Waarom eten in een vliegtuig anders smaakt

Getty Images

Een vliegtuigmaaltijd staat niet meteen bekend als een culinair hoogstandje. Dit heeft echter niet alleen te maken met de manier waarop het bereid is. Want zelfs een vijfsterrengerecht smaakt anders in de lucht dan in een luxe restaurant, hoe komt dat?

Drukcabine

De luchtdruk op kruishoogte van een vliegtuig is te laag om als mens in te kunnen leven. Daarom hebben vliegtuigen een drukcabine, die houdt de luchtdruk op hetzelfde niveau als de lucht op een berg van ongeveer 2000 meter. Prima om als mens in te verblijven, maar het zorgt er wel voor dat je gevoel voor zout- en zoetheid minder is. Dat beïnvloedt dus de smaak van het eten.

Luchtvochtigheid

Naast de lage(re) luchtdruk, is de lucht in de cabine ook een stuk droger. Door de lage luchtvochtigheid kan je minder goed ruiken. Misschien een voordeel wanneer je met zoveel mensen zo dicht op elkaar zit, maar je proeft ook een stuk minder. De lage druk en de droge lucht zorgen er samen voor dat je smaakvermogen met ongeveer dertig procent afneemt.

Geluid

Oordoppen helpen niet alleen om te kunnen slapen in een vliegtuig, ze helpen ook om je eten beter te laten smaken. Uit onderzoek blijkt dat we eten minder lekker vinden bij veel omgevingsgeluid. Het constante geronk van de motoren en pratende medepassagiers zorgt dus voor een verminderde smaakervaring.

Bereiding

Naast de omgevingsfactoren speelt ook de bereiding een grote rol. De cateraars van de vliegmaatschappijen maken de maaltijden al een paar dagen van te voren. In het vliegtuig hoeven ze alleen nog maar even in de magnetron. Ook moet er rekening gehouden worden met duizenden reizigers met verschillende culturele achtergronden, eetgewoontes en mogelijke allergieën. Door de beperkte ruimte aan boord kunnen vliegmaatschappijen niet allemaal verschillende maaltijden meenemen. Hun menu bevat dus maar een paar maaltijden die dus ook nog eens zo toegankelijk mogelijk moeten zijn.

Auteur