Dit gebeurt er als je je bed niet vaak genoeg verschoont

Gezondheidsproblemen door vieze lakens

Getty Images

Niets slaapt lekkerder dan een fris opgemaakt bed met knisperend schone lakens. Alleen dat al is reden genoeg om iedere week je lakens te verschonen. Maar wat als je dat niet doet? Dat kan vervelende gezondheidsproblemen opleveren.

Er is in Nederland weinig onderzoek naar gedaan, maar dat we niet allemaal wekelijks ons bed verschonen lijkt aannemelijk. In de ons omringende landen doet slechts 40 procent dat namelijk, zo blijkt uit onderzoek van de Daily Mail. Toch is het wel aan te raden ieder week schone lakens op je bed te leggen. Je laat namelijk liters zweet, schimmels, bacteriën, huidcellen en zelfs poepdeeltjes achter in je bed. Door in ieder geval één keer per week je bed te verversen, verklein je de kans op allergieën en andere aandoeningen. Wat kan er allemaal gebeuren als je minder vaak je bed verschoont?

Je krijgt puistjes en andere huidproblemen

Veel vrouwen zijn niet erg consequent in het verwijderen van hun make-up voor ze gaan slapen. Dat zou wel moeten. Niet reinigen van het gezicht is slecht voor je huid, maar ook voor je bedmilieu. Je make-up laat namelijk niet alleen smerige vlekken achter op je beddengoed, maar bacteriën dringen in de vezels van je beddengoed en vermenigvuldigen zich daar. En daar ga jij de komende nachten weer lekker op liggen, waarmee je die bacteriën de kans geeft eczeem, puistjes en mee-eters te verergeren of juist huidproblemen te veroorzaken. Overigens geldt dit niet alleen als je make-up draagt. Ook je eigen huidoliën trekken in je beddengoed en kunnen infecties veroorzaken. Reden genoeg voor vrouwen én mannen om iedere avond het gezicht grondig te reinigen voor je gaat slapen en om je beddengoed wekelijks te verwisselen. Als je het toch niet redt om een keer in de week je beddengoed te verschonen, gooi dan in ieder geval wél elke week je kussensloop bij de was, dat kan al veel ellende schelen.

Je loopt kans op schimmels en bacteriële infecties

Nachtzweten is al niet zo fris voor je lakens, maar dat vocht verdampt ook niet allemaal. Zo'n vochtige omgeving is een prima plek voor bacteriën en schimmels om zich te vermenigvuldigen. Als je iedere nacht 8 uur lang schimmelsporen, bacteriën en stofmijten inademt, worden eventuele astma- en allergieklachten er in ieder geval niet beter op. Onder andere de schimmel Cladosporium vindt jouw vochtige bed een prima omgeving om te gedijen en kan astma en longontsteking veroorzaken. Cladosporium kan ook leiden tot onychomycose oftewel: schimmel- of kalknagels (onycho = nagel, mycose = schimmel). Andere infecties en huidproblemen die door vies beddengoed kunnen worden overgedragen zijn ringworm in je liezen en op je benen (tinea cruris), zomergist (tinea versicolor) en - bij een verminderde weerstand - zelfs een infectie met staphylococcus aureus dat in het ergste geval MRSA kan veroorzaken. Uit onderzoek van een Amerikaanse matrassenfabrikant is gebleken dat lakens die een week niet gewassen zijn gemiddeld zo’n 24.631 bacteriën méér bevatten dan de deurknop van een openbaar toilet. Dat lijkt goede reden om dat beddengoed wekelijks aan te pakken.

Opmars van huisstofmijten

Ook huisstofmijten gedijen goed in een klamme omgeving. Een gemiddeld matras bevat tot wel 2 miljoen huisstofmijten. En veel mensen zijn allergisch voor de uitwerpselen van deze minuscule beestjes. Zij krijgen onder andere luchtwegklachten, eczeem en andere allergische reacties. Beddengoed houd je mijtarm (helaas niet mijtvrij) door het op 60 graden Celsius te wassen. Doe dit het liefst wekelijks, maar in ieder geval iedere zes weken. Dat is namelijk hoe lang het duurt voor een eitje zich ontwikkeld heeft tot volwassen mijt. Was ook je dekbed en kussens regelmatig. De laatste overgebleven stofmijten dood je door je beddengoed te strijken. Hier vind je nog acht tips tegen mijten in je bed.

Conclusie: je bed verschonen is misschien niet je meest favoriete klusje, maar het is wel zo hygiënisch om het iedere week te doen. Vergeet ook je pyjama niet; was die wekelijks of liever nog twee keer per week. En laat je bed dagelijks luchten, iedere ochtend gelijk je bed opmaken zorgt dat klam en vochtig beddengoed zeker niet droogt.

Soms is nog vaker verschonen van je bed nodig. Als je verkouden bent of de griep hebt, dan laat je die ziekteverwekkers ook achter in bed. Daar kan je partner ziek van worden en word je zelf ook niet beter van. In geval van ziekte is dagelijks je bed verschonen dus geen overbodige luxe, hoe beroerd je je ook voelt.

Auteur 
Bron 
  • Metro
  • Huidarts
  • Redbookmag