Uitgerust wakker worden
Wakker worden hoort te gebeuren als u in een lichte slaap bent. Dit is ook een van de redenen waarom u veel uitgeruster bent als u uit uzelf wakker wordt, dan wanneer de wekker de slaap abrupt verstoort. Zeker als u vanuit een diepe slaap wakker wordt, krijgt u vaak te maken met onnodige vermoeidheid. De ogen op het juiste moment openen dus, maar hoe doet u dat?
Tijdens het slapen doorloopt u verschillende slaapfasen: de zogenaamde slaapcyclus. Deze duurt gemiddeld 90 minuten en u doorloopt de cyclus zo’n vier tot zes keer per nacht. De vijf fasen zijn:
1. Overgangsfase: sluimerende toestand
Dit stadium duurt 3 tot 5 minuten. Uw lichaamstemperatuur daalt, de spieren ontspannen zich en de ogen bewegen langzaam. De bekende slaapstuip ervaart u ook in deze fase.
2. Diepere slaap
Het begin van de echte slaap; u wordt niet zomaar meer wakker. Deze fase duurt 30 tot 40 minuten.
3/4. Zeer diepe slaap
De derde en vierde fase worden meestal als een geheel gezien. U bent erg ontspannen en moeilijk wakker te krijgen. In de eerste cycli van de nacht duurt deze fase erg lang, maar tegen de ochtend wordt het steeds korter.
5. REM-slaap
Deze laatste fase noemen we ook wel de droomslaap. De grote spieren van uw ledematen zijn verlamd en de ogen bewegen snel. De hersenen zijn volop actief. Naarmate de nacht vordert worden de perioden met REM-slaap langer.
Vermoeid
U kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat wanneer je gewekt wordt vanuit de laatste fasen van de slaapcyclus dat u zich niet heel fit voelt. Meestal bent u dan suf, vermoeid en gedesoriënteerd. Het maakt eigenlijk niet uit hoe lang u geslapen hebt, maar u kunt er de rest van de dag last van hebben.
Uitrekenen
Het goede nieuws is dat u het moment waarop u gewekt wordt kunt beïnvloeden. U moet ervoor zorgen dat de wekker op het juiste moment afgaat: tijdens een lichte slaapfase. U kunt hiervoor bijvoorbeeld uw bedtijd of wektijd uitrekenen.
Ga er vanuit dat een slaapfase gemiddeld 90 minuten duurt. Als u om 7.00 uur op wilt staan telt u terug met 90 minuten. De ideale bedtijd is dan 22.00 of 23.30. Andersom kan ook. Wanneer u om 23.15 de ogen wilt sluiten, kunt u de wekker het beste om 6.45 of 8.15 zetten.
Hulpmiddelen
De ideale wek- of bedtijd berekenen klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar helaas valt slaap niet zo goed te plannen. Het komt voor dat u direct in slaap valt en de hele nacht doorslaapt, maar er zijn misschien ook avonden waarop inslapen minder snel lukt. Of u wordt ’s nachts wakker omdat u naar het toilet moet.
Gelukkig zijn er ook digitale hulpmiddelen die u kunnen helpen bij het wekken op het ideale moment. En nee, daardoor komt u niet ineens overal te laat. U kunt namelijk een uiterste wektijd aangeven. Er bestaan polsbandjes die de lichaamsfuncties meten en u daardoor op het juiste moment wekken.
Ook zijn er verschillende apps die de slaap analyseren en u wakker maken in de lichtste slaapfase. Wel moet u de telefoon dan mee naar bed nemen. De bekendste en meest verkochte slaapapp is Sleepcycle.