Stoelmassage, sportmassage en drukpuntmassage

Een aantal massages op een rij

Getty Images

Elke massage heeft zijn eigen doel. Wilt u relaxen, heeft u een sportblessure of gewoon een stijve nek? Het hangt van de aandoening en uw doelstelling af, welke massage het best bij u past. 

Stoelmassage
Stress, een verkeerde houding en te weinig ontspanning. Dat zijn dé oorzaken van een knoop in uw nekspieren of dat pijnlijke gevoel in uw rug. Meestal krijgt u deze klachten door uw werk.

De stoelmassage is bedoeld om er juist daar - dus op uw werk - iets aan te doen. In weinig tijd (meestal 20 minuten) kunt u al veel bereiken en klachten als rsi of een burn-out voorkomen. Ook het ziekteverzuim blijkt flink te dalen bij regelmatige stoelmassage. Nog meer goed nieuws: de werkgever mag de kosten van stoelmassage volledig als bedrijfskosten opvoeren bij de belastingdienst.

De masseur heeft een speciale stoel bij zich. U kunt uw kleding gewoon aanhouden. De masseur oefent met zijn handen, handpalmen en ellebogen druk uit op een aantal 'acupressuurpunten'. Zo beïnvloedt hij de energiestroom door het lichaam. De drukpuntmassage wordt uitgevoerd op hoofd, nek, rug, schouders, armen en handen. Zo worden eventuele blokkades opgeheven en zwakke plekken versterkt.

Sportmassage
Sportmassage is een manier om het herstel na inspanning een handje te helpen. Sportmasseur wordt iemand pas na een gedegen opleiding. De standaardmassage van een sportmasseur is verzorgend (rustig en niet te stevig) of stimulerend (stevig en goed voor de bloedcirculatie).

Niet alleen sporters hebben baat bij een sportmassage. Deze massage is ook bedoeld voor mensen die last hebben van stress, hoofdpijn of die heel actief zijn in hun vrije tijd. Een sportmassage biedt uitkomst als u veel fietst, zwemt of wandelt. Maar bijvoorbeeld ook als u een zwakke rug hebt of als uw schouderpartij vast zit.

Te veel inspanning - tijdens het sporten, maar ook bij het werken, klussen of zelfs huishouden - kan spierpijn en blessures veroorzaken. De spieren, pezen en gewrichten hebben te veel te lijden en krijgen te weinig gelegenheid om zich te herstellen.

Uiteindelijk kunnen de klachten tot overbelasting leiden. Bekende voorbeelden hiervan zijn een tennisarm en rsi. Dat uit zich in vermoeidheid, stijfheid en pijn. De sportmasseur kan met een herstelbevorderende massage een rol spelen bij het voorkomen van blessures.

Drukpuntmassage
Drukpuntmassage is een eeuwenoude behandeling uit China, die ook wel acupressuur wordt genoemd. Bij deze vorm van massage gaat u ervan uit dat het lichaam diverse reflexzones en energiepunten heeft.

Door speciale drukpunten op de huid te stimuleren, stimuleert u het proces van zelfgenezing. Kwaaltjes als hoofd- en rugpijn, slapeloosheid en opvliegers worden aangepakt.

De drukpunten liggen op onzichtbare energiekanalen in het lichaam. Deze onzichtbare lijnen heten 'meridianen'. Op deze meridianen zijn punten aan te wijzen die voor een menselijke emotie of een bepaald orgaan staan.

Door op deze punten te drukken, kunt u een verandering teweegbrengen in deze emoties en organen. Door de meridianen te masseren, raakt u ontspannen en werkt u emoties en spanningen weg.

De masseur kan verschillende technieken gebruiken om de energiestroom in het lichaam te hestellen:

  • Druk uitoefenen op de drukpunten.
  • Uitstrekken van de energiekanalen.
  • Kneden of bekloppen van de diverse energiezones op het lichaam.

Het is een heel toegankelijke vorm van massage. Iedereen kan er - met behulp van boeken of informatie op internet - mee aan de slag gaan.

Auteur