Was regelmatig uw beddengoed
We brengen ongeveer een derde van ons leven door in bed. Dat is goed, want voldoende slaap is belangrijk en gezond. Dit betekent ook dat we best wat aandacht mogen besteden aan de hygiëne in de slaapkamer. Wist u bijvoorbeeld dat er meer bacteriën op uw hoofdkussen kunnen leven dan op de toiletzitting?
Een paradijs voor de bacterie
Op zich is dat niet zo vreemd: we verliezen nachtelijks veel huidschilfers, haar, schimmels, zweet en zelfs poepdeeltjes, wat het bed heel aantrekkelijk maakt voor microben en bijvoorbeeld huisstofmijt. De bacterie doet het goed op warme, vochtige plekken en gezien we per nacht een kwart tot een halve liter vocht verliezen, is het bed voor de bacteriën een paradijs. Het kan zelfs zo zijn dat uw hoofdkussen binnen drie jaar in gewicht is verdubbeld door alle dode huidcellen, levende stofmijten en bacteriën.
Schadelijke bacteriën op knuffeldieren
Ook knuffels die niet regelmatig gewassen worden, lijken door alle huidschilfers, tranen en snottebellen een bron van bacteriën. In 2014 verscheen er een artikel over gevaarlijke bacteriën op knuffeldieren in een kinderziekenhuis. Zeventig knuffels van kinderen die voor langere tijd werden opgenomen, werden bemonsterd, schoongemaakt met chloorhexidine en nog een paar keer bemonsterd. Onderzoekers zagen hoe de bacteriegroei op de knuffels na de grondige reiniging erg laag was, maar daarvoor bevatte elke knuffel minstens één mogelijke schadelijke bacterie. Onder de schadelijke bacteriën zaten veelal stafylokokken en streptokokken, bacteriën die ook in grote getallen op onze huid en in ons speeksel voorkomen en ons lang niet altijd ziek maken. Daarnaast werden er bacteriën gevonden die bijvoorbeeld blaasontsteking en longontsteking kunnen veroorzaken, dus helemaal ongevaarlijk waren de knuffeldieren absoluut niet.
Geen grote zorgen
In Nederland is er echter nog niet veel onderzoek gedaan naar de bacteriën die leven in de slaapkamer: de meeste rapporten komen van internationale, belanghebbende partijen. Volgens microbioloog Jasper Buikx van ARTIS-Micropia hoeven we ons gelukkig geen grote zorgen maken om de microben in ons bed. Tegen RTL Nieuws vertelt hij eerder: “Er leven met name lichaamseigen microben tussen je lakens. Dat zijn huidbacteriën en andere microben die overdag op je gezicht en je lichaam landen en die je vervolgens 's nachts in je bed achterlaat.”
Over de aantallen is moeilijk iets te zeggen, meent Buikx. Wel zijn de bacteriën over het algemeen niet schadelijk. “Veel van die microben draag je overdag ook gewoon bij je,” vertelt Buikx in het interview. “Het kan zijn dat er een opportune ziekteverwekker tussenzit, die onder de verkeerde omstandigheden een zwak iemand ziek kan maken.”
Zo voorkomt u ziekteverwekkende bacteriën in bed
Voorkom een virus van de ziekteverwekkende bacteriën in bed door de lakens wekelijks te wassen, regelmatig door te luchten en, indien mogelijk, meermaals per week uit te hangen. Omdat de bacteriën in bed veelal lichaamseigen zijn, is het verstandig om het beddengoed wat warmer te wassen. Bacteriën op de huid kunnen goed tegen 30 graden, dus een was op diezelfde temperatuur heeft dan niet altijd effect. Een griepje, het norovirus of bijvoorbeeld de E.coli-bacterie kan de wasmachine op lage temperatuur overleven. Ook het hoofdkussen mag vaker worden gewassen, het liefst eens per twee maanden. Wanneer was eigenlijk de laatste keer dat u uw beddengoed heeft verschoond?
- RTL Nieuws
- Huidarts
- NRC