Scheurtjes of kloofjes in de anus

Bloeden door een anaal fissuur

last van je anus
Getty Images

Pijn bij het poepen of rood bloed op de ontlasting of bij het afvegen? Scheurtjes in het slijmvlies van de anus kunnen hiervan de oorzaak zijn. We noemen ze ook wel fissuren. Anusscheurtjes zijn vervelend, maar gelukkig vaak onschuldig.

Een kloofje of scheurtje in de anus kan verschillende oorzaken hebben. Door verstopping of obstipatie en hard persen kan een fissuur ontstaan. Ook een verhoogde spanning van de kringspier bij bijvoorbeeld anale seks, kan leiden tot wondjes. Mensen met chronische darmontstekingen - zoals patiënten met de ziekte van Crohn - hebben ook vaker last van kloofjes en scheurtjes. Anale fissuren komen vooral voor bij jonge mensen en mensen op middelbare leeftijd.

Bloeden

Tijdens het ontlasten kunnen anusscheurtjes een snijdende felle pijn geven, vooral als de ontlasting dik en hard is. Je kunt ook flink bloedverlies hebben, met een plasje helder rood bloed in de toiletpot of op het wc-papier tot gevolg.

Jeuk, pijn en een branderig gevoel zijn ook veelvoorkomende klachten. Soms verkrampt de kringspier door de pijn, waardoor de klachten chronisch worden. Meestal geneest een anusscheur echter vanzelf.

Diagnose

Op basis van de symptomen kun je zelf vaak al de diagnose stellen. Ook een arts doet dit met de klachten en een eventueel lichamelijk onderzoek. De huisarts bekijkt het gebied rondom de anus en onderzoekt eventueel met een vinger de binnenkant van de anus en endeldarm (rectaal toucher). Soms is meer onderzoek nodig: een kijkonderzoek van de anus en endeldarm (proctoscopie of sigmoïdoscopie).

Zelf doen

Als je last hebt van anusscheurtjes is het heel belangrijk om een regelmatige stoelgang en zachte ontlasting te hebben. Je hoeft dan minder te persen en hebt minder last van klachten.

Probeer je aan de volgende adviezen te houden:

  • Drink voldoende (1,5-2 liter per dag).
  • Zorg voor lichaamsbeweging (een half uur per dag of meer).
  • Eet vezelrijk (volkorenproducten, groente, fruit).
  • Sla het ontbijt niet over.
  • Ga meteen naar het toilet als je aandrang voelt.
  • Neem rustig de tijd en ontspan op het toilet.
  • Vermijd geparfumeerd of vochtig toiletpapier.
  • Was de anus na een toiletbezoek met lauw water en dep deze daarna droog.
  • Gebruik zelfzorgmiddelen als zalf, crème en zetpillen alleen op advies van de arts.
  • Draag katoenen ondergoed en niet te strak zittende kleding.

Smeren

Een anaal fissuur geneest meestal vanzelf binnen een paar weken, maar kan ook worden behandeld met een zalf. De zalf kan verdovend en pijnstillend werken, maar er ook voor zorgen dat de huid droog blijft. Ook zijn er zalven die de ontsteking remmen of de bloedtoevoer naar de anus bevorderen, zodat het wondje sneller herstelt. Voor een groot deel van de crèmes is een recept nodig. 

Soms kan een botuline (botox) injectie ook uitkomst bieden. Botuline verlaagt de spanning in de kringspier, waardoor de verkramping verdwijnt, de doorbloeding verbetert en het kloofje kan genezen. Ook bestaat er een operatiemethode om de spanning op de kringspier te verminderen. Deze zogenaamde LIS-methode wordt echter bijna niet meer toegepast.

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Maag Lever Darm Stichting
  • Apotheek.nl