Lekkernijen van onze Zuiderburen
Belgen zijn echte Bourgondiërs en genieten met volle teugen van het leven. Een echt luilekkerlandje met zijn eigen specialiteiten en producten. Welke? Wij halen hier een paar lekkernijen uit de kast.
Heerlijke Belgische wafels
Wafels zijn wereldberoemd! Als je in België op straat loopt geuren de gouden wafels je tegemoet. Een verleiding die je moeilijk kunt weerstaan. Met dit recept maak je zelf de lekkerste wafels. Probeer ook de toppings van onze zuiderburen: met een mooie toef slagroom en verse aardbeien of gesmolten chocolade.
Bekijk hier het recept en maak deze Belgische wafels helemaal zelf.
Echte Belgische chocolade
Niet te missen: België is beroemd om zijn superieure chocolade. Met meer dan 100 jaar ervaring worden bij onze zuiderburen de lekkerste pralines gemaakt. Een groot chocoladehuis in België draagt nog steeds de naam van Jean Neuhaus, de bedenker van deze lekkernij.
In bijna heel het zuiden van Belgie kunt u de verleidelijke pralines vinden. U struikelt bijna over alle chocolatiers in de straten. De chocolaatjes worden luxe ingepakt in een mooi, klein,
elegant doosje: een ballotin genaamd. In bijna elk jaargetijden zijn er ander chocolaatjes verkrijgbaar. In de zomer geniet u van verfijnde chocolade met basilicum of tijm, in de herfst smaken de chocolaatjes naar wilde bessen en kruiden, terwijl donkere chocolade past bij de kortere dagen van de winter.
Belgische bieren
Dat smaakt naar meer! Een heerlijk Belgische biertje. Hoewel de zuiderburen niet groot zijn, vertegenwoordigen ze wel een groot aantal aan bieren. Er zijn meer dan 1000 bieren in een breed aantal van stijlen, smaken en vorm. Vorm? Zelfs de vorm van een biertje in België kan verschillen, want haast elk bier heeft zijn eigen glas! En daar wordt nauwelijks van afgeweken. Een specialiteit in België is vooral het abdijbier.
[ITEMADVERTORIAL]
De grote diversiteit in België gaat gepaard met de rijke biercultuur waar de Belgen trots op zijn. Koste nog moeite wordt gespaard om het ultieme biertje op tafel te zetten.
In België zijn de vele tradities met betrekking tot het bier blijven bestaan, het bier wordt als enige bier in de wereld nog gebrouwen door middel van spontane gisting. Elk bier moet voor een optimale smaak geserveerd worden op zijn ‘’ideale temperatuur;’’. Met precisie wordt de temperatuur tussen de 8 en 15 graden gehouden en natuurlijk geserveerd met de juiste schuimkraag.
Echte Belgische kazen
België is een land van aantallen, want naast de meer dan 1000 verschillende soorten biertjes bezitten onze zuiderburen ook meer dan 150 soorten kaas. Het zijn topkazen met uitmuntende smaken.
Er zijn diverse soorten kazen in België te vinden. Van de Waalse ‘Rochefort, het stinkkaasje ‘’Hervé’’ en de grote West-Vlaamse kaasmakerijen van ‘Passendale’. De melk maakt de kaas, of beter gezegd het vet van de melk maakt de kaas. De smaak van de kazen komt namelijk uit het vet. Niet alleen het ras van de koe is belangrijk, ook waar de koe graast speelt een grote rol in het maken van kazen.
De Belgen besteden veel aandacht aan het maken van hun kaas. Veel van de kazen wordt met de hand gemaakt om de uitmuntende smaak te kunnen behouden. Als u de zuiderburen bezoekt is het bestellen van een kaasplankje ook zeker aan te raden. Dan kunt u zelf de smaken proeven!