Het belang van slaap
Slapen, we vullen er eenderde van ons leven mee. Slapen is enorm belangrijk voor ons geheugen, energiepeil en psychologisch welzijn. Bovendien is slapen gewoon lekker. Wie vindt het niet heerlijk om een uiltje te knappen na een vermoeiende dag.
De slaapbehoefte varieert sterk van persoon tot persoon. Er wordt gezegd dat u gemiddeld acht uur slaap per nacht nodig heeft. Dit gaat op voor tweederde deel van de bevolking.
Slaapritme
Van de gezonde volwassenen die niet aan een slaapstoornis lijden, slaapt één op de vijf minder dan zes uur per nacht, de kortslapers. Negen op de tien mensen zijn langslapers en slapen negen uur of meer. Eén op de vijfentwintig slaapt minder dan vijf of meer dan tien uur per nacht.
Ons slaapritme wordt bepaald door licht en donker. Het ritme hangt niet alleen af van dag en nacht maar verschilt ook van persoon tot persoon.
Als we onze biologische klok negeren, en bijvoorbeeld te weinig of op een ongebruikelijk tijdstip slapen, dan kan het lichaam zich herstellen door de volgende nachten dieper te slapen. Wanneer we vaker onregelmatig slapen kan dat een probleem worden; het lichaam kan zich dan niet herstellen.
Slecht slapen
Hoe belangrijk slaap is, kan iedereen dagelijks aan den lijve ondervinden. Als u een nacht slecht heeft geslapen, merkt u dat vaak direct. U kunt dan last hebben van klachten als concentratieproblemen en vermoeidheid.
Een paar nachten slecht slapen is geen probleem, meestal verdwijnen de klachten na een paar dagen goed doorslapen. Veel mensen liggen echter wakker van de gedachte dat ze misschien wéér een nacht niet kunnen slapen.
Om goed en lekker te kunnen slapen zijn veel factoren belangrijk. Lichamelijk en geestelijk lekker in u vel zitten en een behaaglijke slaapomgeving zijn essentieel.