8 mogelijke oorzaken van rugpijn
Veel mensen hebben weleens rugpijn: sommigen tijdelijk, terwijl anderen chronische rugklachten hebben. Bij slechts één tot vijf procent van de mensen met rugpijn is er een specifieke oorzaak voor te vinden. Het komt vaker voor dat rugpijn veroorzaakt wordt door een onderliggende aandoening, zoals bij een nierbekkenontsteking. Acht mogelijke oorzaken van rugpijn.
1. Osteoporose
Bij osteoporose, ook wel botontkalking genoemd, neemt de botdichtheid af waardoor je botten steeds brozer worden. Dat komt veel voor bij mensen boven de 50 jaar. Hierdoor heb je een grotere kans dat je botten breken: dat kan gebeuren door een val of ongeluk, maar ook spontaan. Dat laatste komt vooral voor bij wervels. Zodra een wervel inzakt, kun je een heftige pijn in je rug krijgen die na een aantal weken weer afneemt.
2. Artrose
Artrose is een reumatische aandoening aan het gewricht, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen minder wordt, het gewricht soms ontstoken raakt en het bot bij het gewricht verandert. Je hebt hierdoor last van pijn, stijfheid en moeite met bewegen. De aandoening kan voorkomen in nek, heupen, knieën en rug. Heb je artrose in je nek of rug, dan komt dat door de uitsteeksels aan de randen van de gewrichten die op de zenuwwortels drukken. Je kunt soms ook tegelijkertijd een hernia hebben.
3. Menstruatiepijn
Tijdens je menstruatie kun je last hebben van je rug. Dat gaat dan vaak om lage rugpijn. Ongeveer 10 procent van de vrouwen heeft hier last van. Lage rugpijn tijdens de menstruatie komt door het samentrekken van de baarmoeder en het vrijkomen van een grote hoeveelheid prostaglandines. Deze hormonen zorgen ervoor dat de banden verslappen, waardoor de onderrug iets in elkaar zakt en dat veroorzaakt pijn. Ben je aan het einde van je menstruatie, dan dalen deze hormonen weer en worden de banden weer steviger. Je rug komt weer recht te staan, waardoor de pijn wegtrekt.
4. Ziekte van Bechterew
De ziekte van Bechterew, tegenwoordig ook wel axiale spondyloartritis (axiale SpA) genoemd, is een vorm van ontstekingsreuma. De aandoening komt bij ongeveer één op de 200 mensen voor. Het begint meestal tussen het 15e en 35e levensjaar. Je hebt hierbij last van gewrichtsontstekingen, vooral in de gewrichten in je bekken (de SI-gewrichten) en je wervelkolom. Hierdoor heb je last van pijn en stijfheid, meestal rond je heupen, de bilstreek, in je (lage) rug en soms in je nek.
5. Nierbekkenontsteking
Bij een nierbekkenontsteking is het nierbekken ontstoken. Dit kan in één of beide nieren voorkomen. Het komt door bacteriën, die via de plasbuis in de blaas terechtkomen. Vanuit de blaas gaan ze via de urineleiders naar het nierbekken en de nieren. Hier gaan ze vastzitten en zorgen ze voor ontsteking. Als je een nierbekkenontsteking hebt, dan word je plotseling ziek met daarbij klachten als hoge koorts, koude rillingen, misselijk zijn en pijn in je rug of zij. Je kunt ook één of meer klachten van een blaasontsteking hebben, zoals pijn bij het plassen, maar dat hoeft niet per se. Vermoed je een nierbekkenontsteking? Neem dan contact op met je huisarts.
6. Artritis bij darmziekten
Heb je een chronische darmziekte, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, dan kun je ook last hebben van artritis. Je hebt dan gewrichtsontstekingen, die meestal voorkomen in de rug, het bekken, de armen en de benen. De artritis blijkt vaak al te bestaan voordat de darmziekte klachten geeft. Het ontstoken gewricht voelt pijnlijk, dik en stijf aan. Het gewricht is ook moeilijker te bewegen. Heb je een ontsteking in de wervelkolom, dan zorgt dit voor (lage) rugpijn.
7. Tumor in de rug
Tumoren in het ruggenmerg zijn gezwellen van de ruggenwervels, de zenuwwortels, het ruggenmergvlies of het ruggenmerg zelf. Deze tumoren kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn. Klachten waar je last van kunt hebben, hangen af van de plek waar zich de tumor bevindt. Vaak gaat het om langzaam groeiende tumoren en duurt het jaren voordat je veranderingen merkt. Voordat de diagnose wordt gesteld, kun je wel al last hebben van pijn in een arm, been, rug of romp. Typisch daarbij is nachtelijke pijn, die in liggende houding (tijdens de slaap) optreedt en weer verdwijnt bij het opstaan.
Bij werveltumoren - zowel de kwaadaardige uitzaaiingen als de goedaardige werveltumoren - heb je vaak heftige (rug)pijn, vaak op de plek van de wervel waarin het tumorweefsel groeit. In de meeste gevallen komt rugpijn overigens niet door een tumor.
8. Alvleesklierontsteking
Een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) is een ernstige aandoening. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn galstenen en overmatig alcoholgebruik. Je herkent een acute alvleesklierontsteking aan hevige pijn boven in de buik. De pijn kan uitstralen naar de rug, linkerzij of linkerschouder. De pijn wordt meestal erger na een maaltijd. Ook kun je last hebben van koorts en een oppervlakkige en snelle ademhaling. Bij een acute alvleesklierontsteking kun je geelzucht krijgen. Hierbij kleurt het lichaam, en vooral het oogwit, geel. Meestal komt een acute ontsteking van de alvleesklier binnen enkele dagen tot weken weer tot rust. De alvleesklier kan dan volledig genezen. In sommige gevallen ontstaat er blijvende schade aan de alvleesklier.
- Reuma Nederland
- Care for Women
- Thuisarts
- DokterDokter
- Medisch Spectrum Twente
- Máxima Medisch Centrum