Ontdek de veelzijdige Poolse kust

Getty Images

Polen is een prachtig land met rijke geschiedenis en gastvrije bevolking. Maar wist u ook dat het land vele meren, stranden, en wouden vol wilde dieren en vogels kent? Een overzicht van de mooiste plekken in de provincies Pommeren en West-Pommeren.

Polen kent zestien provincies, woiwodschappen geheten, maar slechts twee provincies hebben een aanzienlijk deel dat aan de kust ligt: Pommeren en West-Pommeren. 

Bezoek West-Pommeren 

Deze provincie wordt gekenmerkt door een mooie combinatie van land en water. Het ligt aan de kust van de Baltische zee, wordt doorkruist door de rivier de Oder, en er zijn honderden meren te vinden, gelegen in het Drawskie Merengebied, Mysliborskie Merengebied en Waleckie Merengebied. West-Pommeren kent ook uitgestrekte wouden met wilde landdieren en vogels. 

Getty Images

Met name het aan de kust gelegen Wolin Nationaal Park (Woliński Park Narodowy), dat een groot deel van het eiland Wolin omvat, wordt bevolkt door een spectaculaire fauna en flora. In het oostelijke deel van het park bevinden zich enkele meren. U vindt hier vele soorten water- en moerasvogels zoals zwanen, reigers, wilde eenden en ganzen, ooievaars en futen. Als u geluk heeft, ziet u soms zelfs een zeldzame witte adelaar. Het gebied bevat verder zeldzame bosplantensoorten en warmteminnende planten die op het zand groeien. 

Getty Images

Wat is er nog meer te doen?

Liefhebbers van actieve vakanties kunnen in West-Pommeren hun ei kwijt met activiteiten als kanoën, zeilen, wandelen, fietsen, paardrijden en golf. Wandelaars en fietsers profiteren van een uitstekend netwerk van toeristische routes. Er zijn regelmatig concerten, festivals en feesten te vinden, maar ook de befaamde kuuroorden zijn een aanrader.

Er zijn in West-Pommeren bijzondere steden te vinden: de historische steden Szczecin (hoofdstad van de regio) en Świnoujście, maar ook baadplaatsen zoals Międzyzdroje, Dziwnów, Kołobrzeg en Mielno. In Świnoujście vindt u een zeehaven, een kuuroord, een museum voor zeevisserij en de grootste vuurtoren van Polen. Op het eiland Wolin kunt u deelnemen aan het Vikingfestival, dat de middeleeuwse cultuur van de Slaven en de Vikingvolken toont aan de hand van een opvoering van hun gebruiken en gevechten. In Kamień Pomorski vindt u een aantal kathedralen in romaanse en gothische stijl, waarin tal van festivals van orgelmuziek worden georganiseerd.

Getty Images

Een dagje naar Szczecin

Maar het meest opvallende juweel van West-Pommeren is toch de hoofdstad: Szczecin (Duits: Stettin). Szczecin is al meer dan 750 jaar oud, ligt aan de rivier de Oder en heeft de kop van een griffioen als wapen. Dit moet u zien:

  • het middeleeuwse kasteel van de Hertogen van Pommeren, met zijn buitengewone zalen
  • het indrukwekkende gebouw van de Philharmonie, dat op een kristal lijkt
  • de "Waly Chrobrego" boulevards, met een terras van 500 meter 

Ondanks het feit dat de stad zo'n 100 km van de Oostzee vandaan ligt, is het toch een van de twee belangrijkste Poolse zeehavens en de stad staat dan ook bekend om haar scheepvaarttraditie. Ook de beroemde peperkoeken van Szczecin die al meer dan 100 jaar met liefde en smaak worden gebakken, hebben een vorm van nautische symbolen.

Weetje: de beroemde Russische tsarina Catherina de Grote is geboren in Szczecin.

Getty Images

Verder naar het oosten: Pommeren

Ten oosten van West-Pommeren ligt Pommeren (Pomorskie). De zee, bossen, meren en rivieren: u vindt hier een zeer divers landschap. Activiteiten als windsurfen, kanoën, zeilen, zeevissen, riviervissen, wandelen, fietsen en golf behoren allemaal tot de opties in de regio. 

Getty Images

Verken Pommeren per fiets

Vanuit Kaszubie kunt u met de fiets ver komen; er zijn zelfs mountainbikeroutes. Ga fietsen in de omgeving van Kartuzy en Chmielno en u zult begrijpen waarom men deze streek 'Kaszubisch Zwitserland' noemt. De hoogteverschillen zijn fors, maar daarna wordt u beloond met prachtige uitzichten op heuvels doorkruist door meren, met aan de voet Kaszubische dorpen en steden.

Op zoek naar iets minder uitdaging? Fiets dan door de omgeving van Słupsk, waar het de moeite waard is om te letten op de unieke regionale gebouwen. Vanuit Slupsk zijn er ook verschillende kleinere routes die leiden naar de voormalige Slowinski-dorpen, het is vooral de moeite waard om naar Swołowo te gaan, waar het Museum van de Volkscultuur van Pomorze is gevestigd.

Getty Images

Maar de route die langs de Baai van Gdynia naar het schiereiland Hel loopt is verplichte kost voor iedereen die kan fietsen. Deze unieke fietsroute is één van de mooiste toeristische fietsroutes van heel Polen.

Beroemde steden om te bezoeken

Er zijn in Pommeren (ook per fiets) drie opmerkelijke steden om te bezoeken, de zogeheten Driestad (Trojmiasto) Gdansk, Sopot en Gdynia. 

Gdansk is een handelsstad, vroeger een Hanzestad. Dit is te zien aan de prachtige architectuur. Het is tevens het zakelijke en culturele centrum van Pomorskie Regio, vol monumenten en herinneringen aan duizend jaar geschiedenis. De oude stad is versierd met imposante herenhuizen en gotische kerken en heeft een Artus Court, de zetel van het koopmansgilde uit de tijd dat de stad behoorde tot de Hanzesteden. Het symbool van de stad is de middeleeuwse Havenkraan, die werd gebruikt voor het laden van koopmanswaar.

Getty Images

Sopot is een bekende, schilderachtige Poolse badplaats die het hele jaar door druk wordt bezocht. Gelegen op 12 km van het historisch centrum van Gdansk, is de kleine stad de meest modieus badplaats van Polen. U vindt hier een luxe strandresort, het toneel van grote evenementen met een hippe winkelstraat. Het meest opvallende is de langste houten wandelpier in Europa die maar liefst tot 511 meter in de zee reikt. Sinds het einde van Tweede Wereldoorlog en meer bepaald sinds 1961 is Sopot ook bekend voor het Sopot Festival, een druk bijgewoonde zangwedstrijd.

Getty Images

De meest moderne stad is Gdynia, de 'stad van zee en dromen'. Mede dankzij de haven is dit een echte groeistad. In 1920 lokte de bouw van de haven toen moedige werkers uit heel Polen. In minder dan 10 jaar werd het vissersdorp omgetoverd tot een moderne stad met 100.000 inwoners. U vindt hier de Sint-Michielskerk - Aartsengel uit de 13e eeuw in Oksywie, een van de oudste kerken uit Pommeren. Ook staat hier het oude paleis van Kolibki, waar koning Jan III Sobieski samen met z'n echtgenote Marie de la Grange d'Arquien woonden.

Getty Images

Maak kennis met de Mennonieten

Heeft u het verhaal van de Nederlandse Mennonieten wel eens gehoord? In de 16e eeuw vonden deze Nederlandse kolonisten in Polen hun tweede vaderland, en ze bleven daar wel vier eeuwen lang wonen. Zij hebben veel sporen achtergelaten die het bezoeken waard zijn in de Wisła delta (Pommeren), Mazovië en Groot-Polen.

Het woord 'Mennoniet' komt van de Nederlander Menno Simons. In zijn leer speelde pacificisme een grote rol. Leden van zijn groep mochten niet deelnemen aan oorlogen of officiele ambten bekleden. Ook verwierp hij de kinderdoop, het priesterschap, maar zijn groep hield zich wel aan evangelische regels. Uiteindelijk werden de Mennonieten hierom vervolgd in Nederland, en in 1555 vluchtte een groot deel naar andere Europese landen, waaronder Polen. Polen was in die tijd één van de meer religieus tolerante landen en men verwelkomde kolonisten uit Nederland met open armen en bood hen de mogelijkheid hun geloof in vrijheid te beoefenen. Er was ook een economisch voordeel voor Polen. De prijzen en vraag naar Pools graan steeg enorm, en de kennis van Nederlanders over het bedwingen van de rivier om zodoende om de productie te verhogen was zeer welkom. De Mennonieten waren nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Wisła-delta.

Getty Images

De Mennonieten stonden bekend als ijverig, eerlijk en zuinig. Ze werden de Olęders genoemd, naar het woord Olęder, hetgeen Nederlander betekende in het Pools. De Mennonieten kwamen naar Polen met grote kennis en vakmanschap in het droogleggen van de moerassen. De intensieve economie van de kolonisten heeft het huidige landschap van de Wisła-delta met grachten, wallen en polders gevormd, waarop prachtige boerderijen, nederzettingen en windmolens zijn gebouwd. De door de Mennonieten gebouwde afwateringssystemen zijn tot op heden bewaard gebleven. De Mennonieten hielden zich voornamelijk bezig met de teelt van granen en houden van melkvee, maar ook paarden. Gemiddeld beschikte één boerderij over 5-15 koeien, waarvan de melk gebruikt werd voor de productie van traditionele Nederlandse kazen, zoals Goudse kaas, boter en cottage kaas, die werden verkocht op de markt in Gdańsk en omgeving. Ook de fruitteelt werd ontwikkeld, met name die van appel-, pruimen- en perenbomen. Mennonitische huisvrouwen stonden ook goed bekend om de productie van pruimenjam.

Getty Images

De wandel- en fietsroute door de wereld van de Mennonieten

Lengte: 172 km
Markering: zwarte route

Een van de meest interessante culturele routes in de provincies Pommeren en Warmië-Mazurië! Onderweg komt u in bijna elk dorp een boogvormig huis, een gotische kerk, houten huisjes of een antiek waterbouwkundig apparaat tegen, en op sommige plaatsen zelfs een windmolen. Een onvergetelijke route. Het vlakke terrein is goed voor het afleggen van lange afstanden, maar de wind kan een hindernis zijn. De route is zo lang, dat hij beter op te delen is in twee á drie etappes. U kunt terecht op de Wisła schoorwal, waar veel agrotoeristische boerderijen te vinden zijn. Uw reis kan ook worden onderbroken in Tczew of Malbork (goede treinverbindingen met Gdańsk).

Het grootste deel van de route loopt over asfaltwegen. Vanwege de heersende westenwind in het gebied van Pommeren is het beter om het in de richting van Gdańsk naar Elbląg te lopen of rijden. Het eerste deel van de route, van Gdańsk naar de Kiezmark brug, is zo'n 35 km lang. Het tweede deel, het langste deel van bijna 100 kilometer, slalomt door de hele Żuławy Wielkie (Malbork). Het is onmogelijk om de hoofdstad van Żuławy - Nowy Dwór Gdański - niet te bezoeken, waar in het Żuławy Historisch Park een grote collectie van mennonitische voorwerpen zijn verzameld. Daarna reist u door het gebied van Malbork, waar heel veel mennonitische begraafplaatsen bewaard zijn gebleven. Het allerlaatste deel, opnieuw zo'n 35 km lang, loopt door Żuławy Elbląskie, het laagste deel van deze laag gelegen regio is. In dit gedeelte kunt u onder andere mennonietenkerken in Rozgart en het Drużno-meer - een watervogelparadijs dat uniek is in Polen - tegen. De tocht eindigt in Elbląg.

Hier vindt u de route op de kaart >>

Hier vindt u de GPS-route >>

Bron: Polen.travel

Auteur