Twitter mee met Plus

In het artikel 'Twitter: wat is het en wat kunt u ermee?' heeft u kunnen lezen wat Twitter is en hoe u een account maakt. In het onderstaande artikel leest u hoe u de verschillende mogelijkheden van Twitter kunt gebruiken om het maximale uit deze populaire webdienst te halen. U doet dit aan de hand van de Plus Magazine-Twitter.

Dit artikel is geupdate op 2 augustus 2012.

Inloggen in Twitter

Voordat u met Twitter aan de slag kunt, moet u eerst inloggen. Uw Twitteraccount heeft u al met behulp van het eerste artikel kunnen maken. Als u uw eigen Twitterpagina al voor u ziet, hoeft u niet meer in te loggen. Is dat niet het geval, dan krijgt u als volgt toegang:

  • Ga naar Twitter.com.
  • Typ bij Gebruikersnaam of e-mailadres de gebruikersnaam of het mailadres dat u gebruikt heeft bij het maken van uw account.
  • Typ bij Wachtwoord uw wachtwoord. Als u uw wachtwoord niet meer weet, klikt u op Wachtwoord vergeten en krijgt u aan de hand van uw gebruikersnaam of mailadres een nieuw wachtwoord opgestuurd.
  • Klik op Inloggen.

U ziet uw eigen Twitter-pagina. Er zal nu nog niet zo veel te beleven zijn, maar daar gaan we verandering in brengen.

Volgen

U communiceert met andere Twitteraars door ze te volgen. Door uzelf aan te melden als volger  van iemand op Twitter, zullen diens berichten naar uw Twitterpagina worden doorgestuurd. U wordt dan automatisch op de hoogte gesteld van al het nieuws dat die persoon via zijn Twitteraccount deelt.

U aanmelden als volger is heel eenvoudig. U kunt zich bijvoorbeeld aanmelden als volger van Plus Magazine. Op die manier blijft u op de hoogte van de laatste nieuwtjes, interessante informatie en kunt u reageren op berichten:

  • Typ in het vak Zoeken bovenin het venster: PlusMagazine.
  • In de lijst met resultaten ziet u  staan. Klik op 
  • Klik op

U bent nu officieel volger van Plus Magazine via Twitter. Als u het leuk vindt, kunt u nu meteen ook een van de Twitteraars volgen die geassocieerd worden met Plus Magazine.

  • Klik op Vergelijkbaar met Plus Magazine.

U ziet een lijst met Twitteraars die op een of andere manier geassocieerd worden met Plus Magazine. Bijvoorbeeld Leon Geuyen is Hoofd Internet van Plus Online en speelt in zijn vrije tijd in een band. Bent u geïnteresseerd in zijn avonturen als muzikant? Klik dan op Volgen achter zijn naam en hij wordt ook aan uw volglijst toegevoegd. Op dezelfde manier kunnen anderen u aan hun volglijst toevoegen. Zo kan er al snel een gemeenschap ontstaan van Plus Magazine-lezers.

Als u wilt, kunt u nog veel meer Twitteraars aan uw volglijst toevoegen. Op die manier krijgt u meer Twitterberichten doorgestuurd. Het ligt voor de hand om bekenden op Twitter te gaan volgen.

  • Klik op Ontdekken linksboven.
  • Klik op Vrienden zoeken.

U krijgt de mogelijkheid te zoeken via bekende webdiensten als Gmail en Hotmail. U gebruikt dan het mailadres of de gebruikersnaam van uw familie en vrienden bij die diensten om ze terug te vinden en toe te voegen aan uw Twitterlijst. Vanzelfsprekend kan dit alleen als de betreffende personen al een Twitteraccount hebben.
Als dat niet het geval is, kunt u bekenden uitnodigen om ook op Twitter te komen.

  • Typ een mailadres van een bekende in het vak Vrienden voor Twitter uitnodigen via e-mail.
  • Klik op de knop Vrienden uitnodigen.

Er wordt een uitnodigingsmail naar het adres gestuurd. Als u op Zie wat je hen stuurt klikt, ziet u welke tekst in de mail staat.

Vanzelfsprekend hoeft u niet alleen familie en vrienden te volgen. Het kan ook leuk zijn om te zien wat andere -eventueel bekende- mensen zoal te Twitteren hebben. Dat kunt u doen via de links Activiteit en Wie te volgen.

Tweets

Na het toevoegen van Twitteraars aan uw volglijst, keert u terug naar uw Twitterpagina door te klikken op Startpagina bovenin het venster. U ziet nu meteen een lijst met recente Tweets van de mensen die u volgt, met het nieuwste bericht bovenaan.

Het is even wennen als u de eerste keer zo’n lijst met Twitterberichten ziet. Er staan soms nogal vreemde tekens en teksten in. Bovendien lijken ze af en toe afkomstig te zijn van mensen die u helemaal niet volgt. Laten we daarom even rustig naar een Tweet kijken.

Helemaal links staat een pictogram dat de gebruiker gekozen heeft, bijvoorbeeld . Via de optie Mijn profiel weergeven links bovenin het venster en daarna een klik op   kunt u voor uzelf een pictogram instellen. Als u niets kiest, staat hier standaard een ei. Boven het bericht staat de Twitternaam van de schrijver van de Tweet met daarachter de tijd van plaatsen. Daaronder staat het bericht zelf.

De berichten die van onbekenden afkomstig lijken te zijn, zijn zogenaamde Retweets. Dit zijn Tweets die bij de Twitteraars op uw volglijst binnen zijn gekomen en die ze interessant genoeg vonden om weer te delen met hun eigen volgers. Zo kan Plus Magazine interessante Tweets aan zijn volgers doorgeven met een klik. Op deze manier wordt informatie heel snel via Twitter verspreid. Retweets zijn herkenbaar aan het pictogrammetje   achter de naam boven het bericht.

In een Tweet staan soms hyperlinks. Deze zijn blauw van kleur en u kunt erop klikken. Een klik erop opent de website in een apart venster of tabblad. Aangezien een Tweet maximaal maar 140 tekens kan bevatten, is dit een handige manier om meer informatie te delen. Een link beginnend met @ verwijst naar de Twitterpagina van een gebruiker. Een link die start met # is een zogenaamde hashtag. Dit is een zoekwoord dat verbonden kan worden aan de inhoud van de Tweet. Stel dat de Tweet over computers gaat: dan kan de gebruiker de hashtag #computer toevoegen. Dit maakt het Twitteraars makkelijk om te zoeken naar Tweets over computerinformatie. Simpelweg klikken op de hashtag laat u zoeken naar het zoekwoord.

Reageren op een tweet

Tweets lezen is al leuk maar u kunt zelf ook Twitter actiever gebruiken door met anderen informatie uit te wisselen. Een manier is door zelf Tweets te plaatsen door simpelweg tekst te typen bij Nieuwe tweet opstellen en te klikken op Tweeten.

Zelf reageren op Tweets is ook mogelijk. Als u op een Tweet klikt, ziet u onder het bericht een aantal opties verschijnen. Met Retweeten maakt u een ontvangen Tweet beschikbaar voor iedereen die u volgt. Handig als het gaat om een bericht dat u graag wilt delen met anderen. Met Toevoegen aan favorieten markeert u een Tweet als favoriet door er een ster bij te zetten. Tot slot is het ook mogelijk te reageren op Tweets die u ontvangt. Daarvoor klikt u op Beantwoorden. Er verschijnt dan een apart venstertje waarin u achter de gebruikersnaam uw reactie kunt typen. Deze zal op de pagina van de betreffende gebruiker verschijnen na een klik op Tweeten. Op die manier kunt u direct communiceren met andere Twitteraars over een bepaald onderwerp.

Nu u de basisbeginselen van Twitteren onder de knie heeft, ziet Plus Magazine met plezier uw reacties op zijn Tweets en Retweets tegemoet. Meer informatie over Twitter vindt u via een klik op   rechtsboven en Help.