Lucide dromen
Vliegen, uw geheime liefde kussen, ademen onder water of overleden personen ontmoeten? In een lucide droom kan alles. U weet dat u droomt en kunt zelf bepalen wat er gebeurt! Klinkt dit onwaarschijnlijk in de oren? Met flink wat doorzettingsvermogen en motivatie kan iedereen het leren.
In heldere dromen, zoals u lucide dromen ook kunt noemen, heeft u zelf controle over uw dromen. U bepaalt zelf wat er gebeurt. Hiermee kunt u angsten overwinnen, frustraties afreageren of nieuwe vaardigheden oefenen. Ook nachtmerries kunt u er effectief mee bestrijden. Het is trouwens best mogelijk dat u al lucide dromen hebt (gehad). Alleen weet u dat niet meer. Daarom is het belangrijk uzelf eerst te trainen in het herinneren van dromen.
Droom ik nu of niet?
Als u uzelf wilt trainen in lucide dromen is het om te beginnen aan te raden u een paar keer per dag serieus afvragen, of u wakker bent of droomt. Heel soms heeft u misschien van die 'knijp-mij-eens' momenten, maar nu gaat het om iets anders; bewust handelen. Dus bijvoorbeeld, als u de deur op slot draait vraagt u zichzelf 'Droom ik dit, of is het echt?'. Daarop geeft u serieus antwoord: 'Ik droom (niet), omdat ...' met een goede reden. Zo traint u uzelf om dezelfde vraag ook te stellen als u droomt.
Fasen in je slaap
Om iets te begrijpen van (lucide) dromen, is het interessant te weten hoe uw slaap verloopt. Korte tijd nadat u in slaap valt, begint de eigenlijke (lichte) slaap. Die duurt 10 tot 20 minuten. Vervolgens slaapt u circa anderhalf uur heel diep. Daarna gaat u terug naar de lichtere fase met de droomslaap, ook wel REM-slaap genoemd. Hoe langer u slaapt, hoe langer en intenser de fase van de droomslaap wordt. Daarom onthoudt u vaker en beter uw dromen als u uitslaapt.
Dromen onthouden
Om dromen te herinneren moet u voor het slapen gaan u bewust voornemen uw dromen te gaan onthouden. Het helpt de droom direct na het ontwaken op te schrijven (pen en papier op het nachtkastje). Zo oefen u uzelf in het onthouden van dromen. U kunt op die manier een soort logboek gaan bijhouden. Op een gegeven moment kunt u iedere nacht altijd één of meerdere dromen te onthouden. [PAGEBREAK]Droomsignalen
Vervolgens gaat u uw dromen analyseren. U zet dan de zogenaamde droomsignalen op een rij. Dit zijn kenmerken waaraan u kunt je zien dat u droomt en niet wakker bent; zaken die in het echt niet kunnen. Zoals vliegen. Het onthouden en herkennen van deze droomsignalen helpen u bij het aanleren van de kunst om niet wakker te worden en in de droom te blijven (Droom ik nu of niet?).
Bewust veranderen van je droom
Op het moment dat u lucide dromen bij het ontwaken telkens herinnert, bent u zover dat u kunt gaan proberen om uw droom te sturen. U probeert bewust in uw droom de situatie of wat u doet te bepalen. Dit vraagt heel veel geduld en oefening. In het begin is de kans groot dat u wakker wordt, u slaapt immers heel licht.
Blijf dromen
Voor het bewust blijven slapen terwijl u droomt, zijn technieken bedacht. Het klinkt gek, maar het advies is bijvoorbeeld in uw droom bewust een salto in slowmotion te maken of iets anders te doen wat in het echt niet kan. Op dat moment weet u zeker dat u droomt en heeft u gelijk de controle terug om te blijven dromen.
Zelf bepalen wat je droomt
Voor de zeer gevorderde lucide dromer is het mogelijk nog een stap verder te gaan. U besluit dan van tevoren waar u over gaat dromen. U bepaalt telkens zelf waar u naar toe gaat in uw droomwereld en wat u gaat doen.
Meer informatie
Dat lucide dromen nooit echt is doorgebroken, heeft ongetwijfeld te maken de grote moeite en tijd die het kost. Het is niet iets dat u zomaar even uitprobeert. Bovendien heeft het voor veel mensen een sfeer van geheimzinnigheid en 'zweverigheid'. Toch zijn lucide dromen wel degelijk wetenschappelijk onderzocht.
In de jaren negentig is onderzoek gedaan naar het verschijnsel dat circa honderd jaar voor het eerst werd omschreven. Op het internet kun je wetenschappelijke publicaties terugvinden, maar ook uitgebreide handleidingen en achtergronden. Een aantal websites bieden ook de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen en een 'droomlog' bij te houden.