Ruth: 'Door de chronische pijn hebben mijn man en ik samen een rouwproces doorgemaakt'

Als je bekken altijd pijn doet

Ruth zit op bank ik haar woonkamer
Thierry Schut

Ruth leeft sinds de bevalling van haar dochter met chronische pijn aan stuitje en bekken. "Van een vol en actief bestaan, ging ik naar het grootste deel van de dag liggend op bed of bank doorbrengen."

“Sinds de ­bevalling van mijn dochter,­ nu acht­enhalf jaar geleden, leef ik met ­chronische pijn aan mijn stuitje en bekken. Waar eerst werd gedacht dat het een gekneusd stuitje was, kwamen ze er uiteindelijk vier jaar later achter dat ik destijds een gebroken stuitje had gehad. 

De pijn had een enorme impact op mijn leven. Ik ging van een vol en ­actief bestaan naar het grootste deel van de dag ­liggend doorbrengen op bed of bank 

De zoektocht naar antwoorden en vermindering van de pijn was lang en uitdagend. Ik ging van arts naar arts, volgde verschillende revalidatie­trajecten, maar de bekkenpijn bleef. ­Zeven jaar lang heb ik niet kunnen zitten, alleen scheef. Als voormalig obstetrie-verpleegkundige op verlos- en gynaecologie-afdelingen wist ik hoe complex bekken­problemen kunnen zijn, maar zelfs met die kennis wist ik niet goed wat ik ermee moest. Je bekken is de kern van je lichaam. Het is van invloed op alles: je benen, je rug, maar ook je nek. Alles doet mee. Uiteindelijk ­besloot een proc­toloog nog een keer alles na te gaan en kwam tot de ­conclusie dat er maar één oplossing was: mijn stuitje ­verwijderen. Dat is nu ruim een jaar geleden en dat bleek een keerpunt. Hoewel het herstel tergend langzaam gaat, kan ik weer rechtop aan tafel zitten en op goede dagen zelfs, in plaats van alleen een paprika snijden, een hele maaltijd koken. Mijn man en ik hebben samen een rouwproces doorgemaakt. We moesten onze dromen achter ons laten en kijken naar wat nog wél mogelijk is. Onze wereld en sociale kring is kleiner ­geworden, maar er kan nog zo veel wel. Zo konden we niet meer op ­vakantie, maar met een camper lukt het wel. Ik heb geleerd mijn grenzen aan te geven, die kunnen per dag verschillen. Als je aangeeft wat je klachten zijn, ontvang je vaak veel begrip en hulp. Ondanks de uit­dagingen blijf ik hoopvol en veerkrachtig. Ik focus op wat ik wél kan en geniet van de kleine dingen. Zo werk ik nu als coach in mijn praktijk Morgen dans je weer, en help ik mensen om te gaan met emo­tionele of fysieke overbelasting, chronische klachten en pijn.”

Meer informatie over bekkenpijn

Kunt u vinden op www.bekkenbodem4all.nl (patiëntenvereniging ) of www.nalk.info. NALK staat voor Netwerk Aanhoudende Lichamelijke Klachten. Daar is ook de richtlijn voor chronische bekkenpijn te vinden.

Dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine maart 2025. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine