Brussel is een veelzijdige stad met meer dan honderd musea! De bijzondere collecties van de musea worden nog eens aangevuld met verrijkende tentoonstellingen. De uitgaansagenda van Brussel staat bol van de exposities, culturele evenementen en festivals! Er is altijd iets te ondernemen. Ook voor wie de hele nacht wil doorfeesten. Brussel is een stad vol 'joie de vivre'. Goed, wanneer gaan we?
Samen met de prestigieuze Pinacoteca Nazionale di Siena en het Musée des Beaux-Arts de Rouen brengt BOZAR hulde aan Siena, een stad met een grote schildertraditie. De evolutie van de figuratieve schilderkunst kende er een heel eigen verloop: van de statische laat-Byzantijnse iconografie naar meer verhalende kunstwerken. We tonen een zestigtal verfijnde meesterwerken die getuigen van de revolutionaire kunst die tussen de 13e en de 15e eeuw beoefend werd. De meesters uit Siena toonden een toenemende interesse in de voorstelling van ruimte en de menselijke emoties en kozen voor een innoverend kleurenpalet. Ze fascineerden ook de andere centra in Italië en drukten uiteindelijk hun stempel in heel Europa. Een unieke kans om deze belangrijke werken in Brussel te zien!
www.bozar.be
Nocturnes van de Brusselse Musea vanaf 18 september! 18-09-2014 tot 18-12-2014
Liefhebbers van cultuur en van Brussels by night: elke donderdag van de herfst houden de musea van Brussel hun deuren open tot ‘s avonds laat. Het is alweer de 14de editie van deze succesvolle Nocturnes. Dit evenement is de gedroomde kans om de rijkdom van de Brusselse musea (opnieuw) te ontdekken in een gezellige sfeer en aan een democratische prijs (3€/1,50€/gratis). Rondleidingen, workshops en andere originele activiteiten maken uw bezoek tot een bijzonder uitje. Van .
www.Brusselsmuseums.be/nl
Nocturnes: Zavel. Weekend van 28-11-2014 tot 01-12-2014
Wanneer je tijdens de Nocturnes op de Zavel oog in oog staat met de prachtige decoratie, rode tapijten, champagne, de sfeervolle standjes, en de talrijke kiosken vol ditjes en datjes, kom je gegarandeerd in opperbeste eindejaarsstemming. Het ideale voorsmaakje op Kerst en Nieuw, of een gelegenheid om cadeaus te kopen, weg van de drukke winkelstraten.
Jazz mag dan ontstaan zijn in Amerika, het instrument dat met deze muziekstijl het meest geassocieerd wordt, de saxofoon, werd uitgevonden door een Belg. Op 6 november is het precies tweehonderd jaar geleden dat Adolphe Sax geboren werd. De tentoonstelling ‘Sax200’ traceert de man zijn boeiende levensloop en illustreert zijn belangrijke impact op de muziekwereld. Het evenementenaanbod aansluitend bij deze tentoonstelling is enorm uitgebreid en sterk gevarieerd. In het MIM zijn er themarondleidingen, familiedagen, masterclasses en een specifiek uitgestippeld kinderparcours. Noteer hierbij dat het MIM elke eerste woensdagnamiddag van de maand gratis toegankelijk is!
www.sax200.be
J'aime les Belges. Heden tot 31/12/2015
De thematische tentoonstelling 'J'aime les Belges' legt het accent op de complexe relatie van Jacques Brel met België. Vijf intieme ruimtes waar u achter de schermen een meer verborgen en ook gevoeligere Jacques Brel kunt leren kennen die u discreet, humoristisch, spottend en soms zelfs op een overdreven manier kennis laat maken met zijn passie voor zijn land. Dankzij de interviews met Jacques, zijn liedjes en getuigenissen van zijn naasten krijgt u toegang tot het complexe universum van zijn relatie met België.
www.jacquesbrel.be
Het Rijksarchief, het CEGESOMA en de Koninklijke Bibliotheek van België reconstrueren in deze tentoonstelling de chaotische weken van de zomer en het najaar van 1914. Dag na dag kan de bezoeker deze traumatische gebeurtenissen opnieuw beleven aan de hand van officiële berichten, de geschreven pers en persoonlijke getuigenissen. Drie generaties later zijn de snelheid, de vorm en het aanbod van informatie geëxplodeerd. Radio, televisie, internet en sociale media hebben de oorlogsverslaggeving ingrijpend veranderd. Deze thema's geven de tentoonstelling een eigentijdse en universele dimensie die de louter historische invalshoek overstijgt.
www.kbr.be
Peter Paul Rubens is één van de grootste Vlaamse schilders ooit. De schepper van vaak monumemtale doeken in barokke composities, leverde een indrukwekkend oeuvre af waarin zowel religieuze en mythologische onderwerpen als landschappen en portretten een plaats hebben. De passie, het drama en het geweld van zijn doeken was van invloed op het werk van tientallen Europese schilders, van Rembrandt tot Kokoschka, van Gainsborough tot Picasso. Deze tentoonstelling - een samenwerking tussen het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en de Royal Academy of Arts in Londen - presenteert ongeveer 120 werken, waaronder absolute meesterwerken uit de grote musea in Europa en de Verenigde Staten.
www.bozar.be