WhatsApp wordt door miljoenen mensen gebruikt. Maar wat is het precies en wat kun je er allemaal mee?
In 2009 verscheen de eerste WhatsApp-versie voor de iPhone. Deze app ontleende zijn naam aan ‘What’s up?’, Engels voor ‘Hoe is het?’. WhatsApp veroverde razendsnel de wereld en is inmiddels zo populair dat het zelfs een werkwoord heeft voortgebracht: appen. Die populariteit is geen toeval.
Met WhatsApp verstuur je onder andere berichten, foto’s en documenten naar familie en vrienden zonder dat het iets hoeft te kosten. Als je thuis bent, of ergens anders waar een gratis wifi-verbinding is, verstuur je de berichten gratis. Zit je op een plek zonder wifi, dan gebruik je de 4G-internetverbinding van je mobiel. Dan is een WhatsApp-bericht versturen niet helemaal gratis, maar kost het meestal toch nog minder dan het zenden van een sms.
WhatsApp biedt bovendien nog een aantal andere voordelen boven sms’en. Je wordt bijvoorbeeld niet beperkt in de hoeveelheid tekst die je mag versturen per bericht. Ook kan je allerlei extra’s verzenden zoals foto’s, video’s en audioberichten en berichten direct delen met een hele groep ontvangers in één keer. Daarnaast biedt WhatsApp automatische encryptie. Dat betekent dat alleen de zender en ontvanger de berichten kunnen lezen.
Starten met WhatsApp
WhatsApp download je gratis uit de appstore van je smartphone. De eerste keer dat je de app opent, moet je een aantal zaken opgeven. De procedure kan verschillen per type smartphone. Eerst ga je akkoord met de voorwaarden: druk op Akkoord en doorgaan. WhatsApp vraagt daarna om toegang tot foto’s, bestanden en contacten. Bestanden kan je dan makkelijk meesturen met berichten. Contacten worden automatisch toegevoegd aan WhatsApp, zodat je die later niet meer met de hand hoeft toe te voegen. Druk op Niet nu als je dit later wilt bepalen. Druk anders op Doorgaan en daarna steeds op Toestaan.
WhatsApp gebruikt je mobiele telefoonnummer voor adressering. Je typt daarom je mobiele nummer en drukt op OK. Geef toestemming voor toegang tot sms. Je krijgt ter controle een sms met een code. Wacht even en de code wordt automatisch ingevuld. Zo niet: vul hem met de hand in. Je typt de naam die je wilt gebruiken: meestal is dat gewoon de eigen naam. Als je een profielfoto wil gebruiken, druk je op het pictogram met het poppetje of fototoestel. Geef eventueel toegang tot foto’s. Kies de galerij en de foto. Later kan je altijd een andere profielfoto kiezen via de Instellingen. Druk op OK of Volgende. WhatsApp is nu klaar voor het versturen en ontvangen van berichten.
Nieuwe contacten
Je communiceert in WhatsApp met contacten: vrienden, familie, kennissen. Standaard importeert WhatsApp de contacten die al in de telefoon en smartphone-account staan en ook WhatsApp gebruiken. Gesprekken met een contact voer je in een zogenaamde chat. Je ziet deze via de tab Chats. Op een Android-smartphone druk je op het groene pictogram rechtsonder.
Om een nieuw contact toe te voegen, druk je op het pictogram met de pen en het vel of het poppetje rechtsboven. Druk eventueel op Nieuw Contact (iPhone) of synchroniseer eerst met de juiste contactenlijst (Android: gewoonlijk Contacten op simkaart). Voeg de naam en het mobiele telefoonnummer toe. Druk op Gereed of het vinkje. Veeg in Android omlaag over scherm om alle contacten weer te zien. Als een contactpersoon geen WhatsApp heeft, valt er natuurlijk niet veel te appen.
Om een bekende uit te nodigen om ook WhatsApp te gebruiken, ga je helemaal naar beneden in de contactenlijst en druk op Nodig vrienden uit voor WhatsApp of Vrienden uitnodigen. Je kunt nu via mail of andere communicatiemiddelen iemand uitnodigen.
Berichten sturen
Als je eenmaal contacten hebt, kan je ze berichten sturen. Je gaat via de tab Chats naar de contactenlijst en drukt op de persoon aan wie je een bericht, oftewel appje, wilt sturen. Druk op het tekstvak onderin en typ de tekst. Met de backspace-toets, het pijltje met het kruisje, verwijder je foute of overbodige tekst. Als je klaar bent, druk je op de pijlknop achter het tekstvak. Het bericht wordt verstuurd. Het verschijnt als groene tekstballon op het scherm. Om een tekst op te leuken of een bepaalde emotie uit te drukken, kan je smileys of emoticons meesturen in een bericht. Druk daarvoor op het pictogram met de smiley. Je kiest een emoticon door er op te drukken. Om nog meer emoticons te zien, veeg je van rechts naar links over de verzameling of drukt op een van de grijskleurige categorieën. Als je op het pictogram met de plus of paperclip drukt, stuur je een foto vanaf de smartphone op als bericht. De eerste keer moet je soms toestemming geven aan WhatsApp om de camera of foto’s te mogen gebruiken.
Berichten ontvangen
WhatsApp-contacten kunnen jou natuurlijk ook berichten sturen. Je ziet die dan op de smartphone verschijnen: ook als je WhatsApp niet aan hebt staan. Veeg over of druk op een bericht of ga zelf naar WhatsApp om berichten voluit te bekijken. Bij contacten in Chats staat een nummer als daar nieuwe berichten binnengekomen zijn. Druk op dat contact en je ziet de boodschap in een of meer witte tekstballonnen. Je kunt daar eventueel meteen weer op reageren.
Een groeps-chat maken
Een bijzondere mogelijkheid is om met meerdere mensen aan een chat mee te doen. Zo’n groeps-chat gebruik je bijvoorbeeld om berichten uit te wisselen met alle gezinsleden. Een groeps-chat maak je door in Chats op de drie puntjes rechtsboven te drukken (alleen in Android). Druk op Nieuwe groep. Druk op de mensen die je bij de groep wilt hebben. Als de selectie klaar is: druk op Volgende of groene pijl. Geef de groep een naam. Druk op Maak of het groene vinkje. Ieder lid ontvangt een welkomstbericht en de groep is helemaal klaar om nieuwtjes met elkaar te delen.
Bellen
Als je praten met tekstberichten wat te beperkt vindt, gebruik je WhatsApp gewoon om gratis te bellen via internet. Kies eerst je contact en druk dan op het pictogram van de telefoon. Of de camera als je wilt bellen met videobeeld. Geef eventueel gevraagde toestemmingen en de contactpersoon wordt gebeld.
WhatsApp op de pc en tablet
Omdat WhatsApp mobiele telefoonnummers gebruikt voor adressering, vallen pc’s en laptops automatisch af voor gebruik. Tenminste: dat zou je denken. Toch kan je met WhatsApp werken vanaf de computer. Er is een webversie van WhatsApp voor internetbrowsers als Firefox en Edge: web.whatsapp.com. Ook zijn er WhatsApp-programma’s voor Windows- en Applecomputers: www.whatsapp.com (klik op Downloaden).
Het grootste voordeel van deze WhatsApp-versies is dat je op een pc of laptop een stuk makkelijker tekst typt dan op een klein smartphoneschermpje. Er zit wel een app-addertje onder het gras. Deze versies werken alleen als je een smartphone met een WhatsApp-account in de buurt hebt. Deze mobiel wordt aan WhatsApp op de computer gekoppeld, zodat je kunt communiceren. Hoe dit werkt lees je op www.whatsapp.com via de FAQ.
Buurt bewaken met WhatsApp
In 2015 werd een bijzondere toepassing voor WhatsApp bedacht. Na een aantal inbraken in de buurt besloot een groep bewoners in Ede een WhatsApp-groep voor buurtpreventie op te richten. De mensen die zich aansloten bij de groep, meldden onder andere verdachte situaties en personen in de omgeving. Zo digitaal een oogje in het zeil houden, bleek een goede methode te zijn voor het voorkomen en oplossen van allerlei soorten criminaliteit. Tegenwoordig zijn er meer dan 7000 van deze buurtpreventiegroepen actief in Nederland en omringende landen. Als je je ook wil aansluiten bij een Buurtpreventie WhatsApp-groep, ga dan naar de site van het platform WABP voor meer informatie: www.wabp.nl
Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine oktober 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!
- Plus Magazine