Luik: een Waalse verrassing

Getty Images

De afgelopen 10 jaar heeft Luik een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het spectaculaire HST-station, de Koninklijke Opera en het Theater, de Maaskades, voetgangerszones, musea als La Boverie en Grand Curtius, het winkelcentrum Médiacité en de triënnale Reciprocity Design Liège. Niet voor niets is Luik een rijzende ster als citytrip-bestemming.

Futuristische station

Vanuit Maastricht kom je met de trein in Luik aan op het futuristische station Liège-Guillemins. Deze adembenemende lichte en ruimtelijke constructie van architect Calatrava geeft de stad onmiskenbaar een entree van allure. Vanaf het station neem je het boemeltje naar het centrum, of je wandelt rustig richting het stadshart.

Het Louvre in Luik

In het voorjaar van 2016 opende museum La Boverie de deuren. Dit museum werkt nauw samen met het Louvre en gezamenlijk zullen beide musea jaarlijks een boeiende expositie samenstellen. La Boverie ligt op een eilandje in de Maas en is gehuisvest in een pand dat ooit werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1905. De nieuwe vleugel is van de hand van de architect Ricciotti. Het park rondom is eveneens helemaal opgeknapt en is inmiddels een populaire plek voor wandelingen en picknicks.

Luik voor shopaholics

Bij de Koninklijke Opera van Wallonië vind je de wijk Le Carré, een wijk die staat voor shopping en uitgaan. In het voetgangersgebied rijgen de winkels zich aaneen. Je vindt er de bekende ketens maar vooral ook veel originele boetiekjes en fijne delicatessenwinkeltjes.

[ITEMADVERTORIAL]

Balletjes uit Luik

De Luikenaar houdt van lekker eten en drinken en de stad kent verschillende specialiteiten: boulets Liégeois (gehaktballetjes in Luikse saus), salade Liégeoise en café Liégeois. Je vindt ze in vrijwel elk restaurant op het menu.

Klimmen

Als je vanuit het centrum de Maas oversteekt kom je in de wijk Outremeuse, de buurt van Tchantchès, de Luikse Jan Klaassen. Deze volkswijk is ook het decor voor de verhalen van Maigret van crimi-schrijver Simenon. Naast het stadhuis vind je een bronzen beeld van de schrijver, zittend op een bankje. Nog een aanrader is de Citadel van Luik. Om daar te komen kun je de 370 traptreden van de Montagne de Bueren nemen, maar ook via de parkachtige hellingen kom je boven. Het Museum van het Waalse Leven vind je trouwens ook in deze buurt; hier zie je hoe stad en leven er in de tijd van de mijnen uitzagen.

Beroemde markt

Op zondagmorgen wordt de wekelijkse markt La Batte gehouden. De markt strekt zich uit langs de kades van de Maas en is tot ver over de grens geliefd. Tip: de vele Italiaanse delicatessen.

 

Auteur