Deze 4 verrassende dingen wist je nog niet over je stuitje

Je kunt je stuitje kneuzen of breken

stuitje
Getty Images

Wat weet jij eigenlijk over je stuitje? Je weet wel, die vier samengegroeide staartwervels boven je bilspleet? Wij hebben vier verrassende weetjes op een rijtje gezet.

1. Je stuitje is een overblijfsel van een staart

Het stuitje, ook wel staartbeen genaamd, vormt het uiteinde van de wervelkolom en heeft net als bijvoorbeeld de blindedarm geen duidelijke functie meer. Het vormt eigenlijk de resten van de staart, die we vermoedelijk verloren hebben toen onze voorouders miljoenen jaren geleden op twee poten zijn gaan lopen. Dat maakt het stukje bot onder het heiligbeen dus eigenlijk overbodig.

2. Je kunt niet blind worden als je op je stuitje valt

Veel mensen zijn hier nog steeds bang voor, maar je kunt niet blind worden als je op je stuitje valt. Er zit volgens Maarten Jalink, oogarts bij het UMC Utrecht, namelijk geen specifieke verbinding tussen je stuitje en je ogen. Val je hard op je hoofd en heb je daardoor bijvoorbeeld een zware hersenschudding, dan loop je wel risico om blind te worden. Dat heeft alleen met de hersenen te maken, niet met je stuitje.

3. Je kunt je stuitje wél kneuzen of breken

Je kunt door een val of bevalling je stuitje kneuzen of breken. Je kunt dan een ongemakkelijk, vervelende pijn ervaren of zelfs ondraaglijke, vlammende pijn. Meestal speelt de pijn op tijdens het zitten, of juist bij het opstaan uit een stoel. Ga je met pijnklachten naar de huisarts, dan verwijst hij je meestal door voor verder lichamelijk onderzoek. Een gebroken stuitje geneest in principe vanzelf, maar dit kan maanden duren. Een gekneusd stuitje heeft vaak drie tot zes weken nodig om te herstellen.

4. Je kunt ook pijn aan je stuitje hebben zonder val of bevalling

Je kunt ook pijn aan je stuitje hebben zonder dat je gevallen of bevallen bent. Het kan bijvoorbeeld ook komen door een ontsteking, verkeerde houding of door sport (fietsen, wielrennen of motorracen). Soms is er geen duidelijke oorzaak te vinden, maar het komt in de meeste gevallen door scheefstand van het stuitje. Dit heeft invloed op heel veel spieren en gewrichten, waardoor je uiteindelijk ook darm- en blaasproblemen kunt krijgen. Een fysiotherapeut kan bij stuitpijn vaak al goed helpen.

Bron 
  • Trouw
  • Quest
  • Fysiotherapie Muda