Steeds op de hoogte met RSS

Brengt u veel tijd door op het internet door blogs en websites al surfend te bezoeken, op zoek naar nieuws of nieuwe artikelen? Dan kunt u met RSS heel wat tijd besparen.

Wat is RSS?
Wat is een RSS-reader en waar vindt u die?
Hoe werkt RSS?
Wees selectief

Wat is RSS?

Waar de afkorting RSS voor staat, is niet helemaal duidelijk. De een beweert dat het een afkorting is van Really Simple Syndication, de ander zegt dat het staat voor Rich Site Summary en een derde bron zal u vertellen dat het de afkorting is van RDF Site Summary, waarbij RDF staat voor Resource Description Framework. Maar eigenlijk doet dat allemaal niet terzake. Tijdens een lezing omschreef een collega RSS als Redelijk Simpele Samenvatting. En die omschrijving maakt het eigenlijk voor een leek nog het best duidelijk.

RSS geeft u voortdurend de laatste nieuwtjes en artikelen van uw favoriete sites door. Dit bespaart tijd, want u hoeft niet meer langs al uw favoriete sites te surfen om te zien of er iets nieuws en interessants op staat. De laatste wijzigingen kunt u lezen in uw RSS-lezer. Bovendien kunt u op veel websites een selectie maken van alleen die onderwerpen die u interesseren, zoals bijvoorbeeld de sportberichten van een krantensite.

Door u op een RSS-feed te abonneren kunt u in één programma, een RSS-reader, meerdere actuele internetpagina's in een enkel scherm bijhouden. De laatste titels en inleidingen van de artikels van uw favoriete sites worden overzichtelijk verzameld. U kiest daarna zelf welke artikelen u helemaal wilt lezen door op de link te klikken die u naar de originele webpagina brengt. Zo kunt u zich abonneren op de RSS feed van PlusOnline, waarin u zelf kiest voor de onderdelen van de site die u wilt ontvangen (alles of slechts enkele onderdelen)

Wat is een RSS-reader en waar vindt u die?

Een RSS-reader, ook feed-reader of nieuwslezer genoemd is een computerprogramma dat alle RSS-informatie van de websites waarop u zich op de RSS-feed hebt geabonneerd overzichtelijk op uw beeldscherm toont.

RSS-lezers zijn er in alle soorten en smaken, betalend en niet-betalend, en onder meer voor Windows, Linux en Mac.

Ook een aantal internet browsers ondersteunen RSS. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Mozilla, Opera vanaf versie 8, Safari voor Mac en Internet Explorer vanaf versie 7.

Enkele voorbeelden van andere RSS-lezers om RSS-feeds te lezen en te beheren zijn:

Feedreader (Windows)
RSSReader (Windows)
AmphetaDesk (Linux, Mac OS X, Windows)
Vienna (Mac)Missing media-item.

En dan zijn er nog de gratis webgebaseerde RSS-lezers zoals Google Reader en Bloglines. Nu.nl heeft een eigen RSS-reader (zie voorbeeldplaatje). Zij hebben dan hun eigen nieuws-feed standaard ingesteld staan. U kunt zelf andere interessante feeds van websites die u vaak bezoekt toevoegen via het knopje 'instellingen' rechts bovenin.

Hoe werkt RSS?

Om een RSS-feed te kunnen lezen, moet u zich eerst met behulp van een RSS-lezer of feed-reader ‘abonneren’ op de zgn. RSS-feed van uw favoriete sites. Die feed wordt meestal met een oranje icoon met een soort radiogolf aangegeven, soms vindt u ook een eenvoudig oranje rechthoekje met RSS op of met XML op.RSS logo

Een RSS-feed is eigenlijk het speciale internetadres van de laatste nieuwe berichten. Iedere keer wanneer daarop dan iets gewijzigd wordt, krijgt u een melding of verschijnen titel en inleiding bij in uw RSS-lezer. Het adres van de RSS-feed voor alle nieuwe artikelen op PlusOnline.nl is bijvoorbeeld http://www.plusonline.nl/rssfeed/rss.xml?categorie=algemeen.

Dat vindt u door bovenaan op onze website, direct rechts naast het logo, op het RSS-incoontje te klikken en vervolgens naar beneden te scrollen en dan op 'Algemeen - Alle items' te klikken. Het adres of de URL die bovenaan in uw browser verschijnt, kopieert u eenvoudigweg naar uw RSS-reader als nieuwe feed. Hoe dat moet is voor elke RSS-reader verschillend, maar altijd vrij eenvoudig. Kijk in uw RSS-lezer naar de mogelijkheid 'Add a new feed'.

Of u kunt ook selectiever te werk gaan en u bijvoorbeeld alleen abonneren op het kanaal Gezondheid van onze website. In dat geval brengt uw RSS-lezer u alleen op de hoogte van nieuwe artikelen in deze categorie. U kunt dus perfect selecteren waarover u op de hoogte wilt blijven! En dat kan tegenwoordig op zeer veel websites.

Wees selectief

Het aantal websites dat RSS aanbiedt, groeit voortdurend. Dit heeft ertoe geleid dat er intussen websites bestaan die optreden als een soort gids en gecategoriseerde overzichten bieden van bestaande RSS-feeds. Enkele voorbeelden zijn Syndic8 en Moreover.

Een goede raad: begin met een beperkt aantal RSS-feeds in uw feed-reader, anders is de kans groot dat u zelfs met dit handige systeem door de bomen het bos niet meer ziet. Zoals voor vele dingen in het leven 'Teveel is teveel'. Ga pas wanneer u RSS helemaal in uw vingers heeft, op zoek naar meer interessante feeds.

Auteur 
Bron 
  • Plusmagazine.be