Slijmbeursontsteking van de knie

Eén à twee weken rust

Getty Images

Een slijmbeursontsteking, ook wel bursitis, is een ontsteking van de slijmbeurs in een gewricht. Het komt het meest voor in de schouder, de elleboog en de knie. Wat als je last hebt van een ontstoken slijmbeurs in de knie?

De slijmbeurs van de knie zit voor de knieschijf. Bij mensen die veel op hun knieën zitten of vallen ontstaat vaak een slijmbeursontsteking. In de meeste gevallen geneest de ontsteking met rust.

Wat is de slijmbeurs in de knie?

Een slijmbeurs is een soort stootkussentje dat je gewricht beschermt, in dit geval het kniegewricht. Bij een ontsteking van de slijmbeurs in de knie ontstaat een zwelling voor op de knieschijf. De knie kan rood worden en pijnlijk en warm aanvoelen. Door de ontsteking kun je moeilijk lopen.

Hoe ontstaat een ontstoken slijmbeurs van de knie?

Slijmbeursontsteking ontstaat door druk op de knie. Bij mensen die veel op hun knieën zitten, zoals tapijtleggers en stratenmakers. Ook door een val of hard stoten kan een slijmbeursontsteking ontstaan. Bij sporten waarbij je vaak valt of op je knieën steunt, is de kans op een slijmbeursontsteking daarom ook groter.

Wat als je last hebt van een ontstoken slijmbeurs in de knie?

In de meeste gevallen geneest een slijmbeursontsteking het beste met rust. Van groot belang is dat je zorgt dat er geen druk op de knie meer komt. Werk je veel op je knieën? Stop daar dan tijdelijk mee. Belast de knie gedurende één à twee weken zo min mogelijk.

Behandeling

Heb je erg veel pijn? Dan kun je het beste paracetamol slikken. Paracetamol heeft weinig bijwerkingen. Komt de pijn steeds terug, dan kun je paracetamol op vaste tijden innemen. Gebruik ook deze pijnstiller niet te lang. Het heeft weinig zin om andere pijnstillers zoals NSAID's te nemen bij een slijmbeursontsteking. Deze werken niet beter dan paracetamol, maar hebben vaak wel nare bijwerkingen. Daarom kun je beter paracetamol gebruiken.

Wat als je koorts hebt?

In het geval dat je koorts krijgt, kan dat wijzen op een bacteriële infectie. Ga hiermee naar je huisarts. Deze zal je dan antibiotica voorschrijven. Door rust te houden gaan de klachten meestal vanzelf over. Dit kan soms wel enkele weken duren. Zijn je klachten na vier tot zes weken nog niet afgenomen, neem dan contact op met je huisarts. Ook als je knie roder en dikker wordt en de pijn steeds erger.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap