Spierpijn: slikken of smeren?

Waar of niet waar?

Getty Images

Tegen spierpijn zijn allerlei smeersels te koop. Die helpen net zo goed als een pijnstiller. Waar of niet waar?

Spierpijn geneest door een zalfje

Niet waar. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, werken smeersels tegen spierpijn niet genezend. De beschermende laag van de huid voorkomt namelijk dat de zalf tot de spieren doordringt. De spierpijn gaat er dus niet van over. Wel kunnen de smeersels enige verlichting bieden, omdat ze tijdelijk de aandacht van de pijn afleiden.[ITEMADVERTORIAL]

Je hebt verwarmende smeersels, die een weldadig gevoel geven (warmtepleisters hebben eenzelfde effect), en middelen met eucalyptus, menthol of kamfer, die juist zorgen voor verkoeling. En dan zijn er nog crèmes met een vorm van pijnstilling (onder andere diclofenac, ibuprofen, benzydaminehydrochloride of arnica). Ze zijn allemaal zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Het is een kwestie van uitproberen welke u het prettigst vindt. Het masseren van de pijnlijke plek, een warme douche of kruik bieden trouwens vaak ook verlichting.

Duurdere smeersels hebben meer effect

Niet waar. De prijzen van spierwrijfmiddelen lopen erg uiteen, van drie euro voor een huismerk tot meer dan tien euro voor een merkproduct. De prijs zegt echter niets over de kwaliteit. Van geen enkel smeersel is de doeltreffendheid wetenschappelijk bewezen.

Je kunt bij spierpijn net zo goed een pijnstiller nemen

Waar. Pijnstillers verminderen pijn, dus ook spierpijn. Als de spierpijn heel erg is althans; bij milde spierpijn is dat niet nodig. Of je nu een spierwrijfmiddel gebruikt of een pijnstiller neemt, in beide gevallen wordt het symptoom bestreden, niet de oorzaak aangepakt.

De beste remedie tegen spierpijn is nog altijd: rust. Daarmee verdwijnen de klachten meestal binnen een paar dagen vanzelf. Als de spierpijn langer dan een week aanhoudt, is het verstandig de huisarts te raadplegen. Er kan dan sprake zijn van een ontsteking. Dit geldt ook als je last hebt van regelmatig terugkerende krampen.

Spierpijnsmeersels hebben geen bijwerkingen

(Niet) waar. In principe kun je spierpijnsmeersels (zonder pijnstillende stof) ongestraft langdurig gebruiken. Bij sommige mensen kunnen ze echter huidirritaties veroorzaken, zoals uitslag en jeuk. In dat geval moet je direct met het gebruik stoppen. Gebruik de smeersels niet op een beschadigde huid of in combinatie met een hoogtezon, zonnebank of infraroodlamp. Dat kan eveneens irritaties geven.

Met medewerking van Annemieke Horikx, apotheker en helpdeskcoördinator van het Geneesmiddel Informatie Centrum van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine