Slank met zuurkool

Januari lijnmaand. Maar u wilt tóch lekker zuurkool eten. Deze ‘light’ recepten bieden uitkomst.

Zuurkoolsoep met bacon

Voorgerecht voor 4 personen

  • 50 g bakbacon
  • 1 kleine ui
  • 300 g vastkokende aardappelen
  • 250 g wijnzuurkool
  • halve eetlepel olijfolie traditioneel
  • 7½ dl runderbouillon (van tabletten)
  • 2 eetlepels zure room (op kamertemperatuur)
  • 1 eetlepel maïzena
  • peper, zout
  • 2 eetlepels korianderblaadjes


Snijd de bacon in reepjes. Pel en snipper de ui. Schil de aardappelen en rasp ze grof. Snijd de zuurkool fijn. Verhit de olie in een soeppan en bak de baconreepjes op een halfhoog vuur knapperig uit. Schep ze uit de pan. Fruit de ui 5 minuten in het bakvet. Voeg de aardappel en de helft van de bouillon toe. Kook de aardappel in ± 10 minuten helemaal gaar. Pureer alles met een staafmixer en voeg de rest van de bouillon en de zuurkool toe. Kook de soep 10 minuten op een laag vuur. Roer de zure room met de maïzena door elkaar en voeg 3 eetlepels van de soep aan het mengsel toe. Roer het door de soep en breng de soep op smaak met peper en zout. Schep de soep in de borden, verdeel de bacon erover en garneer met de koriander.
Bereidingstijd ± 35 minuten

Exotische zuurkoolsalade met ananas en avocado

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 1 avocado
  • 1 eetlepel vers geperst citroensap
  • 1 bosuitje
  • 1 blik ananasstukjes
  • 400 g wijnzuurkool
  • 3 eetlepels magere kwark
  • 2 eetlepels fritessaus
  • 1 eetlepel Maille mosterd à l’Ancienne
  • peper, zout
  • 1 eetlepel roze pepertjes
  • 2 eetlepels korianderblaadjes


Halveer de avocado, wip de pit eruit en trek de schil eraf. Snijd de vrucht in dunne parten en druppel het citroensap erover. Maak het bosuitje schoon, snijd het in stukjes van ± 5 cm en snijd deze in dunne lange reepjes. Laat de ananas uitlekken maar vang 2 eetlepels van het sap op. Laat de zuurkool uitlekken. Klop een dressing van de kwark, de fritessaus, het opgevangen ananassap, de mosterd en peper en zout naar smaak. Verdeel de zuurkool over 4 mooie kommen of borden en schep de ananas, de avocado en de dressing erover. Garneer de zuurkoolsalade met de bosui, de pepertjes en de koriander. Lekker met zuurdesembrood.
Bereidingstijd ± 20 minuten

Zuurkooltaart

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 5 plakjes hartige taartdeeg (diepvries)
  • 1 ui
  • 500 g kruidenzuurkool
  • ½ eetlepel boter + extra om in te vetten
  • tarwebloem om uit te rollen
  • 4 eieren
  • 2 dl slankroom
  • peper, zout
  • 50 g geraspte belegen kaas
  • springvorm ø 22 cm


Laat het deeg volgens de aanwijzingen op de verpakking ontdooien. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Pel en snipper de ui. Laat de zuurkool uitlekken. Verhit de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en fruit de ui 5 minuten op een halfhoog vuur. Temper het vuur en bak de ui op een laag vuur in nog 5 minuten goudgeel en glazig. Schep de zuurkool erdoor en neem de pan van het vuur. Leg de plakjes deeg versprongen op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een ronde lap (ø 30 cm). Bekleed de ingevette vorm ermee. Verdeel het zuurkoolmengsel erover. Klop de eieren met de slankroom los en voeg peper en zout naar smaak toe. Schenk het over de zuurkool en bestrooi met de kaas. Bak de taart in de voorverwarmde oven in ± 45 minuten goudbruin en gaar.
Bereidingstijd ± 20 minuten, oventijd ± 45 minuten

Zuurkool met vis

Nagerecht voor 4 personen

  • 1 zoete ui
  • 1 bosuitje
  • 12 gekookte rivierkreeften
  • 300 g zaagschelpjes
  • 300 g rode mulfilet
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 g wijnzuurkool
  • 5 jeneverbessen
  • peper, zout


Pel en snipper de ui. Snijd het bosuitje in dunne ringen. Pel de rivierkreeften, was de schelpjes en snijd de mul in 4 gelijke stukken. Was de limoen en schil van de groene schil 4 mooie dunne reepjes. Verhit 1 eetlepel olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui 5 minuten op halfhoog vuur. Doe de zuurkool en gekneusde jeneverbessen erbij. Stoof dit 15 minuten op laag vuur; voeg zo nodig wat water of witte wijn toe. Verdeel de schelpjes en de kreeftenstaartjes over de zuurkool. Stoof met het deksel op de pan tot de schelpjes open staan (± 5 minuten). Verhit de rest van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bestrooi de mul met peper en zout. Bak de vis eerst op de velzijde en vervolgens aan de andere kant lichtbruin. Verdeel het gerecht over de borden. Druppel limoensap erover en garneer met de bosui en reepjes limoen. Lekker met gekookte aardappelen.
Bereidingstijd ± 35 minuten

Auteur