Waarom je iedere week je pyjama moet wassen

Huidinfecties en blaasontsteking

Getty Images

Je trekt - zo hopen we - iedere dag schoon ondergoed en schone sokken aan en die spijkerbroek gaat ook regelmatig in de was. Maar er blijkt één kledingstuk te zijn dat niet vaak genoeg in de wasmachine belandt: de pyjama. En dat kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Je pyjama verdient ten minste één keer per week een wasbeurt, en dit is waarom.

Voor wie nu denkt: gatver, wie draagt zijn pyjama nu langer dan een week? Meer mensen dan je denkt. Uit Brits onderzoek onder 2500 mensen tussen de  18 en 30 jaar blijkt dat de gemiddelde man zijn pyjama 14 nachten draagt. Vrouwen maken het nog bonter en dragen hun pyjama of nachtpon zelfs 17 dagen. De helft van de mannen en ruim 40 procent van de vrouwen gebruikt de zogenoemde snuffeltest om te zien of de nachtkleding nog een nachtje mee kan: zolang het kledingstuk niet stinkt, wordt het niet in de wasmand gegooid. Nu is een vieze lucht natuurlijk wel een weggever dat de pyjama een wasbeurt verdient, maar er zijn voldoende redenen om niet alleen op de geur af te gaan. Je zou je pyjama eigenlijk iedere week moeten wassen en in de zomer zelfs vaker; denk aan twee tot drie keer per week.

Blaasontsteking door vieze pyjama

Je verliest namelijk de hele dag dode huidcellen en dat stopt niet als je in bed ligt. En omdat je pyjama dicht op de huid zit, verzamelen al die huidcellen zich daar en gaan broeien. Die cellen bevatten allerlei micro-organismen die infecties kunnen veroorzaken, zeker als je bijvoorbeeld een schaafwondje hebt. Staphylococcus aureus is bijvoorbeeld een bacterie die bij veel mensen voorkomt op de huid en in de neus. Deze stafylokokken kunnen verschillende infecties veroorzaken; van een oppervlakkige huidinfectie tot een bloedstroominfectie. En het kan nog erger: nachtelijke winderigheid kan de E.Coli-bacterie in je pyjamabroek verspreiden. Hoewel deze darmbacterie onder normale omstandigheden geen ziekte veroorzaakt, is het wel de meest voorkomende verwekker van urineweginfecties. Je kunt dus blaasontsteking oplopen via je vieze pyjama. Bepaalde varianten van die E.coli-bacterie kunnen ook maagdarmklachten veroorzaken, met soms ernstige bijkomende ziekteverschijnselen. Escherichia coli (E.coli) is familie van de Enterobacteriacae en kan zowel binnen als buiten de darm infecties veroorzaken, vooral als je een lage weerstand hebt. Denk niet dat het je niet gebeurt, want ieder mens laat winden; gemiddeld zo'n vijftien per dag.

Stelletjes moeten vaker wassen

Hoe langer je het wassen van je nachtkleding uitstelt, hoe meer bacteriën en hoe groter het risico op huid- en blaasinfecties. Om dat te voorkomen adviseert de Britse hygiëne-expert Sally Bloomfield van de London School of Hygiene & Tropical Medicine alleenstaanden de pyjama of nachtpon iedere week te wassen. Heb je een partner met wie je het bed deelt, dan is het zelfs aan te raden minstens drie keer per week van nachtkleding te wisselen of deze in de wasmachine te gooien. Je deelt dan immers allerlei bacteriën, schimmels en zweet met elkaar. Dat nachtelijk zweten is sowieso een reden om je pyjama wat vaker in de wasmachine te gooien, zeker zomers. "Per uur stoot je lichaam 30.000 tot 40.000 huidcellen af. Ga maar na hoeveel daarvan in je pyjama terecht komen in slechts één week tijd", aldus Bloomfield in The Guardian.

Volgens Bloomfield is er overigens nóg een reden om je pyjama wekelijks te wassen: hoe langer je die wasbeurt uitstelt, hoe minder schoon deze wordt. De zweetgeur gaat er steeds moeilijker uit en ook bacteriën en schimmels hebben zich dieper in de vezels genesteld. Lees vóór het wassen wel het label even goed, want hoewel het verleidelijk is om nachtkleding op 60˚ te wassen, kan niet iedere pyjama daartegen. Katoen bijvoorbeeld, gaat krimpen op die temperatuur en ook flanel houdt niet van te hoge temperaturen.

Geen zin in zoveel extra wasgoed? Overweeg dan eens de nachtkleding helemaal uit te laten. Dat is namelijk gezonder dan je denkt.

Auteur 
Bron 
  • RIVM
  • The Guardian