Een eigen website maken ligt tegenwoordig binnen het bereik van iedereen. Vroeger moest u kennis hebben van computertalen als HTML of PHP. Tegenwoordig zijn er programma’s die het bouwen van een website mogelijk maken zonder programmeerkennis. Een daarvan is WordPress.
Wat is WordPress
In het afgelopen decennium werd het maken en bijhouden van een weblog steeds populairder. Een weblog is een soort internetdagboek waarop gebruikers regelmatig hun belevenissen, gedachten en gevoelens kunnen delen met de rest van de wereld. De onderwerpen variëren van alledaagse gebeurtenissen tot hobby’s, beroepen en wereldbeschouwingen.
Om het bijhouden van een weblog -of blog- bereikbaar te maken voor mensen zonder kennis van programmeertalen, verscheen er steeds meer software waarmee eenvoudig teksten en afbeeldingen aan een blog konden worden toegevoegd. Een van die programma’s was WordPress: http://wordpress.org.
In eerste instantie was WordPress alleen bedoeld voor het snel en makkelijk bijhouden van weblogs. Het maken van gewone websites met het programma was nog niet echt mogelijk. Omdat de vraag daarnaar wel steeds groter werd, kwamen er bij iedere nieuwe versie van WordPress steeds meer mogelijkheden om gewone websites te maken. Zo zijn bijvoorbeeld in de laatste versie de opties om menu’s te maken sterk uitgebreid. WordPress is een open source programma.
Dit betekent in de eerste plaats dat het gratis te gebruiken is. Daarnaast houdt het in dat iedereen de mogelijkheid heeft om toevoegingen aan het programma te maken, om op die manier de software te verbeteren. Overigens wordt wel in de gaten gehouden door de makers van WordPress dat deze toevoegingen ook echt een verbetering zijn. WordPress is inmiddels zo populair dat ongeveer 8% van alle websites met deze software zijn gemaakt.
Content Management
Bij het maken van weblogs, ligt de nadruk op eenvoudig toevoegen en beheren van inhoud, zoals tekst en foto’s. Dit wordt ook wel content management genoemd. Met het verder ontwikkelen van WordPress voor het maken van websites, werd WordPress naast blogsoftware ook een zogenaamd Content Management System (CMS). Het bijzondere van een CMS is dat u met deze software makkelijk de inhoud van een website kunt aanpassen.
Bij de gewone manier van het maken en bijhouden van een website, moet u werken met talen als HTML of PHP. Dit betekent dat u met behulp van allerlei codes moet programmeren, waarbij u zowel het uiterlijk als de inhoud van de website in deze codes weergeeft. Niet alleen is het nodig daarvoor de codes te leren, maar het is ook niet altijd makkelijk de inhoud aan te passen of bijvoorbeeld nieuwe informatie aan een pagina toe te voegen.
Bij een CMS is dit geen probleem. De software zorgt ervoor dat u met behulp van links en invulvakken informatie op uw website toevoegt en aanpast, zonder dat u iets in de code hoeft te veranderen. Het verschilt niet veel van het invullen van een formulier op een website.
Handig bij WordPress is dat de inhoud los staat van het uiterlijk van de website, terwijl dit gewoonlijk bij websites juist in de code met elkaar vermengd is. Bij WordPress wordt de inhoud opgeslagen in een aparte database (gegevensbank). De juiste inhoud van een pagina wordt opgehaald en ingevuld als iemand deze pagina op de website bezoekt. Het resultaat is dat de CMS website er net zo uitziet als een traditionele website gemaakt in HTML.
Extra voordeel van dit systeem is dat u niet alleen de inhoud maar ook het uiterlijk van uw website eenvoudig en snel kunt aanpassen. U kunt bijvoorbeeld een ander thema -met een eigen opmaak, stijl en indeling- kiezen uit de vele WordPress-thema’s die gratis beschikbaar zijn. Installeer het thema en uw hele website ziet er anders uit zonder dat de inhoud wordt aangetast.
Behalve de vele thema’s kunt u ook gebruikmaken van duizenden plug-ins die extra functionaliteit toevoegen aan uw website.
Denk bijvoorbeeld aan een bezoekersteller of formulieren. Let er hierbij wel op dat u alleen deze thema’s en plug-ins downloadt van de officiële website http://wordpress.org downloadt. Wanneer u ze uit niet-officiële bronnen downloadt, is de kans aanwezig dat ze besmet zijn met een virus of andere schadelijke software.
Nodig voor WordPress
Door de bijzondere mogelijkheden van WordPress zijn er wel een aantal zaken die u moet regelen voordat u een website kunt bouwen:
- Webruimte voor uw website met een domeinnaam (webadres voor uw website, zoals www.mijnwebsite.nl). Hiervoor kunt u terecht voor een paar euro per maand bij de vele webhostingbedrijven die er zijn. Het is handig er hierbij op te letten dat de hosting-provider rekening houdt met WordPress. Deze zal dan onder andere de beschikbare plug-ins ondersteunen.
- Een SQL-database waarin de inhoud van de website wordt opgeslagen. Deze wordt beschikbaar gesteld door de hosting-provider en gewoonlijk al meteen klaargezet bij WordPress-ondersteunende providers.
- Een programma om Zip-bestanden uit te pakken, zoals WinZip of WinRAR. WordPress wordt namelijk gecomprimeerd in een Zip-bestand aangeleverd.
- Een FTP-programma om bestanden te uploaden naar uw webruimte. Bijvoorbeeld het programma FileZilla: http://filezilla-project.org.
Het gebruiksklaar maken WordPress kost wel enige moeite. Gebruik daarom de handleiding bij de software via de link Docs op de website. Daarna zult u veel plezier hebben aan dit behulpzame Content Management Systeem.