Volg je gevoel en doe wat goed voelt
Een massage bij een wellnesscentrum is door de coronacrisis tijdelijk niet mogelijk. Dat terwijl de zorgen over het virus voor stress in je lichaam kunnen zorgen. Wie thuis werkt heeft misschien ook last van schouders, rug en nek. Gelukkig is het heel goed mogelijk om jezelf een goede massage te geven.
Zoek een rustige plek in huis en zet ontspannende muziek op. Eet niet te veel van tevoren. Zo voorkom je dat je buik ongemakkelijk voelt tijdens het masseren. Je kunt een massageolie gebruiken om de huid gladder te maken en zo de beweging van de handen te vergemakkelijken. Kies bij voorkeur een natuurlijke olie, zoals calendula, zoete amandelolie of jojoba-olie. Geen massageolie in huis? Geen probleem, masseren met zonnebloem- of kokosolie uit het keukenkastje gaat ook prima. Er zijn 1001 manieren om te masseren; volg je gevoel en doe wat goed voelt. Masseer wel altijd mee met de richting van de bloedsomloop naar het hart. Masseer geen gevoelige plekken: vermijd druk op blessures of spataderen. Drink na afloop veel water of kruidenthee. Dit bevordert de afvoer van afvalstoffen. Een van de handigste (en goedkoopste) hulpmiddelen is een massagebal. Kies je er een met bobbels, dan kun je dieper in de spieren masseren.
Stress? Klopmassage
Familiebeslommeringen, gezondheidsproblemen of gewoonweg te veel op je bordje: de aanleidingen voor stress zijn legio. Bij stress staat het gaspedaal van het lichaam als het ware continu ingedrukt. Door het teveel aan stresshormonen in het lichaam worden de spieren meer dan normaal aangespannen en kunnen ze pijnlijk aanvoelen.
Probeer eens een klopmassage, om de stress eruit te kloppen. Begin met het bekloppen van de bovenkant van het hoofd met de vingertoppen, strijk het voorhoofd glad en draai met de vingers rondjes over de slapen, knijp in de wenkbrauwen, wrijf over de wangen en trek de oren alle kanten op. Knijp ook zachtjes in de kaaklijn en draai het hoofd naar links en naar rechts.
Voor de rest van het lichaam kies je zelf hoe intensief je masseert: voor een lichte massage gebruik je de vingertoppen; voor meer druk klop je met de hand (de handpalm in de vorm van een kommetje) of met de vuisten voor de meeste druk. Klop op de schouders, op de borstspieren en de binnen- en buitenkant van de armen. Beklop vervolgens de buik en ten slotte de binnen- en buitenkant van de benen tot en met de billen.
Spierpijn? Kneden
Een stevige wandeling of lange fietstocht gaat vaak gepaard met de nodige spierpijn achteraf. Er zijn dan kleine beschadigingen in het spierweefsel ontstaan en bij serieuze overbelasting komen ook stoffen vrij die een ontstekingsreactie veroorzaken. Dit kan geen kwaad; de spier geneest vanzelf, maar het kan wel behoorlijk vervelend zijn. Masseren van de overbelaste spier bevordert de genezing. De kuiten zijn een notoire plek voor spierpijn.
Zo ga je te werk als je de kuiten wilt masseren: zit op de rand van het bed of de bank en zet een stoel voor je. Leg een been op de stoel en begin met het kneden van de kuitspier. Masseer de kuit van beneden naar boven terwijl je met je vingers lichte druk geeft. Als je iets steviger wilt masseren, kneed je de spieren met je volledige hand.
Een andere methode is om een massagebal te gebruiken: ga zitten op de vloer en leg de bal onder de kuit. Kantel je been 45 graden naar buiten en rol de bal een aantal maal over de volledige lengte van de kuitspier van beneden naar boven en weer terug.
Vochtophoping? Droogborstelen
Oedeem is een vochtophoping in het lichaam. Als de lymfeklieren niet of niet optimaal werken, stroomt het lymfevocht niet goed door. Knellende kleding, te lang zitten of staan, of heet weer kunnen oedeem veroorzaken. Vaak zijn de onderarmen of enkels dan opgezwollen.
Droogborstelen is een techniek waarbij je de huid borstelt om zo het lymfevocht in beweging te brengen. Bijkomend voordeel: je huid gaat mooi glanzen omdat door het borstelen oude huidcellen worden verwijderd.
Voor deze techniek gebruik je bij voorkeur een borstel van natuurlijk materiaal, te koop bij de drogist. De borstel moet stijf zijn, maar niet zo hard dat je de huid beschadigt. Begin met borstelen bij de voeten. Borstel met stevige bewegingen omhoog. Ga verder met het borstelen van de handen en de armen. Borstel ook de buik, billen, rug en schouders. Voor de hals en het gezicht kun je een zachtere borstel gebruiken. Let op: bij oedeemklachten als gevolg van kanker is het verstandig eerst een arts of gespecialiseerde oedeemtherapeut te raadplegen voordat je aan de slag gaat met masseren of borstelen.
Hoofdpijn? Hoofdmassage
Hoofdpijn is een veelvoorkomende en vervelende klacht: maar liefst 96 procent van de Nederlanders heeft weleens pijn in zijn hoofd. Een hoofdmassage kan helpen de klachten te verlichten. Begin met de handen warm te wrijven. Leg de handpalmen over de ogen en laat de oogleden ontspannen. Vervolgens masseer je de kruin van je hoofd. Beweeg de vingers in kleine draaibewegingen over de hoofdhuid alsof je je haar wast. Masseer ook zachtjes de slapen op deze manier. Zet dan de vingers van beide handen midden op het voorhoofd en beweeg met zachte strijkbewegingen richting de zijkant van je hoofd. Herhaal dit een aantal keer.
Doe hetzelfde vanaf de neus naar de slapen en van boven en onder de mond naar de zijkant van het gezicht. Masseer ook de buitenrand van de oren, van boven naar beneden, en schud zacht de oorlellen. Leg ten slotte de handen op het hoofd met de duimen tegen de rand van de schedel. Druk zachtjes met de duimen over de hele schedelrand of draai cirkels met je duim.
Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine januari 2019. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!
- Plus Magazine