Vier Chinees nieuwjaar mee

Getty Images

Wie van een feestje houdt, kan elk jaar tweemaal het nieuwe jaar inluiden. Op zaterdag 28 januari begint namelijk het nieuwe Chinese jaar. Bezoekers zijn van harte welkom op meerdere plekken in ons land.

Den Haag

In de Hofstad wordt het Chinese feest op 28 januari voor de 25e maal gevierd. Daarom is de viering deze keer grootser dan anders. Het feest trekt elk jaar liefst 20.000 bezoekers. Naast de gebruikelijke ingrediënten zoals drakendansen, een lampionnenoptocht en optredens van uit China overgevlogen artiesten sieren lichtgevende Chinese beelden het Spuiplein en het Atrium. Ook is er een modeshow. De dag wordt afgesloten met Chinees vuurwerk op het Spuiplein. Bekijk het volledige overzicht.

Amsterdam

In onze hoofdstad vindt het feest in de Chinese wijk rondom de Zeedijk plaats. Hier starten de traditionele leeuwendans en drakendans op 28 januari om 12.30 uur bij de boeddhistische He Hua tempel. De leeuw moet voorspoed in het nieuwe jaar afdwingen en de draak verdrijft symbolisch kwade geesten. Op zondag 29 januari is dit spektakel nog een keer te bewonderen vanaf 14.00 uur op de Dam en op maandag 30 januari om exact 19.52 uur bij het casino op het Leidseplein. Lees meer.

Rotterdam

In Rotterdam staan op veertien plekken enorme beelden van hanen. De Chinezen vieren namelijk het begin van het Jaar van de Haan. Om 13.30 uur start de traditionele optocht vanuit het Wijkpark Oude Westen. Chinezen die op de West-Kruiskade werken of wonen, waar de stoet ook komt, hangen een krop sla voor hun deur. Daarmee hopen ze het monster Nian de sla in plaats van hen zal opeten. in het Wijkpark is er de hele dag muziek, zijn er optredens van kung fu-artiesten en vindt om 19.55 uur een grote vuurwerkshow plaats. www.rcny.nl

Bij warenhuis De Bijenkorf in Rotterdam (op 28 januari) en Amsterdam (op 29 januari) worden de bezoekers ontvangen door Chinese hostessen in een traditionele zijden jurk, genaamd qipao. Ze kunnen een Chinese theeceremonie bijwonen of hun naam in Chinese tekens laten schrijven door de kalligraaf.

Wat is Chinees Nieuwjaar eigenlijk?

China hanteert al meer dan honderd jaar onze westerse kalender, maar de Chinese feestdagen volgen nog steeds de traditionele maankalender. Chinees Nieuwjaar valt op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Nieuwjaar is het belangrijkste feest van de Chinezen. Ze vieren dit samen thuis met lekker eten, vooral Chinese fondue. In 2017 vieren ze het begin van het Jaar van de Haan, een van de twaalf tekens van de Chinese dierenriem.

De feestelijkheden buiten zijn bedoeld om de demoon Nian verjagen - bijvoorbeeld met vuurwerk - en de leeuwendans moet voorspoed afdwingen. Wij van de redactie van PlusOnline en Plus Magazine wensen u "gong xi fa cai!" ofwel: "gelukkig Chinees nieuwjaar!"

Auteur