'Het voelt alsof ik slachtoffer word van zijn trauma's'

Column van seksuoloog Ingeborg Timmerman

stel-in-bed
Getty Images

Ingeborg Timmerman schrijft als seksuoloog en psychotherapeut columns over seks en psyche. Deze keer: een stel waarbij de man vroeger seksueel misbruikt is en door dit trauma geen seks meer durft te hebben met zijn vrouw.

Rens en Maaike komen samen op mijn spreekuur. Zij zoekt hulp omdat ze samen geen seks meer hebben. “Ik voel me daar te jong voor”, zegt ze. “Ik word er onrustig van en ben bang dat ik verliefd op een ander word, dat wil ik Rens niet aandoen.” Rens vertelt dat hij heeft gebroken met zijn familie. Maaike spoort hem aan om door te gaan. “Niemand weet dit verder”, zegt hij, “maar ik heb gebroken met mijn familie nadat was uitgekomen dat mijn stiefvader niet alleen mij maar ook mijn zussen seksueel heeft lastiggevallen. Mijn moeder ontkent het en mijn zussen willen het contact met haar behouden. Maar ik kan niet leven met deze leugens.” Maaike vertelt over de impact op hun twintigjarige relatie. “Ik wil hem steunen, maar ik voel ook dat ik nu slachtoffer word van zijn trauma’s.”

Wat blijkt: toen hun kinderen de puberleeftijd bereikten, sloot Rens zich af voor seksuele gevoelens. “Ik ging hard werken en sporten om niets te voelen. Ik wil gewoon niet dat mijn kinderen ooit iets meekrijgen wat niet bij hen hoort. Als Maaike tegen me aan komt staan, verstijf ik al.” Helaas is het voor mannen minder vanzelfsprekend om hulp te zoeken bij negatieve seksuele ervaringen. Maar Rens heeft Maaike leren vertrouwen. Ik vind het moedig en sterk dat ze zo ver zijn gekomen en kan ze op het juiste spoor zetten.

Na traumaverwerking kan Rens eerst zijn eigen seksualiteit ontdekken. Hij kan zijn zelfcontrole laten varen, uitvinden wat hem opwindt en hoe hij daar tegenover staat. Tijdens traumatherapie waarbij Rens zijn negatieve ervaringen verwerkt, herstelt het contact met zijn gevoelsleven en krijgt hij behoefte aan lichamelijke nabijheid. Hij neemt initiatief om Maaike te masseren en wil ’s nachts tegen haar aan liggen. “Het is een opluchting om te merken dat mijn seksualiteit niet schadelijk is voor anderen”, zegt hij. “Ik merk dat ik ervan kan genieten en weet dat ik er niemand kwaad mee doe. Het was een rare kronkel in mijn hoofd geworden die mij verlamde. Nu durf ik Maaike ook een kus te geven in bijzijn van de kinderen. Intimiteit is immers niet hetzelfde als seksualiteit. Ik vind het knap dat zij me zo ver heeft gekregen om dit op te pakken. Als het aan mij had gelegen, was ik hier met een grote boog omheen gelopen en had ik het op de koop toe genomen als zij een ander had gezocht.”

Lees ook haar vorige column: 'Ik zit altijd in mijn hoofd, de rest vind ik te ingewikkeld'

Dit artikel verscheen eerder in +Gezond februari 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Ingeborg Timmerman werkt sinds 1990 als seksuoloog en is daarnaast psychotherapeut. Samen met Carlie van Tongeren heeft ze het boek Zin in Seks! geschreven.