De ongezonde gevolgen van slaaptekort
Lig je regelmatig te woelen en piekeren in bed en kan je de slaap niet vatten? Of lukt het steeds maar niet om op tijd naar bed te gaan, terwijl je de volgende dag wel gewoon vroeg op moet? Dat heeft meer invloed op je gezondheid dan je denkt. Tien signalen dat je te weinig slaapt.
Moe en chagrijnig? Dat is wat onvoldoende slaap met je doet. Maar dat niet alleen, ook op de lange termijn zijn er gevolgen. Slaaptekort kan namelijk flinke gezondheidsproblemen veroorzaken. Toch ondernemen slechte slapers vaak geen actie. Herken je onderstaande signalen? Dan is het zaak om toch eens wat meer prioriteit aan een goede nachtrust te geven.
1. Je hebt geheugenproblemen
Als je slaapt, verwerkt je brein alle informatie die je die dag hebt opgedaan en zorgt het dat het wordt opgeslagen op je harde schijf. Te weinig slaap heeft een negatief effect op zowel je korte- als langetermijngeheugen.
2. Je kunt je slecht concentreren
Je concentratie wordt al minder na een paar nachten slecht slapen. Ook je creativiteit en je probleemoplossend vermogen duikelen naar beneden als je niet genoeg rust krijgt.
3. Je hebt last van stemmingswisselingen
Dat je na een nacht weinig slaap chagrijnig opstaat, zal bekend klinken. Maar slaaptekort zorgt er ook voor dat je hoog in je emoties zit en om niets in huilen kunt uitbarsten of opvliegend reageert. Te weinig slaap kan zelfs leiden tot angststoornissen en depressies.
4. Je hebt een minder goede motoriek
Als je slaperig bent, ben je ook minder oplettend en zijn je coördinatie en evenwicht minder. Het gevolg? Je hebt vaker kleine ongelukjes, zoals jezelf branden tijdens het koken, verwonden tijdens het snijden of struikelen over een loszittende stoeptegel.
5. Je bent vaker ziek
Minder slaap betekent helaas ook een minder goed werkend immuunsysteem. En dat betekent dat je ieder (verkoudheids)virusje meepakt.
6. Je bloeddruk is hoger dan normaal
Als je regelmatig minder dan 5 uur per nacht slaapt, verhoogt dat het risico op een te hoge bloeddruk. En dat is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en kan ook schade aan hart, nieren en ogen veroorzaken.
7. Je bloedsuikerspiegel is uit balans
Hoe lang je slaapt heeft een grote invloed op je suikerstofwisseling. Eén nacht te weinig slapen heeft al gevolgen voor je insuline-aanmaak, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Een hoge bloedsuikerwaarde is schadelijk voor bloedvaten en organen en geeft een verhoogd risico op diabetes type 2.
8. Je bent aangekomen
Bij een slaaptekort maakt je maag meer ghreline aan, het hormoon wat ervoor zorgt dat je meer trek krijgt. Daarbij maken je vetcellen juist minder van het hongerremmende hormoon leptine aan. Kortom, je krijgt meer honger van te weinig slaap. Bovendien beweeg je minder als je moe bent, waardoor je minder energie verbrandt. Het gevolg? Je komt aan.
9. Je hebt minder zin in seks
Mensen die niet aan voldoende slaap komen, hebben over het algemeen een lager libido dan mensen die wel 7-9 uur slaap per nacht pakken. Bij mannen komt de verminderde seksdrive omdat het testosterongehalte daalt. Er is in wetenschappelijk onderzoek ook verband gevonden tussen erectiestoornissen en slaaptekort. Ook bij vrouwen daalt het testosterongehalte, waardoor ze minder zin hebben. Andersom werkt het ook zo: meer slaap vergroot de zin in seks.
10. Je hebt een slechte huid
Ook de gevolgen van slaaptekort op je huid zijn groot. Er wordt minder collageen en hyaluronzuur aangemaakt, met rimpels en een slappe huid tot gevolg. Ook vermindert de weerstand van je huid met een droge huid tot gevolg. Ook vergroot slaaptekort het risico op eczeem, acné en ontstekingen.
Herken je jezelf in een of meerdere van deze symptomen van slaaptekort? Dan is het hoogste tijd om te zorgen voor een goede nachtrust. Probeer deze tips tegen slecht slapen en zoek bij aanhoudend slaaptekort hulp bij je dokter.
- WebMD
- Hersenstichting
- Healthline