvoorbeeld Google en Yahoo. Een grote is www.metacrawler.com.Mensen
Op zoek naar bekenden? Of wilt u weten wat die nieuwe collega allemaal gepresteerd heeft? Www.wieowie.nl zoekt gerichter dan Google in adresboeken en netwerksites zoals Hyves, LinkedIn en Schoolbank.nl. Een stuk minder gelikt, maar héél handig is www.voelspriet.nl van internetjournalist Henk van Ess. De site ziet eruit als het betere knip-en-plak-werk, maar peutert wel mensen of organisaties en hun adressen snel uit het wereldwijde web.Bent u op zoek naar meningen die mensen op websites hebben achtergelaten? Www.forumgrazer.net van internetjournalist Erwin Boogert doorzoekt snel een kleine zevenhonderd forums.
Prijzen
Wat een product bij de ene of de andere (Nederlandse) aanbieder kost, is met Google niet zo makkelijk te vergelijken. Gelukkig zijn er sites die de prijzen van aanbieders op een rijtje zetten. Bijvoorbeeld www.elcheapo.nl. Naast de prijzen kunt u hier de ervaringen van andere gebruikers lezen. Niet alleen over het product, maar soms ook over de betrouwbaarheid van de aanbieder; www.kieskeurig.nl doet hetzelfde.Verdwenen websites
Wie regelmatig op het web surft, kent het wel: u had iets gevonden, maar het is niet meer terug te vinden. Omdat de website is aangepast of helemaal verdwenen. Met dank aan de Wayback Machine van www.archive.org kunt u nog heel veel terugvinden. Deze zoekmachine is eigenlijk het kerkhof van internet. Verdwenen of aangepaste sites worden hier netjes gearchiveerd en u kunt makkelijk terugzoeken op de naam van de website en vervolgens op de datum. Tot 1996. Leuk voor een regenachtige middag: hoe zag het inmiddels drukbezochte www.nu.nl er in 1999 uit?