Het plezier blijft, zeggen de meeste Pluslezers over vrijen. De seksuele revolutie is aan hen niet ongemerkt voorbijgegaan. Anders dan de generatie van hun ouders, hebben zij ontdekt hoe leuk seks kan zijn. En waarom zou je ooit stoppen met iets waar je zo van geniet?
Waar komt toch het wijd verbreide idee vandaan dat seks ophoudt na een bepaalde leeftijd? Wat een misverstand is dat. Pluslezers genieten van een vrijpartij en daar verandert weinig aan met het klimmen der jaren. Dat blijkt uit een onderzoek, gehouden onder 742 Pluslezers. Van hen hebben 620 een vaste relatie, 122 deelnemende Pluslezers zijn alleenstaand. U vindt hier de resultaten van de enquete.
Geneugten des levens
69% van de ondervraagden heeft plezier in seks en 38% noemt seks zelfs essentieel voor de kwaliteit van het leven. Vrijen scoort hoog als het gaat om de geneugten des levens, en daar denken 50-plussers met een vaste relatie niet anders over dan degenen zonder vaste relatie. 69% van de Pluslezers verkiest seks boven een stuk appeltaart. Ook een avondje naar Studio Sport kijken moet het afleggen tegen een vrijpartij. “Seks houdt je jong”, aldus een ondervraagde.
Van lust naar intimiteit
De helft van de Pluslezers vindt seks belangrijk, al staan lust en lichamelijke opwinding niet meer centraal. Het gaat ze vooral om de intimiteit en de vertrouwdheid met elkaar (71%).
Meer dan wat dan ook, dient seks als bevestiging van de relatie. Een Pluslezer verwoordt het als volgt: “Wij zeggen niet alleen dat we blij zijn dat we getrouwd zijn, maar laten dat ook op deze manier aan elkaar merken.” Een ander voegt daaraan toe: “Seks geeft je het ultieme gevoel voor elkaar.”
Er wordt meer geknuffeld en minder ‘gevarieerd’ in het minnespel. Maar wat wil je ook? Twee derde van de ondervraagden met een partner is 35 jaar of langer samen. Een deel van de deelnemers aan het onderzoek is alleenstaand. Bij deze groep is het voor bijna de helft langer dan vijf jaar geleden dat ze seks hadden. Bij degenen met een vaste relatie ziet het plaatje er anders uit: 62% vrijt een paar keer per maand – of vaker.
Was vroeger alles beter?
Uit de antwoorden op de vragen blijkt vooral tevredenheid over seks. Ooit waren we hormoongedreven twintigers en was seks vooral opwindend. Nu gaat het meer om de vertrouwdheid. Missen we dat verlangen van toen? Of zijn we in bed blij dat we geen 20 meer zijn? Een derde van de ondervraagden ziet de voordelen niet, bijna twee derde wél. Pluslezers geven aan dat ze minder last van schaamte en remmingen hebben dan toen, ze voelen zich zekerder over hun eigen lichaam, hebben minder twijfels over hun partner en weten beter wat ze willen.
De positieve associaties overheersen. Van seks word je blij en rustig. Driekwart van de ondervraagden voelt zich bevredigd na het vrijen en bijna de helft (46%) voelt zich na een vrijpartij begeerd. “Seks is de jus van de relatie”, zegt iemand.
Bij een goede relatie hóórt seks, vindt meer dan driekwart van de ondervraagden. Voor seksuologe Hannie van Rijsingen is dát een brug te ver: “Seks kan absoluut het smeermiddel van een huwelijk zijn. Als je elkaar in seks kunt vinden, kun je een heleboel disharmonie en onbegrip oplossen. Maar natuurlijk kun je het met z’n tweeën ook goed hebben zonder te vrijen. Als beiden daar tevreden over zijn, waarom niet?”
Waarom zou je stoppen?
Voor de ondervraagde 50-plussers met een partner die wel geregeld vrijen – de meerderheid, zo blijkt uit ons onderzoek –geldt: waarom zou je ooit stoppen met iets wat zó veel plezier verschaft?
Dat hoeft niet, en dat doen heel veel stellen dus ook niet, aldus Van Rijsingen. Arts en seksuoloog Peter Leusink voegt daaraan toe: “In tegenstelling tot hun ouders willen de meeste 50-plussers ook helemaal niet stoppen met seks. De huidige generatie zestigers en zeventigers heeft de seksuele revolutie van de jaren zestig meegekregen.
Ze behoren tot de eerste generatie die op grotere schaal ontdekte dat seks plezierig kan zijn. Dat willen ze niet opgeven. Ik heb steeds meer stellen ‘op leeftijd’ in mijn polikliniek die om hulp vragen omdat ze zich er niet bij neerleggen dat seks uit hun leven verdwijnt.”
Doorgaan dus. Maar hoe?
Het allerbelangrijkste is dat stellen de omslag van gemeenschap naar intimiteit kunnen maken, aldus Leusink. “Die vindt vaak plaats op het moment dat mensen rond de 60 zijn. Zo’n omslag kan worden ingezet door ziekte of medicijngebruik, maar ook door de levensfase waarin stellen komen.”
Voor mannen is het meestal het moeilijkst om de knop om te zetten. Leusink: “Als ze erectieproblemen krijgen of niet meer zo snel opgewonden raken als vroeger, stoppen veel mannen met seks. Maar dan gooi je natuurlijk wél het kind met het badwater weg. Mijn hoop is dat mannen en vrouwen hierover met elkaar in gesprek gaan. Anders ontstaan er snel misverstanden.”
Hoe makkelijk praten Pluslezers over seks?
34% bespreekt zonder schroom de intiemste details van het vrijen, 42% heeft het er eigenlijk niet over samen. En dat is volgens Van Rijsingen ontzettend jammer: “Aan de praat blijven met elkaar is zo belangrijk. Ben jij als vrouw bang dat je man zich na zijn hartaanval te veel inspant en word je daarom huiverig voor seksueel contact? Práát erover. Anders denkt hij: zij wil niet meer vrijen, en snapt zij niet wat er aan de hand is. Terwijl de kans groot is dat beide partners behoefte hebben – en houden – aan intimiteit.”
- Plus Magazine