Fietsen en wandelen langs vulkanische gebieden, natuurlijke bronnen en lavavelden: bij het Noord-IJslandse meer Mývatn, kan het. Er is zelfs zoveel aanbod dat we u een handje helpen. Deze hoogtepunten van Mývatn zijn in ieder geval de moeite waard.
Lopen door een lavaveld
Ten oosten van Mývatn ligt Dimmuborgir, een gebied met hoge, grillige lavaformaties. Het landschap doet haast sprookjesachtig aan. Er zijn verschillende wandelpaden door de vlakte die u langs lavapilaren en -klippen leiden.
Een ander lavaveld dat de moeite waard is, is Leirhnjukur. Tussen 1975 en 1984 is de vulkaan Krafla negen keer uitgebarsten. Door deze uitbarstingen is Leirhnjukur ontstaan. U vindt er solfataren- (slijkpoelen) en lavavelden. Het gebied rookt nog van activiteit. Er zijn veilige wandelpaden die natuurliefhebbers langs plekken leiden waar stoom omhoog komt.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Zwemmen in een natuurlijke bron
Mývatn Nature Baths is de bekendste natuurlijke bron bij Mývatn waar u een ontspannende duik kunt nemen. In de stoombaden stijgt de stoom op vanuit diepe kloven in het aardoppervlak. De temperatuur van het water is heerlijk warm. Daarna neemt de liefhebber een verfrissende buitendouche om vervolgens een duik te nemen in de warme lagune. Vanaf daar volgt een prachtig uitzicht over meer Mývatn.
Vogels spotten
Mývatn betekent ‘muggenmeer', omdat het er op windstille zomerdagen stikt van de muggen. Vervelend, maar gelukkig steken ze niet. Een pluspunt van de beestjes: door de muggenlarven is Mývatn een aantrekkelijk gebied voor veel soorten vogels, met name eenden. Vogelaars spotten er IJslandse brilduikers, sternen en goudplevieren.
(Tekst gaat verder onder de foto)
De mooiste foto's maken
Ten westen van Mývatn vindt u Skútustaðagígar waar u een geweldig uitzicht heeft over het meer en het vulkanische gebied. Een mooie plek om foto’s te maken! Ook ziet u vanaf daar een aantal pseudokraters, ook wel schijnvulkanen genoemd. Ze lijken qua vorm op gewone kraters, maar hebben geen kraterpijp die toegang geeft tot een onderliggende magmakamer. Uitbarsten kunnen ze dus niet.
Een ander uitzichtpunt is vanaf vanaf het zwembad van Reykjahlíð, ten noorden van meer Mývatn, te bereiken. Wandelaars lopen langs een gemarkeerd wandelpad in de richting van Krafla. Bij het uitzichtpunt ligt een grote berg stenen. Dat is het teken dat u het punt heeft bereikt. Vanaf daar worden wandelaars getrakteerd op een prachtig uitzicht over Mývatn, Reykjahlíð, Hverfjall en Vindbelgjarfjall.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Fietsen!
Liever fietsen dan wandelen? Dat kan! Er zijn verschillende aanbieders van fietstours rondom het meer. Meestal rijdt u op een fiets met extra dikke banden over het heuvelachtige gebied. Onderweg kunnen fietsers natuurlijk stoppen om foto’s te maken. Het is ook mogelijk om een fiets te huren en zelf een route uit te stippelen.