Waarom heeft de iPhone zoveel succes? Bezitten de concurrenten meer of minder troeven? Welke diensten en toepassingen worden steeds belangrijker? Een overzicht.
iPhone
De iPhone van de tweede generatie lijkt sterk op zijn voorganger maar vult een grote leemte: hij ondersteunt breedband gegevensoverdracht (3G). Technisch beschouwd is de iPhone slechts een van de vele betere smartphones. Hij weegt 133 g, ondersteunt EDGE-gegevenstransfer (UMTS/3G), heeft een Wi-Fi-verbinding en Bluetooth, bevat een gps-ontvanger en een fotocamera van 2 megapixel. Zijn echte troef is de even originele als efficiënte interface: een aanraakscherm van 3,5 inch dat u met twee vingers kunt gebruiken (multi-touch), een ergonomisch virtueel toetsenbord en een naadloze integratie met alle muziekdiensten van... Apple.
Wat is wat?Edge: is de norm voor gegevenstransfer van de tweede generatie (2,5g), trager maar goedkoper dan 3G. Alle nieuwe gsm's ondersteunen Edge. |
HTC Touch HD
HTC, een fabrikant van mobieltjes van topniveau, brengt al sinds meer dan een jaar het Touch-gamma op de markt, met een TouchFLO 3D-aanraakscherm dat aan de filosofie van de iPhone doet denken. Het nieuwste model is de Touch HD, met een groot scherm van 3,8 inch, een autofocuscamera van 5 megapixel en een downloadsnelheid die niet voor die van een computer moet onderdoen. De Touch HD is ook een bliksemsnelle surfer (als u een abonnement neemt, uiteraard), om bijvoorbeeld verbinding te maken met Google Maps of video's te downloaden van YouTube. Hij is een beetje zwaarder dan de iPhone, maar heeft ook een groter scherm. Zijn geheugen hangt af van de MicroSD-kaart die u gebruikt. Jammer genoeg is dit geen goedkope telefoon.
BlackBerry Bold
Een alternatief voor wie liever een fysiek toetsenbord heeft. De 2 megapixelcamera van de BlackBerry Bold is vergelijkbaar met die van de iPhone, maar heeft wel een flitser en een 5x-zoom. De BlackBerry wordt met slechts 1 GB ingebouwd geheugen geleverd, maar u kunt het met een MicroSD-kaart uitbreiden tot 8 GB. De connectiviteit is vergelijkbaar met die van de iPhone: Bluetooth 2.0, Wi-Fi, EDGE, UMTS/ HSDPA. Maar een aanraakscherm heeft hij niet.
Blackberry Storm
De Blackberry Storm 9500, is de eerste touchscreentelefoon van deze fabrikant. De geselecteerde toetsen lichten bij een aanraking helblauw op. Maar pas als je kracht zet, beweegt de display zich als een grote knop omlaag en voel je een duidelijke klik. Bij het intikken van een bericht vertraagt dit de tekstinvoer. De Storm 9500 heeft 3G-ontvangst, maar geen Wifi. Hij bezit een 3,2 megapixelcamera.
LG Renoir
De KC-910 van LG Electronics, omgedoopt tot Renoir heeft niet alleen een aanraakscherm van 3 inch (iets kleiner dan dat van de iPhone) maar is ook een van de eerste mobieltjes met een camera van 8 megapixel. Een lens van Schneider-Kreuznach, een xenonflitser, een maximale lichtgevoelig-heid van 1600 ISO, gezichtsherkenning... dat allemaal in een toestel van amper 14 mm dik. Is dit een telefoon waarmee je foto's kunt maken of een camera waarmee je kunt bellen? Video, div- en XvidX-weergave, een heleboel audiofuncties, een ingebouwde gps-ontvanger: niets ontbreekt, inclusief 3G-gegevensoverdracht.
Samsung Omnia
Ook Samsung, een merk dat het helemaal aan het maken is in de wereld van de mobiele telefonie, gaat de strijd met de iPhone aan. Het scherm van zijn Omnia (3,2 inch) is vergelijkbaar met dat van Apple, maar hij heeft een veel betere camera: 5 megapixel, autofocus, gezichts/glimlachherkenning en automatische panoramische modus. Zijn ingebouwde geheugen van 8 GB kan aan dat van de iPhone tippen en is bovendien uitbreidbaar. De gps-functie heeft navigatiemogelijkheden en kan foto's met geografische coördinaten markeren (zoals de iPhone), zodat u precies weet waar u welk kiekje hebt gemaakt. Het aanraakscherm met slepen-en-neerzetten kan zowel een Azerty- als een Qwerty-toetsenbord weergeven. Opnieuw net als de iPhone. Bovendien heeft de Omnia een FM radio... en de iPhone niet.
Samsung UltraTouch
De meest geavanceerde smartphone van Samsung is de Ultra. Zijn krasvaste Amoled-scherm van 2,8 inch verbruikt minder stroom en geeft een vloeiend beeld. Dit 12,7mm dikke schuifmodel met camera van 8 megapixel ondersteunt HSDPA (7,2 Mbps) en heeft een ingebouwde gps-ontvanger. Met Geo-tagging kunt u via de GPS-chip wereldfoto's gemakkelijk op de kaart te zetten.
iPAQ 914
De iPAQ 914 is een smartphones van HP. Zoals de meeste van zijn soortgenoten gebruikt hij Windows Mobile. Een vertrouwde omgeving, maar crashes zijn geen uitzondering. De 914 is een quadbandtelefoon met hoge bandbreedte (GPRS, EDGE, UMTS/HSDPA), Wi-Fi en Bluetooth. Er zit een camera van 3 megapixel in, samen met een gps-ontvanger die samenwerkt met Google Maps. Met zijn prijs van euro499 is hij ongeveer even duur als zijn voorgangers. Het scherm is wel veel kleiner dan dat van de iPhone.
Sony Ericsson W902
Deze telefoon krijgt standaard een 8 GB Memory Stick Micro (M2), goed voor heel wat uren muziek luisteren. Hij biedt met een 5 megapixelcamera, die tot 16x digitale zoom aankan, ook op het visuele vlak het nodige vuurwerk. Deze Walkman-telefoon neemt video op en beschikt over een hele reeks bloggingdiensten. Andere extra: Shake Control om van nummer te wisselen met een schuddende beweging.
Acer M900
Acer is van start gegaan met 5 telefoons met aanraakscherm en heeft voor na de grote vakantie al een tweede golf aangekondigd. Model M900 combineert een groot aanraakscherm van 3,8 inch met een al even groot uitschuifbaar traditioneel toetsenbord. Niets ontbreekt, van een camera van 5 megapixel tot snelle HSDPA-gegevenstransfer. Alles werkt onder Windows Mobile 6.1.
3G en meer...Met het hoge mobiele debiet van 3G kunt u snel een zoekmachine gebruiken, e-mails ontvangen en verzenden, video's downloaden of op YouTube kijken. De operators bewegen hemel en aarde om ons breedband te doen gebruiken, maar de Belgen happen niet gemakkelijk toe: nog geen 10 % gebruikt de gsm om op het internet te gaan. De eerste reden is technisch, want de smartphones vertegenwoordigen nog maar 5 % van het totale aantal telefoons. De tweede reden is financieel. De Belgische consument besteedt slechts 30 tot 50 euro per maand aan mobiel bellen. De meerprijs van een 3G-abonnement, minimaal 20 euro, is dus een obstakel. Maar er valt niet te ontsnappen aan de trend: over enkele jaren zullen we even vaak met onze telefoon surfen als met de pc. |
- Plus Magazine Belgie