Iedereen die regelmatig surft op- of downloadt van internet, kan er mee te maken krijgen: spyware. Verborgen programmaatjes die in het geheim informatie vanaf uw computer verzenden naar de makers van de spyware, voor allerlei onprettige doeleinden.
Wat is spyware?
Spyware valt samen met virussen in de categorie schadelijk software. Waar virussen zich ook kunnen verspreiden- en kunnen functioneren zonder internet, is spyware afhankelijk van internet om zinvol te kunnen werken. Zinvol voor de makers ervan dan. U als slachtoffer heeft er weinig aan als er allerlei gegevens over u verzameld worden en via internet doorgestuurd aan anderen. Niet alleen wordt uw privacy geschonden en kunt u door de spyware worden lastiggevallen met ongevraagde mail (spam), maar ook kan uw computer slechter gaan functioneren. Het kan zijn dat u bij het surfen bijvoorbeeld regelmatig wordt lastiggevallen door allerlei zichzelf openende vensters met reclame-aanbiedingen. De gevaarlijkste programma’s proberen te weten te komen welke wachtwoorden en codes u gebruikt, zodat bijvoorbeeld uw creditcardgegevens kunnen worden misbruikt.
Spyware is te vertalen met de term spionagesoftware of bespiedsoftware. Het zijn kleine programma’s die meestal stiekem op uw computer gezet worden wanneer u bepaalde gewone software installeert. Om het aantrekkelijk te maken dergelijke software op uw computer te installeren, wordt het vaak gratis aangeboden via internet.
Sommige aanbieders zijn nog zo netjes om ergens -vaak in hele kleine lettertjes- aan te geven dat er bepaalde software met het programma meegeïnstalleerd zal worden die gegevens zal doorsturen naar de makers. Onder het mom van het verzorgen van een service voor u als klant. Meestal echter wordt spyware stiekem meegeleverd en komt u soms niet eens te weten dat dit geïnstalleerd is op uw computer totdat een spywarescanprogramma u erop wijst. Soms kan overigens ook bij een bezoek aan een dubieuze website automatisch spyware op uw computer worden geïnstalleerd.
Er zijn verschillende soorten spyware. De belangrijkste zijn:
- Adware - Vertoont ongevraagde reclame op uw scherm.
- Dialer - Laat uw computer ongevraagd bellen met een duur telefoonnummer of contact opnemen met een betaalsite.
- Browser Hijacker - Kaapt uw internetbrowser door er andere startpagina's, favorieten en werkbalken in te plaatsen.
- Keylogger - Registreert uw toetsaanslagen en stuurt ze door via internet.
Contraspionage
Vaak merkt u niets van de aanwezigheid van een spywareprogramma op uw computer. Het is daarom verstandig regelmatig uw computer te scannen met een antispywareprogramma. Hiermee kan spyware op uw computer worden opgespoord en uitgeschakeld. Wanneer u een antiviruspakket op uw computer heeft geïnstalleerd, zal hier gewoonlijk ook een antispywareprogramma bij zitten. U kunt deze dan gebruiken voor het scannen op spyware.
Wanneer u nog geen antispywareprogramma heeft, kunt u voor Windows gebruik maken van het gratis programma Windows Defender. In sommige Windows-versies is dit programma al geïnstalleerd. U kunt hier eventueel op zoeken via het zoekvak dat verschijnt als u op de Start-knop klikt. Wanneer het nog niet geïnstalleerd is, dan kunt u het gratis downloaden van www.microsoft.nl.
Zoek met behulp van het zoekvak op: Windows Defender.
Klik in de lijst met gevonden onderwerpen op Windows Defender: Startpagina en u komt op de startpagina van Windows Defender.
Hier is meer informatie te lezen over het programma en kunt u het downloaden. Klik hiervoor op de grote knop Nu downloaden.
Volg verder de instructies voor het downloaden en installeren.
Voor andere antispywareprogramma’s (betaald en gratis) kunt u kijken op spyware.startpagina.nl. Vergeet bij het werken met Windows Defender en andere antispywaresoftware niet regelmatig naar updates te zoeken. Dit is nodig omdat er voortdurend nieuwe spyware wordt gemaakt en het antispywareprogramma hiervan op de hoogte moet worden gebracht om de spyware te kunnen opsporen.
Voorkom spyware
Voorkomen is beter dan genezen. Voorkom dus dat er spyware op uw computer kan komen:
- Haal alleen software van gerenomeerde downloadsites waarop de programma's zijn gecontroleerd.
- Lees de gebruiksovereenkomst bij het programma door: soms staat hierin dat er gegevens zullen worden doorgegeven na installatie van de software. Dit is 'officiële' spyware.
- Zoek via Google of anti-spywaresites als www.kephyr.com/spywarescanner/library eerst op de naam van een programma om te zien of er spyware in verborgen zit.
- Installeer geen programma's die u zomaar van anderen krijgt.
- Klik niet op knoppen van dubieuze pop-upvensters die verschijnen tijdens het surfen. Sluit liever uw browser af en/of start uw computer opnieuw op.
- Controleer voor installatie eerst of een programma spyware bevat met behulp van een antispywareprogramma.
- Installeer regelmatig de laatste updates van Windows, waarin beveiligingslekken worden gedicht.